Światła oryginalne czy inne ?
Re: Światła oryginalne czy inne ?
Tu można znaleźć coś ciekawego
http://www.was.eu/index/products/0/-1
http://www.was.eu/index/products/0/-1
A czym się różnią te z moich linków poniżej od niewiadowskich? Ja mam stare na swojej i sądzę że są oryginalne . Chcę też je wymienić, bo żarówki już często nie stykają i muszę rozkręcać po dłuższych postojach.
czerwona
http://www.moto-trans.koszalin.pl/produ ... ak/?id=729
żółte
http://www.moto-trans.koszalin.pl/produ ... ak/?id=728
Na moim kloszu są dokładnie takie same symbole jak na foto sklepu :
E93E
MADE IN POLAND
Kółeczko z logo R/ZEM
Znak „1” w trójkącie
PMMA
2a
E8 w kółeczku
73-28
Część z tych symboli pokrywa się ze sklepowymi ( bo reszty nie widać ale pewnie są tesame domniemam) , symbole takie są na pomarańczowej. Na czerwonej są inne. A w linku ze strony sklepu Niewiadowa też takie symbole widać w opisie przedniotu:
http://niewiadow.pl/katalog/cat/czesci_zamienne/typ/1
Jeśli to ja nie mam starych żukowskich na mojej N126, tzn. że mam oryginalne i może to są nasze lampki na tej stronie?
czerwona
http://www.moto-trans.koszalin.pl/produ ... ak/?id=729
żółte
http://www.moto-trans.koszalin.pl/produ ... ak/?id=728
Na moim kloszu są dokładnie takie same symbole jak na foto sklepu :
E93E
MADE IN POLAND
Kółeczko z logo R/ZEM
Znak „1” w trójkącie
PMMA
2a
E8 w kółeczku
73-28
Część z tych symboli pokrywa się ze sklepowymi ( bo reszty nie widać ale pewnie są tesame domniemam) , symbole takie są na pomarańczowej. Na czerwonej są inne. A w linku ze strony sklepu Niewiadowa też takie symbole widać w opisie przedniotu:
http://niewiadow.pl/katalog/cat/czesci_zamienne/typ/1
Jeśli to ja nie mam starych żukowskich na mojej N126, tzn. że mam oryginalne i może to są nasze lampki na tej stronie?
W sklepie mają same zamienniki.
Produkcję skończono z dnia na dzień i Niewiadów nie zdążył zrobić zapasów tak powiedziała mi kobitka w sklepie, a zamienniki to już nie to.
Lampa czerwona jest jednofunkcyjna i to jest największą bolączką.
U Dariusza też nie ma oryginałów.
Produkcję skończono z dnia na dzień i Niewiadów nie zdążył zrobić zapasów tak powiedziała mi kobitka w sklepie, a zamienniki to już nie to.
Lampa czerwona jest jednofunkcyjna i to jest największą bolączką.
U Dariusza też nie ma oryginałów.
tacho pisze:Produkcję skończono z dnia na dzień i Niewiadów nie zdążył zrobić zapasów tak powiedziała mi kobitka w sklepie,
Potwierdzam, też otrzymałem takie info z Niewiadowa.
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
- Mobil-Zasada
Jeśli chcesz na wzór oryginałów to pytaj tutaj: [url]lampcar.com.pl[/url].
Jesli nie ma w ofercie to nic nie szkodzi, maja takie lampy. Chyba ze juz wprowadzili do oferty.
Czerwona na dwuwluknowa zarowke - wyprodukowana wspolczesnie - z odblysnikiem oczywiscie
zolta ja dostalem jeszcze podukcji POLMO ale tez produkuja takie.
do rejestracji tez sa, ale juz nie melatowe.
pisalem o tym sklepie gdzies na forum juz.
Jesli nie ma w ofercie to nic nie szkodzi, maja takie lampy. Chyba ze juz wprowadzili do oferty.
Czerwona na dwuwluknowa zarowke - wyprodukowana wspolczesnie - z odblysnikiem oczywiscie
zolta ja dostalem jeszcze podukcji POLMO ale tez produkuja takie.
do rejestracji tez sa, ale juz nie melatowe.
pisalem o tym sklepie gdzies na forum juz.
To nie oryginały.Ja proponuję szukać w polmozbytach.W niedzielę na giełdzie w Łodzi dziadek miał nówki klosze i lampy.
Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się i zakupił nowe światła. Z własnego doświadczenia wiem jak trudno czasem jest dopasować popękane i zużyte światła używane. Co więcej nowe wydają się także być bardziej szczelne i niezawodne.
Korzystając z wolnych świątecznych chwil wydłubałem sobie coś takiego.
Tu ukłony i podziękowania dla forumowiczo-klubowicza "matse".
Zobaczyłem w jego remontach ciekawy patent na tylne światła.
http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... matse.html ("Etap 6").
matse udzielił mi na mejla wyczerpujących wyjaśnień i porad, za co serdecznie mu dziękuję.
Patent "matse" był odpowiedzią na moje lęki związane z tym, że uważałem że oryginalne światełka są słabo widoczne z boku, bo są schowane za tą "fałdą" umieszczoną na brzegach tyłu Niewiadki. Ponadto moje światła mają już ponad 20 lat i mimo różnych zabiegów nie czuję się z nimi bezpiecznie.
matse wykonał te "belki oświetlentiowe" z kanałów wentylacyjnych prostych (tak to się nazywa).
Ja swoją listwę zrobiłem z kanału elektrycznego. Są plusy są minusy. Jak będę miał chwilę to może napiszę coś więcej. No i może poczekajmy aż zamontuję i odpalę.
Nie chciałem wymieniać na oryginalne lampy bo po pierwsze coraz trudniej je dostać i czuję że będzie z tym coraz gorzej (bo z tego co wiem to była produkcja tylko pod Niewiadówki), po drugie są stosunkowo drogie (20- 30 zł/szt)
Stosunkowo, bo te które zastosowałem kosztują po 6 zł/szt. Są to cytowane tu gdzieś już w którymś wątku światła do Syren, Żuków, Nys. Więc jest szansa że jeszcze produkcja trochę potrwa.
Czuję się pochwalony przez wyznawców "bądź bezpieczny, bądź widoczny" za odpowiedzialne podejście do mojego uczestnictwa w ruchu drogowym.
Czuję się usprawiedliwiony wobec ortodoksów przez nie pójście na łatwiznę z lampami zespolonymi ale uderzenie w oldskul.
Czuję się pochwalony przez miłośników legend motoryzacyjnych PRL za to że, choć częściowo, będę rozsławiał myśl techniczną i design naszych polskich produkcji.
Czuję się zdruzgotany przez diabelskiego chrisa
Tu ukłony i podziękowania dla forumowiczo-klubowicza "matse".
Zobaczyłem w jego remontach ciekawy patent na tylne światła.
http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... matse.html ("Etap 6").
matse udzielił mi na mejla wyczerpujących wyjaśnień i porad, za co serdecznie mu dziękuję.
Patent "matse" był odpowiedzią na moje lęki związane z tym, że uważałem że oryginalne światełka są słabo widoczne z boku, bo są schowane za tą "fałdą" umieszczoną na brzegach tyłu Niewiadki. Ponadto moje światła mają już ponad 20 lat i mimo różnych zabiegów nie czuję się z nimi bezpiecznie.
matse wykonał te "belki oświetlentiowe" z kanałów wentylacyjnych prostych (tak to się nazywa).
Ja swoją listwę zrobiłem z kanału elektrycznego. Są plusy są minusy. Jak będę miał chwilę to może napiszę coś więcej. No i może poczekajmy aż zamontuję i odpalę.
Nie chciałem wymieniać na oryginalne lampy bo po pierwsze coraz trudniej je dostać i czuję że będzie z tym coraz gorzej (bo z tego co wiem to była produkcja tylko pod Niewiadówki), po drugie są stosunkowo drogie (20- 30 zł/szt)
Stosunkowo, bo te które zastosowałem kosztują po 6 zł/szt. Są to cytowane tu gdzieś już w którymś wątku światła do Syren, Żuków, Nys. Więc jest szansa że jeszcze produkcja trochę potrwa.
Czuję się pochwalony przez wyznawców "bądź bezpieczny, bądź widoczny" za odpowiedzialne podejście do mojego uczestnictwa w ruchu drogowym.
Czuję się usprawiedliwiony wobec ortodoksów przez nie pójście na łatwiznę z lampami zespolonymi ale uderzenie w oldskul.
Czuję się pochwalony przez miłośników legend motoryzacyjnych PRL za to że, choć częściowo, będę rozsławiał myśl techniczną i design naszych polskich produkcji.
Czuję się zdruzgotany przez diabelskiego chrisa
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
Ciekawe rozwiązanie, które nawet brałem pod uwagę przy robieniu oświetlenia u siebie. Patent prosty, więc przemyślę to jeszcze raz.
Drednot, lampki które zastosowałeś są bardzo dobrze widoczne i faktycznie nawiązują do tradycji. Jedno co mogę Ci zasugerować to zamień pozycyjne z kierunkowskazami żeby były to lampki najbardziej wysunięte na boki. Zrobiłem tak u siebie bo wydaje mi się, że w nocy jest bezpieczniej jeśli światła pozycyjne są jak najbliżej narożników przyczepy a kierunek i tak jest świetnie widoczny. Taki układ świateł ma np. Fiat Seicento. Nie lepiej zamontować te lampy bezpośrednio do budy? Zobacz jak to wygląda u kolegi Murano na trzeciej stronie jego remontu. Tam są dobre zdjęcia.
[quote="RAFALSKI"]
Jedno co mogę Ci zasugerować to zamień pozycyjne z kierunkowskazami żeby były to lampki najbardziej wysunięte na boki.
Słuszne podejście. Pomyślę o tym. Chciałem też dać na boku obrysówkę (taką na krótkim wysięgniku biało-czerwoną), więc to by też rozwiązało sprawę.
[quote="RAFALSKI"]
Nie lepiej zamontować te lampy bezpośrednio do budy? Zobacz jak to wygląda u kolegi Murano na trzeciej stronie jego remontu. Tam są dobre zdjęcia.
Dzięki za cynk. U Murano b. ładnie to wygląda. Ja natomiast nie chcę wiercić w budzie - wręcz przeciwnie, chcę te otwory po oryginałach zaszpachlować.
Zaletą listwy jest to że wszystkie kable masz w niej a nie w budzie. Stresowało mnie, że w budzie przesunie się jakiś bagaż i mi kable poharata.
Drugą zaletą jest to że mam dostęp do tych kabli od zewnątrz - i to bardzo prosty.
Kolejna zaletą jest że mogę zabrać listwę do domu i sobie popracować spokojnie nie gimnastykując się przy przyczepce (zrobiłem sobie elektryczne "szybkozłącza" listwa-buda by łatwo ją można było podpiąć). Mogę sobie w domu kombinować różne warianty, dodać jakieś duperele do listwy, jak mi się nie spodoba zdjąć itp.
Co do nie-wiercenia w budzie to nawet myślę żeby obrysówki jakoś do niej przykleić a nie przykręcać. Ma ktoś może jakiś patent na co to przykleić?
Taką,
Ale chyba lepiej na klej będzie trzymała taka:
Szukam też patentu by poprowadzić kable do tych obrysówek i do dodatkowego 3-go stopu po budzie (czyli kable na zewnątrz skorupy a nie w środku). Może ktoś poradzi?
Może jest jakaś taka taśma biała, coś a la butylowa, tylko że gładziutka z wierzchu, którą by można było przykleić na biegnący kabel i w ten sposób go przykryć.
Jedno co mogę Ci zasugerować to zamień pozycyjne z kierunkowskazami żeby były to lampki najbardziej wysunięte na boki.
Słuszne podejście. Pomyślę o tym. Chciałem też dać na boku obrysówkę (taką na krótkim wysięgniku biało-czerwoną), więc to by też rozwiązało sprawę.
[quote="RAFALSKI"]
Nie lepiej zamontować te lampy bezpośrednio do budy? Zobacz jak to wygląda u kolegi Murano na trzeciej stronie jego remontu. Tam są dobre zdjęcia.
Dzięki za cynk. U Murano b. ładnie to wygląda. Ja natomiast nie chcę wiercić w budzie - wręcz przeciwnie, chcę te otwory po oryginałach zaszpachlować.
Zaletą listwy jest to że wszystkie kable masz w niej a nie w budzie. Stresowało mnie, że w budzie przesunie się jakiś bagaż i mi kable poharata.
Drugą zaletą jest to że mam dostęp do tych kabli od zewnątrz - i to bardzo prosty.
Kolejna zaletą jest że mogę zabrać listwę do domu i sobie popracować spokojnie nie gimnastykując się przy przyczepce (zrobiłem sobie elektryczne "szybkozłącza" listwa-buda by łatwo ją można było podpiąć). Mogę sobie w domu kombinować różne warianty, dodać jakieś duperele do listwy, jak mi się nie spodoba zdjąć itp.
Co do nie-wiercenia w budzie to nawet myślę żeby obrysówki jakoś do niej przykleić a nie przykręcać. Ma ktoś może jakiś patent na co to przykleić?
Taką,
Ale chyba lepiej na klej będzie trzymała taka:
Szukam też patentu by poprowadzić kable do tych obrysówek i do dodatkowego 3-go stopu po budzie (czyli kable na zewnątrz skorupy a nie w środku). Może ktoś poradzi?
Może jest jakaś taka taśma biała, coś a la butylowa, tylko że gładziutka z wierzchu, którą by można było przykleić na biegnący kabel i w ten sposób go przykryć.
Ostatnio zmieniony środa, 4 lut 2015, 00:14 przez Drednot, łącznie zmieniany 2 razy.
- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz
Pomysł z tą listwą z lampami to na pewno mniej dziur w laminacie co z kolei jest gwarancją mniejszej liczby ewentualnych przecieków. Moźna też dodatkowo wiązkę zasilającą puścić do lamp od strony podlogi. Normalnie z tych okrągłych lamp woda lubi splywać kabelkami do środka...
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km
Drednot pisze:Są to cytowane tu gdzieś już w którymś wątku światła do Syren, Żuków, Nys. Więc jest szansa że jeszcze produkcja trochę potrwa.
Chyba nie zupełnie do Syren i Żuków, a już na pewno nie do Nysek (Nysy miały klosze jak Warszawa sedan)

I Ty zaczynasz na forum od słów "remont nie dla pedantów" ???

Drednot pisze:Czuję się zdruzgotany przez diabelskiego chrisa
Tego mi tu brakowało, tak trzymać

"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
Fajny patent. Przyznam, że sa ostatnio myślałem o podobnym, bo mam przyczępę na podwórku przed domek i jest tam na tyle mało miejsca, że zawsze zahaczam o wystające w eNce lampy. Oglądałem gotowe belki na allegro i myślalem o wywaleniu lamp oryginalnych i zamontowaniu takiej listwy albo pod skorupą do ramy albo ciut wyżej tak jak są trójkąty żeby lampy nie wystawały poza skorupę. W sumie to problem mam tylko z pozycjami przednimi, bo te gotowe zestawy są tylko na tył.
reflexes z tapatalk
reflexes z tapatalk
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
@ pawko
A ja myślałem że mam fajne lampki od kultowej syrenki. Muszę teraz żyć z tą świadomością że tak nie jest.
Tak to są lampki o średnicy 91mm. Na allegro występują jako "lampa żuk", czasami jako "żuk, nysa, syrena" ale pewnie to właśnie ma być sugestia dla właścicieli tych staroci że mogą sobie swoje oryginalne wymienić na te rolnicze.
[quote="pawko"]
Dzięki za dobre słowo. Wiesz, po każdym wejściu na forum występują u mnie powikłania. Jak człowiek widzi co ludzie wyprawiają to tak mu głupio że nawet wbrew swojej woli musi coś ulepszyć
A ja myślałem że mam fajne lampki od kultowej syrenki. Muszę teraz żyć z tą świadomością że tak nie jest.
Tak to są lampki o średnicy 91mm. Na allegro występują jako "lampa żuk", czasami jako "żuk, nysa, syrena" ale pewnie to właśnie ma być sugestia dla właścicieli tych staroci że mogą sobie swoje oryginalne wymienić na te rolnicze.
[quote="pawko"]

Dzięki za dobre słowo. Wiesz, po każdym wejściu na forum występują u mnie powikłania. Jak człowiek widzi co ludzie wyprawiają to tak mu głupio że nawet wbrew swojej woli musi coś ulepszyć