Wyroby domowe

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Martynapce
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2015, 22:22
Lokalizacja: Polkowice

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Martynapce » piątek, 27 lut 2015, 10:54

albo chleb od 3 tygodni nie byłam w sklepie po pieczywo.
20150227_103456.jpg

Chlebem zajmuje się moja mama i początki były trudne. Przez pierwszy tydzień piekła po 2 dziennie. Nie było obiadów, bo żyliśmy na chlebie z masłem :D
Teraz się unormowało i piecze co 2-3 dni.

O przepis trudno, bo tylko pierwszy był na samych drożdżach. Każdy kolejny jest robiony na wyskrobkach z poprzedniego czyli na zakwasie a wody leje się tyle ile trzeba a trzeba różnie w zależności od mąki.
Na zdjęciu jest to co czeka od chleba do chleba. Reszta z wyskrobanej miski po chlebie i posypane mąką ze stolnicy. 12H przed pieczeniem szklanka wody i na kaloryfer. Chleb nie śmierdzi drożdżami.
20150227_103516.jpg


Postaram się zrobić relację i opis z kolejnego pieczenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » piątek, 27 lut 2015, 12:28

Z domowym chlebem to jest problem. Ja mam od jakiegoś czasu maszynę do chleba. Problem w tym że do maszyny można wstawić tylko jeden na raz do pieczenia a ten po upieczeniu czarodziejsko znika od razu:D. Jeszcze ciepły, pachnący chlebek i smalczyk ze skwareczkami. To powinno być karalne albo opodatkowane bo jest za dobre żeby było legalne.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
Nacia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1203
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 13:08
Lokalizacja: Sieradz

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Nacia » piątek, 27 lut 2015, 12:42

vvarrior pisze:Po upieczeniu czarodziejsko znika od razu:D. Jeszcze ciepły, pachnący chlebek i smalczyk ze skwareczkami. To powinno być karalne albo opodatkowane bo jest za dobre żeby było legalne.

:lol: Jestem za opodatkowaniem mniej by się wtedy jadło. Pomyśl gdyby tak za każdą zjedzoną kromeczkę chlebka wrzucić do skarbonki choć 1 zł to na wakacje jak znalazł kaska :mrgreen: A zapewne tych kromeczek przez okres zimowy to nie mało by było :lol:
To nie prawda, że tylko żółwie i ślimaki wędrują ze swoimi domkami po świecie.
Rzucam wszystko i jadę w Bieszczady :)
N126n, Golf Plus 1,9 TDI Touran 1,9TDI
2016 - 75 / 6892 km
2017 - 85 / 6820 km
2018 - 81 / 4651 km
2019 - 65 / 4476 km
2020 - 71 / 3230 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 27 lut 2015, 17:45

Następne żarełko :D . Z tego co się wygotowało z mięcha dziś powstała całkiem zacna zupka cebulowa na jutrzejszą nasiadówkę, która wiedzie na stół wraz z roladą ze schabu ze szpinakiem.

reflexes z tapatalk
Załączniki
uploadfromtaptalk1425055498838.jpg

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » piątek, 27 lut 2015, 21:29

Piękne żarełko. Dobrze że zaraz fajrant bo zgłodniałem i zaplułem sprzęt w pracy;).
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2089
Rejestracja: środa, 24 paź 2012, 20:24
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Wyroby domowe.

Postautor: Karolus » piątek, 27 lut 2015, 21:41

Co proponujecie na pierwszy rzut do mojego nowego szynkowara? Jakiś przepis?

Zaznaczę, że lubimy ładne, chude, mięsko, galaretką w mięsie nie pogardzimy, no i musi być naprawdę dobre żebym nie wystawił szynkowara w dziale "handelek"
Niewiadko-noce
2024 - 3200km i 14 nocy "nową" N126NT


Mój remont N126N "nr.1" i "nr. 2"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=3072

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » piątek, 27 lut 2015, 22:06

Karolus pisze:Co proponujecie na pierwszy rzut do mojego nowego szynkowara? Jakiś przepis?

Zaznaczę, że lubimy ładne, chude, mięsko, galaretką w mięsie nie pogardzimy, no i musi być naprawdę dobre żebym nie wystawił szynkowara w dziale "handelek"


Proste do bólu
Tylko nie przesól. 27-28g soli na kg mięsa to moim zdaniem max.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » piątek, 27 lut 2015, 22:25

Piękne żarełko.

Piękne to będzie jutro jak ściągnę pończochy :lol:

Korolus
Jak chude to tylko schabik. Jak nie chcesz długo czekać to zrób zalewę zgodnie z przepisem, strzykawka, igła i pobaw się w panią pielęgniarkę. Później do szynkowara i po 24 godzinach do gara. Strzykawka z igłą zdecydowanie przyspiesza proces peklowania.

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » piątek, 27 lut 2015, 23:06

Na pierwszy wsad ja bym proponował kurczaczka. Ciężko mi podać konkretny przepis bo sam eksperymentuję. Ale kurak będzie zawsze miękki raczej. Ja już wiem że ważne jest dodanie kilku skórek sparzonych i zmielonych , 1/3 do 1/2 szklanki wody i łyżeczki lub dwóch cukru pudru . To wpływa na konsystencje i smak. Do tego łyżeczka lub dwie żelatyny.
Reszta to przyprawy. Ja używam soli, pieprzu, czosnku i ziela angielskiego (zmłotkowanego) i ostrej papryki. Tyle ogólnie. Mięsko zasypuje przyprawami wkładam do siatki foliowej i lekko traktuje tłuczkiem. Potem łączę ze skórkami i żelatyną i wodą i dokładnie wyrabiam. Potem nabijam szynkowar (używam torebek) i wstawiam na 24h do lodówki. Potem wstawiam do gara z wodą. Ostatnio gotowałem tak że nie dopuszczałem do wrzenia a temperaturę mierzyłem w środku batona jak osiągnęła 90'C schłodziłem szynkowar za oknem i do lodówki na następne 24h. Następna produkcja będzie z eksperymentem z domieszką Harisy. Ostrej pasty paprykowej którą zdobyłem ostatnio a znam ją z pobytu a Algierii.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » sobota, 28 lut 2015, 08:54

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc smacznego!!! :lol:

reflexes z tapatalk
Załączniki
uploadfromtaptalk1425110045421.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » sobota, 28 lut 2015, 15:52

A dobra zagrycha do wódeczki to podstawa :D

reflexes z tapatalk
Załączniki
uploadfromtaptalk1425135140087.jpg

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2012, 16:44
Lokalizacja: Siradiensis

Re: Wyroby domowe.

Postautor: CornBlumenBlau » sobota, 28 lut 2015, 21:27

Fajny byłby taki zlocik, ze swojską wędliną, chlebem, serem, wędzoną rybką, ogórkim kwaszonym, konfiturą, winem, nalewką...itd.
Co kto umie to robi i przywozi.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 11024
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Wyroby domowe.

Postautor: reflexes » niedziela, 1 mar 2015, 01:58

Mówisz i masz. Ja na pewno coś z tej listy przywiozę.

reflexes z tapatalk

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 5803
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Wyroby domowe.

Postautor: kooba » niedziela, 1 mar 2015, 20:22

A u nas w domu zagościła dziś jogurtownica. Jak sam nazwa wskazuje służy do produkcji własnego jogurtu naturalnego :)
Załączniki
2015-03-01 18.14.15.jpg

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1611
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wyroby domowe.

Postautor: vvarrior » niedziela, 1 mar 2015, 22:49

Kurczeczaczek. W Warszawie stoją mlekomaty gdzie poza mlekiem z krowy można kupić szczepy bakterii do jogurtu. Ale instrukcja jest powalająca. Pogdrzać, schłodzić, schować pod pierzrzynę, podgrzać raz jeszcze, wylać i na koniec wsadzić brudny palec. Oczywiście żart ale jest to skomplikowany proces. A jak to to działa?
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości