witam wszystkich oficjalnie
witam wszystkich oficjalnie
tak więc stało się - nabyłem drogą kupna ogonka N126E z dobrego rocznika 1985
wersja 2+2 czyli stolik albo podwójne spanie , zlew z kuchenką przy wejściu i drugie niby podwójne spanie na wprost wejścia
podwozie na resorach i amortyzatorach , tapicerka wymieniona
do zrobienia ogólny przegląd i modernizacja podłogi i schowków , wyrzucenie zlewu i kuchenki
potem dorobienie czwartego wygodnego spania na "półpiętrze" zamiast zlewu
po sezonie będzie malowanie i zabawa z prądem
do ciągania tego jest Volvo V70 2.5 TDI automat - niestety już po pierwszej przejażdżce bez bagaży i pasażerów wychodzi że 140 koników to trochę za mało
wersja 2+2 czyli stolik albo podwójne spanie , zlew z kuchenką przy wejściu i drugie niby podwójne spanie na wprost wejścia
podwozie na resorach i amortyzatorach , tapicerka wymieniona
do zrobienia ogólny przegląd i modernizacja podłogi i schowków , wyrzucenie zlewu i kuchenki
potem dorobienie czwartego wygodnego spania na "półpiętrze" zamiast zlewu
po sezonie będzie malowanie i zabawa z prądem
do ciągania tego jest Volvo V70 2.5 TDI automat - niestety już po pierwszej przejażdżce bez bagaży i pasażerów wychodzi że 140 koników to trochę za mało
Re: witam wszystkich oficjalnie
Witamy w klubie, układ dwoje dorosłych plus dwoje dzieci do 1,50 m całkiem wygodnie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Cześć - witaj
Ona ma jechać za tobą a nie frunąć

Mój łopelek 300 000 km temu miał 50 koni .....
A dziś ............... ?
chris_666 pisze:... wychodzi że 140 koników to trochę za mało
Ona ma jechać za tobą a nie frunąć
Mój łopelek 300 000 km temu miał 50 koni .....
- robert
- Administrator

Michał ma racje z tym fruwaniem.
W zeszłym roku jadąc na zlot do Borek wziąłem się za wyprzedzanie kilku tirów na lekkim podjeździe.
Z przyzwyczajenia depnąłem po gazie, żeby szybko je wyprzedzić i jak spojrzałem w lusterko to miałem wrażenie, że przyczepa wystartuje i za chwile schowa podwozie.
Trzeba pamiętać o ogonie.
W zeszłym roku jadąc na zlot do Borek wziąłem się za wyprzedzanie kilku tirów na lekkim podjeździe.
Z przyzwyczajenia depnąłem po gazie, żeby szybko je wyprzedzić i jak spojrzałem w lusterko to miałem wrażenie, że przyczepa wystartuje i za chwile schowa podwozie.
Trzeba pamiętać o ogonie.
-
Konrad_wawa
Witaj !
Fakt.
Jak jechałem Dacią 1,4 moc 75 KM z przyczepą w pełni obciążoną to czułem każde, nawet leciutkie wzniesienie ( miałem jeszcze na dachu żagle w postaci dwóch rowerów ) - jak ją prowadziłem z Krakowa i była pusta, to nie było tragedii.
Jak jechałem Dodge 225 KM, to czasami z lekką dozą nieśmiałości patrzyłem w lusterko, czy aby przyczepa jeszcze jest z tyłu
Toż to auto stworzone do ciągania przyczepy - diesel, automat, duża moc ... co jeszcze chcieć ?
Może ciągałeś na D i wtedy auto się trochę męczyło, bo miało więcej przełożeń i było bardziej obciążone - jeżeli masz inny to zobacz na niższym ( mocniejszym ) biegu - ja mam u siebie P R N D 3 L - na biegu "3" to zapitalał tak, że bałem się, że gdyby N-ka miała skrzydła, to by odfrunęła
dopiero jak z cepką przekraczałem 100 km/h to włączałem na D.
robert pisze:Michał ma racje z tym fruwaniem [...] Trzeba pamiętać o ogonie.
Fakt.
Jak jechałem Dacią 1,4 moc 75 KM z przyczepą w pełni obciążoną to czułem każde, nawet leciutkie wzniesienie ( miałem jeszcze na dachu żagle w postaci dwóch rowerów ) - jak ją prowadziłem z Krakowa i była pusta, to nie było tragedii.
Jak jechałem Dodge 225 KM, to czasami z lekką dozą nieśmiałości patrzyłem w lusterko, czy aby przyczepa jeszcze jest z tyłu
chris_666 pisze:Volvo V70 2.5 TDI automat
Toż to auto stworzone do ciągania przyczepy - diesel, automat, duża moc ... co jeszcze chcieć ?
Może ciągałeś na D i wtedy auto się trochę męczyło, bo miało więcej przełożeń i było bardziej obciążone - jeżeli masz inny to zobacz na niższym ( mocniejszym ) biegu - ja mam u siebie P R N D 3 L - na biegu "3" to zapitalał tak, że bałem się, że gdyby N-ka miała skrzydła, to by odfrunęła
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka 
Konrad_wawa pisze:Witaj !chris_666 pisze:Volvo V70 2.5 TDI automat
Może ciągałeś na D i wtedy auto się trochę męczyło, bo miało więcej przełożeń i było bardziej obciążone - jeżeli masz inny to zobacz na niższym ( mocniejszym ) biegu - ja mam u siebie P R N D 3 L - na biegu "3" to zapitalał tak, że bałem się, że gdyby N-ka miała skrzydła, to by odfrunęładopiero jak z cepką przekraczałem 100 km/h to włączałem na D.
trochę prawdy w tym jest - z lenistwa nie popróbowałem ani 3 ani 2
bo ostatnio to po niemcoautobanie ciągnąłem ciągnąłem lawetę z samochodem prawie 300konnym holownikiem i on nie miał problemów do 150 km/h
Koledzy pamiętajmy, że jedziemy zwiedzać i wypoczywać a nie stresować się czy ogonek jeszcze jedzie z nami. Ja mam 136 zagazowanych kucyków i 800 kg na haku, i jak do tej pory bezstresowo dojechałem do celu. Jadąc na urlop godzina wte czy wewte nie gra roli.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
kotek pisze:Koledzy pamiętajmy, że jedziemy zwiedzać i wypoczywać a nie stresować się czy ogonek jeszcze jedzie z nami. Ja mam 136 zagazowanych kucyków i 800 kg na haku, i jak do tej pory bezstresowo dojechałem do celu. Jadąc na urlop godzina wte czy wewte nie gra roli.
Kotek słysznie prawi , na wypad jedziemy tempem rekreacyjnym nie wpływając szczególnie na pozostaly ruch wokoło nas...
życie jak droga, kiedyś się kończy...
Witam w Gronie pozytywnie zakręconych !!! Pozdrowienia z Poznania !!!
------------------------------------
KwoK N 375 VW Touran 1,9 tdi
------------------------------------
KwoK N 375 VW Touran 1,9 tdi
-
piotr05
- Fanklubowicz

witam
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Witaj na forum 
Witam Kolegę - tych kucyków to wystarczy musisz się przyzwyczaić do ogona , który >100 daje znać o sobie szczególnie pod wiatr tak to już jest coś za coś niestety ale się nie załamuj życie jest piękne - Powodzonka
Czesc. Sprawdz dobrze samochod. Targalem kilka razy zapakowana lawete sharanem z takim silnikiem i o jakichkolwiek problemach nie bylo mowy. Do 100km/h jedzie prawie jak bez ogona.
Moze masz przewod od turbo nieszczelny i kilkadziesiat konikow jest niedotlenionych. Ten silnik ma taki zapas mocy ,ze na pusto mozna takiej straty nie wyczuc bo i tak ladnie jedzie.
Stawiam na problem z autem. Moje 125 podduszonych gazem koni czuje Niewiadowke dopiero na 5 biegu.
Wiem co pisze bo targalem ja do domu prawie 400km
Wiec jesli 170 Nm radzi sobie bez problemu to ponad 300 Nm nie powinno wcale wiedziec o przyczepie. Przynajmniej nie o takiej
Jakas dwuosiowka z masa wlasna ponad 1500kg to co innego
Pozdrawiam i radosci z przyczepy zycze.
VECTRA + N132L