Ocieplenie N126N

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Gość

Ocieplenie N126N

Postautor: Gość » piątek, 23 wrz 2011, 21:46

Witam Wszystkich!!

To mój pierwszy post zatem na wstępie pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników:)
Postanowiłem zawitać w wirualnych progach Waszego Forum aby zebrać troszkę informacji przed kupnem przyczepki:) Bliżej tematem interesuję się od niedawna, dlatego wybaczcie jeśli pytam o sprawy oczywiste:)
Do niedawna wybór wydawał mi sie oczywisty N-126N z Niewiadowa, gdy jednak zacząłem czytać więcej o specyfice technicznej pojawiły się wątpliwości. Przede wszystkim związane z izolacją cieplną. Spotkałem kilka opinii, że poprostu w Niewiadówkach jest zimno w chłodniejsze noce. Dlatego pierwsza moja prośba jest o Wasze praktyczne opinie na ten temat, oraz ewentualnie sposoby na poprawę komfortu cieplnego.
Czytałem również, że słabsza izolacja wynika z zastosowanej konstrukcji poszycia, czyli tworzywo plus pianka. w "Zachodnich";) stosowane jest drewno oraz blacha aluminiowa... Czy żeczywiście tutaj leży przyczyna?
Dziękuję z góry za opinie i porady:)

chris_666

Re: Ocieplenie N126N

Postautor: chris_666 » sobota, 24 wrz 2011, 09:51

Gość pisze:Dziękuję z góry za opinie i porady:)

cześć

konstrukcja niewiadki jest prosta - laminat i koniec :lol:

jakiekolwiek dokładanie dowolnego ocieplenia nie ma sensu, bo będzie nieskuteczne

żeby izolacja miała sens to musisz jej mieć minimum 5 cm - jak tak zrobisz w niewiadce to będziesz miał przestrzeń dla psa a nie domek dla siebie :o

w sandwiczu po prostu masz ocielpenie które jest konstrukcją samą w sobie z dodatkowymi elementami szkieletu i nic więcej nie trzeba

a w niewiadkach masz goły laminat który owszem jest fajną konstrukcją budki, ale nie pełni roli ocieplacza

z doświadczenia mojego znajomego wiem, że przy oklejeniu wnętrza podwójną warstwą wykładziny dywanowej (ale nie taką cieniutką, jak my wyklejamy swoje cepki tylko grubą "filcową")da radę bez problemu przeżyć tydzień na wyjeździe na nartach przy zastosowaniu ogrzewania gazowego i wymianie okien na podwójne
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 wrz 2011, 22:47 przez gosc, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » niedziela, 25 wrz 2011, 22:42

Z doświadczenia własnego wiem że najskuteczniejszym ociepleniem przyczepy (szkieletowej też) jest Truma. Nie kombinuj tylko działaj...
PS. Ja mam zwykłą wykładzinę (nawet z efektem świetlnym) i przy tych 4 stopniach na zewnątrz w środku jest cieplutko :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartekzg
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Bartekzg » poniedziałek, 26 wrz 2011, 07:20

nie ma co się obawiać zimna, zawsze można podłączyć ogrzewanie. Grzejniczek na 220v ja takowy posiadam ale nie włączyłem go w sezonie ani razu. Po cichu liczę na wyjazd 7 października to wtedy może się przydać
Obrazek

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » poniedziałek, 26 wrz 2011, 07:53

A ja ociepliłem styropianem 1 cm, zaślepiłem dolny wywietrznik w drzwiach oraz kominek od lodówki ( i tak nie mam lodówy na gaz ) i czuję różnicę.
Przede wszystkim od ścian tak nie "ciągnie" chłodem, a przyczepka trzyma temperaturę.
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

BIGL

Postautor: BIGL » poniedziałek, 26 wrz 2011, 08:15

Ja nic nie zaślepiłem i śpię przy uchylonym szyberku. Mam świeżo, ciepło i sucho bez żadnej wilgoci.
Do autora wątku - MONTUJ TRUMĘ :!: :!: :!:
Moim zdaniem izolacja nic nie daje i jest raczej zbędna jeżeli chodzi o nasze przyczepy - w szkieletowych owszem się przydaje bo słońce skutecznie nagrzewa blachę i same gabaryty przyczepy są znacznie większe.
Obrazek

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » poniedziałek, 26 wrz 2011, 08:36

Zgadzam się z przedmówcami. Ocieplenie budki styropianem grubości 1 cm działa wyłącznie na naszą psyche, bo zasadniczo praktycznie nie wpływa na izolację termiczą budki. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest montaż Trumy. Tym bardziej, że śledząc popularny portal aukcyjny często trafiają się egzemplarze trumy w bardzo interesującej cenie.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
Pruszy

Postautor: Pruszy » wtorek, 27 wrz 2011, 13:19

To i ja dołożę swoje trzy grosze.Budka standard z oryginalną wykładziną bez ociepleń.Podczas wczesno wiosennego wyjazdu gdy na zewnątrz było -4°C dzięki grzejnikowi elektrycznemu w środku było 29°C.
I dodam że grzejnik chodził na 750W z 2000W dostępnych.
Namiot->Hobby 495 1990r->N126a 1976r->N126e 1987r + Caravelair Brasilia 400 1998r

matse

Postautor: matse » wtorek, 27 wrz 2011, 18:59

Ja z perspektywy kilkudziesięciu lat mojej budki mogę powiedzieć, że na początku gdy fabrycznie izolacja sięgała tylko połowy ścian to była tragedia. Podróżując po południu europy nie dało się dotknąć sufitu (tak się nagrzewał)(w drugą stronę było to samo). Gdy po kilkunastu latach udało mi się nabyć kompletną wykładzinę - to była różnica, komfort się poprawił. Kilka lat temu zrobiłem samodzielnie remont, z położeniem dodatkowej izolacji, plus dodatkowo w tym roku izolacja podłogi - jest jeszcze lepiej. Będąc na tegorocznym urlopie (pewnie jak większość z Was, pogodę miałem kiepską) nie korzystałem z ogrzewania.
Jeśli uda mi się nabyć przyczepę, której szukam to będzie wymagała remontu. Z pewnością powtórzę w niej system, który zastosowałem w obecnej przyczepie.

pozdr. matse

Wróć do „Pozostałe”