Lodówka w przyczepie
Re: Lodówka w przyczepie
Witam
Prosze koledzy o podpowiedz czy lodówka montowana seryjnie w przyczepkach N 126n jest lodówką przystosowaną do zasilania w czasie jazdy, a jeżeli tak to w jaki sposób ja zasilać? Słyszałem o lodówkach gazowych?? Czy to oznacza że z butli turystycznych? Proszę o podpowiedzi bo jestem świeży w tym temacie.
Prosze koledzy o podpowiedz czy lodówka montowana seryjnie w przyczepkach N 126n jest lodówką przystosowaną do zasilania w czasie jazdy, a jeżeli tak to w jaki sposób ja zasilać? Słyszałem o lodówkach gazowych?? Czy to oznacza że z butli turystycznych? Proszę o podpowiedzi bo jestem świeży w tym temacie.
jeśli Twoja lodówka ma zasilanie na 12 wolt to możesz ją używać w czasie podróży...
moja ma 230 V i 12 V ,nie posiada zasilania gazem ,więc się w tym temacie nie wypowiadam...
pozdrowionka od królowych polskich dróg
moja ma 230 V i 12 V ,nie posiada zasilania gazem ,więc się w tym temacie nie wypowiadam...
pozdrowionka od królowych polskich dróg
Andrzejku wszystko ok tylko jak mam podłączyć tę lodówke skoro po wetknieciu wtyczki do gniazda przy haku mam tylko komplet świateł tzn postjowo-obrysowe, kierunki i mgiełkę. Mam też drugą wtyczkę 7-mio bolcową ale tam jest jeden bolec więcej( chodzi mi o tzw. męskie końcówki) tylko bez domysłów....
bo są dwa rodzaje wtyczek "s" i "n" musisz zamontować dodatkowe gniazdo w holowniku(odpowiedniego typu) + przewód 4mm2 z bezpiecznikiem bezpośrednio do aku w aucie - i studzisz bez % browarek po drodze na kemping....
ps. ewentualnie zastosuj gniazdo i wtyk 13 pinowe tak jak w zachodnich domkach..
ps. ewentualnie zastosuj gniazdo i wtyk 13 pinowe tak jak w zachodnich domkach..
Na temat wykorzystania drugiej wtyczki możesz przeczytać w Ciekawostkach -
- "Dwie wtyczki".
- "Dwie wtyczki".
Koledzy ratujcie!!!! Mam problem z lodówką... Na zasilaniu 230V kontrolka w kolorze czerwonym co prawda świeci ale lodówka za skarby nie chce sie schłodzić a co tam dopiero mrozić. Jaka moze być tego przyczyna? Proszę o pomysły na rozwiązanie tego problemu.
Wyjmij lodówkę i przekręć ją na parę godzin do góry nogami. Potem powinna działać.
Pozdrawiam,
Petek
Petek
petek pisze:Wyjmij lodówkę i przekręć ją na parę godzin do góry nogami. Potem powinna działać.
włącz ja po postawieniu we właściwej pozycji (nogami na dół)
czekać z godzinke czy włączać odrazu??
A nie zaszkodzi jak nią trochę potrzęsiesz, po prostu rozwarstwił się amoniak, który jest czynnikiem chłodzącym.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
No dobra spróbuje, ale dopiero jutro a może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??
-
- Fanklubowicz
Podstawowa sprawa to wyrównanie położenia przyczepy.
Druga sprawa, to czas zadziałania, dopiero po kilku godzinach można zauważyć utęskniony chłodek
PS. Grzałka jest o mocy 100W, dlatego myślę, że spokojnie równieź omomierzem można sprawdzić na wtyczce zasilającej rezystancję, powinna wskazywać parę Ohm.
Druga sprawa, to czas zadziałania, dopiero po kilku godzinach można zauważyć utęskniony chłodek
PS. Grzałka jest o mocy 100W, dlatego myślę, że spokojnie równieź omomierzem można sprawdzić na wtyczce zasilającej rezystancję, powinna wskazywać parę Ohm.
Zastosowałem koledzy wasze wskazówki i podpowiedzi i z przykrością musze stwierdzić że nic. Tzn kontrolka czerwona swieci, z tyłu zabudowane grzałki robią sie ciepłe, początek "radiatora" jest nawet gorący ale końcówka już jest w nornalnej temperaturze a w środku lodówki nie ma śladu chłodu. Obracałem ją nawet trzy razy i odrobine potrząsnąłem, ale tak jak pisze nic to nie dało. Mam ją w tej chwili wymontowaną i jest w domu wiec jeżeli ktos mógłby mi pomóc to będe bardzo wdzięczny. Szykuje sie do dziewiczego rejsu tą budką wiec lodówka bedzie mi potrzebna. Proszę POMOCY!!!
Arus, a po jakim czasie sprawdzałeś temperaturę?
Jak dotykasz w zamrażalniku element chłodzący to cały nie chłodzi czy np. chłodzi tylko częściowo.
Podłącz ją na 24h i zobacz czy będzie jakiś efekt. Czasami te lodówki potrzebują naprawdę dużo czasu na "rozbujanie". Jak nie to serwis niestety.
Jak dotykasz w zamrażalniku element chłodzący to cały nie chłodzi czy np. chłodzi tylko częściowo.
Podłącz ją na 24h i zobacz czy będzie jakiś efekt. Czasami te lodówki potrzebują naprawdę dużo czasu na "rozbujanie". Jak nie to serwis niestety.
Pozdrawiam,
Petek
Petek
Zanim była potrząsana i odwrócona "chodziła" cała noc, a po terapi wstrząsowej ok 3-ch godzin. Ale juz ja mam podłączoną i będzie chodzić całą noc. Więc zobaczymy. Mam nadzieje, że odpali...