problem z lodówką
- rafał
- Fanklubowicz
Re: problem z lodówką
Witam wszystkich po chwilowej nieobecności (padł komp) . Lodówa działa jak należy , przewracanki jej pomogły . Teraz dorobię w sobotę kabel do zasilania ze samochodu do przyczepy żeby mi piwo i papu po drodze nie ociepliło się . Instalacja banalnie prosta (przynajmniej dla mnie jestem jednocześnie elektrykiem i elektronikiem) potrzeba mi gniazdo, kabla 4mm2 ,kabelka do sterowania przekażnikiem dioda 1n4001 na przekaznik , przekaznik 16A ,wyłącznik podświetlany i złącze bezpiecznikowe i bezpiecznik . Podłączenie tak jak do halogenów .Pozdrawiam.
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
rafał pisze: Instalacja banalnie prosta (przynajmniej dla mnie jestem jednocześnie elektrykiem i elektronikiem) potrzeba mi gniazdo, kabla 4mm2 ,kabelka do sterowania przekażnikiem dioda 1n4001 na przekaznik , przekaznik 16A ,wyłącznik podświetlany i złącze bezpiecznikowe i bezpiecznik . Podłączenie tak jak do halogenów .Pozdrawiam.
rozrysuj to bo nie mogę ogarnąć

- rafał
- Fanklubowicz
Zrobiłem w paincie rysuneczek z opisem ale za licho nie wejdzie wyskakuje że bmp mam wyłączone
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
- rafał
- Fanklubowicz
Nie umiem rysować ale tylko tak więc wg rysunku z akumulatora bierzemy + i podłączamy do styku przekażnika a z drugiego styku wypuszczamy + już do gniazda . Do cewki przekażnika dołączamy + przez wyłącznik umieszczony w kabinie służący do sterowania przekażnikiem .Możemy przełącznik podpiąć cienkim kablem .Drugie wyjście cewki przekażnika do masy bo musi obwód zamknąć i spowodować przełączenie kotwicy w przekażniku .Kabel z akumulatora do przekażnika i z przekażnika do gniazda koniecznie gruby przynajmniej 2,5mm2 . Wyłącznik najlepiej podświetlany bo wiadomo kiedy jest załączony .Do podświetlenia służy trzeci styk w przełączniku i ten do masy bo + już ma . Minus do gniazda bierzemy z masy auta .Przed przekażnikiem dobrze jest dać bezpiecznik oprawkę na bezpieczniki samochodowe można kupić w wersji do montażu "na kabel" . Moim zdaniem chyba najpewniejsze rozwiązanie tym bardziej że wyłączniki na prąd okolo 10 A ciężko dostać a jak są to drogie , chyba że ktoś da taki domowy ale on ma 10A przy 230 V a nie przy 12 ponieważ przy tej samej mocy i obniżeniu napięcia płynie większy prąd w Amperach . Tak mogę Wam jako elektryk wytłumaczyć .

Post usuniety
Ostatnio zmieniony piątek, 1 mar 2013, 22:29 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafał
- Fanklubowicz
Bardzo słuszne stwierdzenie że po stacyjce , bo można podłączyć przełącznik sterujący ten w kabinie za przekażnikiem sterowanym stacyjką w przypadku wyłączenia silnika wyłącza wszystko w tym nasze złącze . Ja akurat nie mam gazówki tylko ta60 220 i 12V ale mam 2 akumulatory oraz agregat prądotwórczy na małe wypady np na Klimkówke wystarczy a na campingu trzeba poszukać dojścia do prądu .