Remont - ENKA ala IGŁA
Re: Remont - ENKA ala IGŁA
Naprawiłem też pęknięcie szyby przy zawiasie które już mam od dłuższego czasu. Przed klejeniem pogłębiłem delikatnie pęknięcie i uformowałem pasek pleksi za pomocą opalarki. Klej to przedyskutowany tutaj Acrifix 1S 0116. Jest wodnisty, łatwo się aplikuje i jedna tubka spokojnie wystarcza na dwie duże szyby. Zobaczymy jak ten klej się sprawdzi.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
U mnie kleiłem nim szyby i wszystko ok, no może, że na przedniej gdzieś naprężenia wyszły i obok pękła. Słyszałem, że po 2021 zmienili trochę skład i już nie jest to.
Burstner Ventana 400 ts
N 126 NL
była - N 250
była NIEWIADÓW SKŁADANA ŁÓDŹ WĘDKARSKA TYP 10
N 126 NL
była - N 250
była NIEWIADÓW SKŁADANA ŁÓDŹ WĘDKARSKA TYP 10
Minął ponad rok i szyby się trzymają, nic nie odstaje.
Ostatnio przyszedł pokrowiec polecanej tutaj firmy Active Life. Przymiarka wypadła dobrze.
Ostatnio przyszedł pokrowiec polecanej tutaj firmy Active Life. Przymiarka wypadła dobrze.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Jadąc kilka lat temu wypocząć zjechałem na autostradzie na przerwę. Rutynowo zrobiłem obchód zestawu i zauważyłem że jedno koło w ence jest deko ciepłe. Tylko ciepłe, nie gorące, nie było czuć palonymi hamulcami. Okazało się że ręczny w cepie był zaciągnięty ale tylko na jeden(!) ząbek. To wystarczyło aby jedno koło trochę złapało i przez dobre 100km trochę tarło. Od tej pory przy hamowaniu piszczy to koło okrutnie, myślałem że trochę pojeździ i mu przejdzie ale nic z tego.Jak wiecie niektórzy mam nową oś więc rozebrałem koło. Bęben wyczyściłem rozpuszczalnikiem, szczęki przeleciałem drobnym papierem; w środku wszystko wygląda idealnie jakby prosto z fabryki wyjechało. I dalej piszczy
Jest jakiś patent na to aby przestało?

N126n
Remont eNki
Remont eNki
Wymienić szczęki albo ignorować.
Jeśli tarcie było mocne lub długie to płaszczyzny dopasowały się "idealnie" i matowienie nie pomoże.
Niektóre szczęki/klocki tak po prostu mają i wynika to ze składu. Twój incydent może być tylko przypadkiem.
Ja bym jeździł obserwował... Mój wieloryb piszczy chyba obiema stronami a przytarcia nie było
.
Jak hamuję to słyszę, że budą też hamuje. Jest jakiś plus
.
Jeśli tarcie było mocne lub długie to płaszczyzny dopasowały się "idealnie" i matowienie nie pomoże.
Niektóre szczęki/klocki tak po prostu mają i wynika to ze składu. Twój incydent może być tylko przypadkiem.
Ja bym jeździł obserwował... Mój wieloryb piszczy chyba obiema stronami a przytarcia nie było

Jak hamuję to słyszę, że budą też hamuje. Jest jakiś plus

Mogę to zignorować bo w aucie jakoś specjalnie głośno nie jest. Jednak na zewnątrz daje czadu
bo wszyscy się oglądają jak hamuję. Zapytam o nowe szczęki i zdecyduję 

N126n
Remont eNki
Remont eNki
- misha22
- Przyjaciel
Zamień stronami
Może dźwięk będzie cichszy/inny.

De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
A więc tak rozwiązałem dogrzanie przedniej części przyczepy.
Rura kanalizacyjna fi32, kolanko 90stopni, półmetrowy odcinek własnoręcznie wygięty aby wpasować się do istniejącej rury trumy pod łóżkiem, redukcja 32/50 i uchwyty 5 sztuk.
Najpierw wycięcie otworu w głównej rurze pod łóżkiem i wpasowanie tam redukcji. Redukcja umieszczona pod kątem więc trzeba ją z jednej strony ściąć aby nie tamować dalszego przepływu powietrza w bakisty. Dla sztywności dałem dwa wkręty i owinąłem taśmą by uszczelnić połączenie. Średnio to wygląda ale jest to w takim miejscu że nawet zaglądając pod łóżko tego nie widać
Potem już tylko pomalować, złożyć i przymocować na wieszaki. Wcześniej nawierciłem otwory mniej więcej co 15 cm a z wieszaków trzeba obciąć kołki rozporowe. Test wykazał że wyraźnie czuć nadmuch powietrza przy średnim nastawie venta.
Rura kanalizacyjna fi32, kolanko 90stopni, półmetrowy odcinek własnoręcznie wygięty aby wpasować się do istniejącej rury trumy pod łóżkiem, redukcja 32/50 i uchwyty 5 sztuk.
Najpierw wycięcie otworu w głównej rurze pod łóżkiem i wpasowanie tam redukcji. Redukcja umieszczona pod kątem więc trzeba ją z jednej strony ściąć aby nie tamować dalszego przepływu powietrza w bakisty. Dla sztywności dałem dwa wkręty i owinąłem taśmą by uszczelnić połączenie. Średnio to wygląda ale jest to w takim miejscu że nawet zaglądając pod łóżko tego nie widać

N126n
Remont eNki
Remont eNki
O czymś takim pisałem, że widziałem tylko było to zrobione z prostokątnego korytka na kable. Chyba nawet tapicerką obłożone. Dopracujesz i będzie cieszyć nie tylko ciało w nocy ale i oko
.

Myślę że taki układ się sprawdzi i już zostanie. Po zimie okleję remontówką bo mi jeszcze została po remoncie na butapren bo bonatapu już dawno nie mam.
Zapomniałem dodać że końcówkę rury trzeba oczywiście zaślepić.
Zapomniałem dodać że końcówkę rury trzeba oczywiście zaślepić.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Wyjazd pomału się kończy i są malutkie straty. Półka nad kuchenką nie wytrzymała trudów podróży i z jednej strony wyrwało ją ze ściany. Na szczęście nie spadła ale musiałem ją zdjąć w związku z czym mam pytanie. Chcę dołożyć dodatkową listwę pod dachem i do niej przymocować szafkę. Nie będę laminował żywicą ale podobno mamut mocno trzyma. Czy jest jakiś rodzaj mamuta który się do tego nadaje?
I drugie pytanie - ledy. Chcę je zmienić bo po kilku latach jakby straciły na intensywności. Ma ktoś sprawdzony typ ledów które dają fajne światło?
I trzecie pytanie:) , pompka wody. Wyje okrutnie; potrzebuję sprawdzony, wydajny, dobry, cichy model.
I drugie pytanie - ledy. Chcę je zmienić bo po kilku latach jakby straciły na intensywności. Ma ktoś sprawdzony typ ledów które dają fajne światło?
I trzecie pytanie:) , pompka wody. Wyje okrutnie; potrzebuję sprawdzony, wydajny, dobry, cichy model.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Ad2 - jeśli masz LEDY w korytku z plastikową blendą maskującą to wymień tylko ten pasek. On z czasem żółknie i zmienia kolor światła.
Ad3. Ja polecałem kiedyś i nadal będę polecał pompy firmy Reich.
Ad3. Ja polecałem kiedyś i nadal będę polecał pompy firmy Reich.
Murano pisze:Ad2 - jeśli masz LEDY w korytku z plastikową blendą maskującą to wymień tylko ten pasek. On z czasem żółknie i zmienia kolor światła.
True. Ewentualnie jeśli są "w silikonie" to też warto wymienić pasek albo spróbować usunąć silikon, bo on też żółknie. Ja zawsze kupuję najtańszy pasek led na allegro i nie zauważyłem spadku wydajności.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- tomcat
- Moderator
tantalos pisze:...Nie będę laminował żywicą ale podobno mamut mocno trzyma. Czy jest jakiś rodzaj mamuta który się do tego nadaje?...
"Mamut" to nazwa kleju montażowego od Den Bravena, a używana najczęściej ( bo tak się przyjęło ) do określania wszystkich klejów montażowych.
Producentów jest sporo... Ja używałem kleju montażowego z CXa i TKK; ogólnie są spoko.
Wydaje mi się, że powinno trzymać natomiast obecne temperatury raczej nie służą stosowaniu takiego kleju, chyba, że masz ogrzewany garaż.
Ledy nie są w silikonie a osłona jest mleczna. Zdjąłem ją i nie ma poprawy. Sprawdzę jeszcze ściemniacz czy czasem nie podaje zbyt niskiego napięcia.
Listwę będę kleił na wiosnę żeby tylko zdążyć na zlot.
Zależy mi na tym aby klej dobrze chwycił na następne 30 lat
Ceny pompki Reich są od 100 do ponad 300 zł. To się różni tylko wydajnością czy jak?
Listwę będę kleił na wiosnę żeby tylko zdążyć na zlot.
Zależy mi na tym aby klej dobrze chwycił na następne 30 lat

Ceny pompki Reich są od 100 do ponad 300 zł. To się różni tylko wydajnością czy jak?
N126n
Remont eNki
Remont eNki