Amortyzatory vs Resory

czyli rama, układ jezdny i zaczepy...
Awatar użytkownika
pawko

Re: Amortyzatory vs Resory

Post autor: pawko »

cyran'o pisze:Nie wiem czy wiecie ale resory same w sobie mają też tę właściwość że tłumią drgania.

dobrze gadasz
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."

n132d
NIL

Post autor: NIL »

W zamierzchłych czasach miałem zastawę 1100 taka siedem może osiem lat problem w tym że przednie amortyzatory (nie tłumiły) były zużyte i zanim wymieniłem to na nierównościach bujało jak tym łebkiem pieska pod szybą
tak że wydaje mi się że oś skrętna to taki kompromis guma amortyzuje i częściowo tłumi , mam przyczepkę DDR HP 401 zawieszenie z wahaczem wleczonym i tłumieniem za pomocą ściskanych poduch gumowych , natomiast w przypadku resora czy osi skrętnej do pełni szczęścia potrzeby jest amortyzator
Awatar użytkownika
NIL2
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: NIL2 »

Niedawno sprzedałem towarówkę SAM skrzynia i resory ZSRR ośka i koła już od Opla , na odbojach tzw, bycze jaja - pochodzenia nieznanego bez amorków - lekka nie była ale prowadzenie obłęd ; na pusto na dziurach trochę nieraz podskoczyła ale po załadunku już nawet 100kg szła jak po sznurku , ładowność nieograniczona , byle dało się towar upchać :lol: ; kiedyś wiozłem z 400kg i zrobiłem próbę to przy 140 poza ograniczoną mocą silnika nie czułem ,że ciągnę przyczepkę zarówno na prostej jak i na zakrętach ( szeroki rozstaw kół ) Przy N-kach jak wałki gumowe są w miarę nowe to jest ok ale jak się zużyją to zaczyna trząchać N126E jeszcze chodzi dobrze bez amorów ale w N126N amorki jak najbardziej wskazane i jazda z amorkami jest bardziej komfortowa i stabilniejsza sam się przekonałem i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony co nie zmienia mojej opinii o ,, wyższości '' prowadzenia przy dużych prędkościach E nad N nawet z amorkami.
Awatar użytkownika
pawko

...a słuchajcie, macie jakieś metody/sposoby na ocenę sprawności wałków, bez ich demontowania?
Ewentualnie co może świadczyć o kończących się wałkach?
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."

n132d
piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: piotr05 »

pawko pisze:...a słuchajcie, macie jakieś metody/sposoby na ocenę sprawności wałków, bez ich demontowania?

sprawdz przeswit miedzykołem a błotnikiem po jednej i druga strona
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2026 240 km
Awatar użytkownika
pawko

piotr05 pisze:
pawko pisze:...a słuchajcie, macie jakieś metody/sposoby na ocenę sprawności wałków, bez ich demontowania?

sprawdz przeswit miedzykołem a błotnikiem po jednej i druga strona

OK, prześwit mogę sprawdzić, ale moja N132 stoi "równo".
Bardziej chodzi mi o to czy wałki gumowe mają jeszcze zdolność "uginania się", czy też są już zmiażdżone.
Pomyślałem sobie, że gdyby "zawias siedział" to na nic by się zdały amortyzatory - przyczepa skakała by jak wóz drabiniasty :D
Może sprawdzić prześwit bez obciążenia, a potem załadować np. 120kg i sprawdzić ile "siądzie"? Tylko czy są jakieś parametry wzorcowe, do których mógłbym odnieść taki pomiar?

n132d
piotr05
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: piotr05 »

jesli stoi równo to znaczy ze wałki masz jeszcze dobre ale test z ładunkiem mozes zrobic wtedy zobaczysz czy pracuja
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2026 240 km
chris_666

Post autor: chris_666 »

AceCafe pisze:Panowie czy ktoś ma porównanie co jest lepsze do naszych budek?

najlepsza jest oś z gumami skrętnym i amortyzatory - pod warunkiem, że gumy są elastyczne :lol: - bo to , że się uginają to o niczym nie świadczy :lol:

miałem resory z amorami, samą ośkę i ośkę z amorami

resory z amortyzatorami są ciężkie i trudno dobrać coś takiego żeby kurnik nie stał jak na kurzej łapce - za wysoko zazwyczaj jest
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Post autor: kotek »

Zapraszam do wątku na temat zawieszenia i pomiaru jego sprawności. viewtopic.php?f=4&t=178&hilit=amortyzatory&start=45 wątek Zawieszenie strona 4, mój post. 5 grudnia 2009
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Awatar użytkownika
pawko

Ooo! Dzięki kotek za konkretne info

n132d
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

W mojej przyczepie jest zawieszenie AL-KO na trzy wałki czyli trójkąt łukowate wraz z amortyzatorami.
Załączniki
Przyczepa 2 002.jpg
Awatar użytkownika
pawko

U mnie chyba to samo...
...i też mam czarne amortyzatory - może zmienić na zielone (?)
Załączniki
DSC03668.JPG
DSC03673.JPG

n132d
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Kolor oznacza twardość, amortyzatory dobiera się w zależności od ciężaru czy obciążenia. Zielone są twardsze i nie wiadomo jak wpłynie to na nadwozie, które będzie bardziej odczuwać dziury i nierówności. W serwisie odradzili mi taką operację. Po co poprawiać producenta. Chyba, że ktoś zamierza na stałe zwiększyć ciężar przyczepy o jakieś 300 kg, ale jak długo wytrzymają wałki nieprzystosowane do takiego ciężaru. Do cięższych przyczep są inne wałki gumowe.
Awatar użytkownika
pawko

kotek pisze:Kolor oznacza twardość... Zielone są twardsze...

Właśnie miałem na myśli amortyzatory o jak najmniejszej sile tłumienia.
Czy rzeczywiście zielone są twardsze? Jeśli dobrze interpretuję to co znalazłem w sieci to zielone al-ko są do najlżejszych przyczep, czyli chyba mają najmniejszą siłę tłumienia? Czarne wyglądają na najtwardsze...
Zerknij... trzecia strona
http://www.al-ko.pl/download/12_Opony_amortyzatory.pdf

n132d
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Być może zrobiłem pomyłkę, ostatni raz zaglądałem do zawieszenia 7 lat temu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”