Witam.Niewiadóweczka którą mam remontować to model 126e z roku 1983. A więc plan mam taki co by zrobić elektrykę,w środku wymienić okleinę ścienną i sufit

,wymienić koła i parę tam drobiazgów. Najbardziej obawiam się elektryki bo czytając wszystkie wasze posty w dziale "porady" zrobił mi się straszny mętlik w głowie...Najgorsze jest to że nie ma jej na miejscu tylko 90km od siebie.

teraz jakoś chciał bym poodklejać tapicerkę, wyczyścić ściany, zobaczyć stan podłogi , przygotować całą elektrykę podorabiać jakieś popsute meble żeby na wiosnę lub latem ja okleić na spokojnie.
a więc pytanie odnośnie prądu: Czy robiąc instalacje mogę sobie zrobić na 12vi 220v i równocześnie z niej korzystać ?? tj montując zasilacz od kompa i zrobić sobie 12v a dodatkowo 220v.??
odnośnie tapicerki: planuje kleić tapicerkę klejem montażowym (wykładzina +filc około 8mm powinno wystarczyć nie dawać już żadnej pianki?) ściany . jeszcze nie wiem co z sufitem (może jakieś rady czym dobrze by było to zrobić żeby się właz nie zamykał pod ciężarem a żeby dobrze ocieplić ?) klej dawaliście na ścianę czy na tapicerkę? Pewnie jak klej montażowy to trzeba kleić "miejscowo"? W jakiej kolejności mam to zacząć robić?? którą ścianę pierwszą??
odnośnie kół: oryginalny rozmiar 135 r12 czy mogę tam wstawić inne koła nic przy tym nie zmieniając??Czy muszą być 135?
Sorki że się tak rozpisałem ale nie chciał bym podpaść teściowej

i wykonać porządnie pracę

, stąd też moje pytania- muszę sobie to wszystko jakoś pomału rozplanować i działać!!
pozdrawiam