230V przełączane między przetwornicą a słupkiem

czyli elektryka, hydraulika i gaz ...
Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

230V przełączane między przetwornicą a słupkiem

Postautor: Mobil-Zasada » poniedziałek, 26 sty 2026, 10:15

Cześć. Nowy temat, bo nie znalazłem takich treści a przyda się też innym na przyszłość.

Przerabiam teraz dość mocno przyczepę w środku w tym instalacje 12v i 230v.
O ile z 12V nie mam problemu to przy 230 nie jestem biegły i mam pytanie, o którym już kiedyś napomknąłem w moim wątku remontowym.

Mam pod szafkami gniada 230V. Chce aby były podłączone na codzień pod przetwornicę 12-230. Ale gdy podepnę się pod słupek, chciałbym żeby automatycznie i one dostały zasilanie ze słupka.

Czy wystarczy zastosować przekaźnik jak na zdjęciu poniżej?

Screenshot_2026-01-25-22-13-15-61_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.jpg

Cewka zasilana ze słupka,
Fazy puszczamy przez styki 7-9, zera 10-12
Uziemienia wszystkie łączymy razem na listwie od słupka, przetwornicy i gniazd i gotowe? Czy tak będzie dobrze czy jakoś inaczej trzeba do tego podejs?

:)
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: 230V przełączane między przetwornicą a słupkiem

Postautor: Miron EZD » poniedziałek, 26 sty 2026, 10:52

Teoretycznie wszystko powinno działać, ale....
Jeśli mogę podpowiedzieć rozwiązanie przy dość mocnej zmianie instalacji jak napisałeś,
zamiast bawić się w połączenia regulatora słonecznego, przetwornicy, przekaźników, metrów kabli,
można zastosować urządzenie typu: przetwornica solarna UPS SINUS PRO 1000S znanej polskiej firmy.
Moc możesz dobrać zależnie od zapotrzebowania.
W jednym urządzeniu masz wszystko, regulator PV, przetwornica, ładowarka do akumulatorów.
Podłączenie proste jak drut.
Po włączeniu do sieci 230V automatycznie zasila przyczepę i ładuje akumulator, po odłączeniu sieci automatycznie przechodzi na panele.
Jest kilka opcji do ustawienia, jakie zasilanie wybierasz jako priorytetowe.
Ja właśnie będę zmieniał w tym roku na ten typ, pozbędę sie problemu z przełączaniem źródła zasilania bo to ustrojstwo robi to automatycznie.
Pozdrawiam
Miron

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » poniedziałek, 26 sty 2026, 16:38

Ciekawe urządzenie bez wątpienia.

Jednak jestem w posiadaniu regulatora i przetwornicy także. Przetwornica jest raczej z tych gorszych i małych, to bardziej fanaberia ją podłączać, ale żona będzie zadowolona jak prostownice do włosów podłączy. A ja na przykład lutownicę. A podłączenie jej pod gniazda zamontowane w meblach byłoby taką wisienką na torcie żeby to jakoś wyglądało.

Więc wróćmy do mojego pierwotnego pomysłu. Jakie są za albo przeciw takiemu rozwiązaniu. Czy uziemienie też trzeba rozdzielić?
Pogrzebałem teraz jeszcze i udało mi się znaleźć taki sam tylko 3sekcyjny, z cewką na 230vac. Więc w sumie dałoby radę rozdzielić wszystko.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » poniedziałek, 26 sty 2026, 17:31

Dobrze kombinujesz z tym przekaźnikiem. To jest dobre i bezpieczne rozwiązanie. Tylko jedna uwaga, przekaźnik musi być dwutorowy albo muszą być dwa przekaźniki. Chodzi o to żeby przepinać zero i fazę. Sprawdź też jakie może być odciążenie na stykach przekaźnika. Ja jak szukałem to jednak musiałem dać stycznik, a nie przekaźnik. Tyle, że u mnie to musi uciągnąć ekspres 1500W :)
Podłączenie robisz takie
Diagram bez tytułu.png
Diagram bez tytułu.png (8.74 KiB) Przejrzano 159 razy

A cewkę przekaźnika/ów zasilasz ze słupka. Dzięki temu masz automatyczne przełączanie i zabezpieczenie, że przetwornica nie dostanie 230V od d... strony.
Miałem takie podłączenie już w dwóch przyczepach i kamperze i spisywało się idealnie. Teraz niestety nie mam jak tego podłączyć, ale coś czuję, że na wiosnę dociągnę brakujące kable :)

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » poniedziałek, 26 sty 2026, 19:58

Tak widziałem że masz małą komplikacje w nowym kamperze ;)
Tak tak, na zdjęciu jest właśnie dwutorowy. Ale znalazłem też 3torowy i zastanawiam się który wziąć w takim razie?

Maks 8A niestety tylko. Ale z drugiej strony to nie jest też mało. Nadprądowy też dam w takim wypadku 8A i musi starczyć.

1500W akurat powinien przekaźnik 8A bez problemu uciągnąć. Chyba że nie umiem liczyć, co też jest możliwe :lol:
Ale mi wychodzi że 8A przy 230V to jakieś 1800W.
Chyba że za czasów jak robiles u siebie ciężko było znaleźć taki mocny.

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Miron EZD » poniedziałek, 26 sty 2026, 20:17

Panowie, dla przypomnienia zwróćcie uwagę na to, że nie na wszystkich słupkach jest tak samo podłączone faza i zero.
Mam na myśli w której "dziurce" jest faza, a w której zero.
Jeśli robiliście bezpieczniki akurat na tej linii na której była faza, to w innym miejscu może się okazać, że macie bezpieczniki na linii zero.
Można się zdziwić, że wyłączyliście bezpieczniki, a gniazdko "kopie" :shock:
Wszystko dobrze jeśli instalacja jest 3 przewodowa, a kemping ma bezpieczniki różnicowoprądowe.
Tak dla przypomnienia zasad bezpieczeństwa

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » poniedziałek, 26 sty 2026, 20:47

Akurat to już lata temu przewidziałem i bezpiecznik mam podwójny i zarówno faza i zero są puszczone przez bezpiecznik.
Teraz bardziej moje pytanie jest w stronę czy uziemienia można wszystkie połączyć ze sobą, czy też dać przez przekaźnik.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » poniedziałek, 26 sty 2026, 22:30

Mobil-Zasada pisze:Chyba że za czasów jak robiles u siebie ciężko było znaleźć taki mocny.

No właśnie jak robiłem w Adrii to nie znalazłem mocniejszego niż 5A.
Miron EZD pisze:Panowie, dla przypomnienia zwróćcie uwagę na to, że nie na wszystkich słupkach jest tak samo podłączone faza i zero.

Generalnie masz rację, ale to już jest raczej zaszłość. Tak może się zdarzyć jak trafisz na kemping wyrwany jeszcze z PRL. Chociaż nie wiem czy i to by przeszło, ale tutaj to musiałby wypowiedzieć się Tomek albo Bartek czy na pomiarach (obowiązkowych co 5 lat i to u wszystkich... w domu też) sprawdza się poprawność standardu faza po lewej od bolca. Nowe lub odnowione kempingi już powinny mieć fazę po lewej od bolca.
Tak czy siak na wszelki wypadek należy mieć podwójny bezpiecznik.
Mobil-Zasada pisze:Teraz bardziej moje pytanie jest w stronę czy uziemienia można wszystkie połączyć ze sobą, czy też dać przez przekaźnik.

A teraz się czymej krzesła bo bedzie czynsło :lol:
Nie ma sensu łączyć uziemienia. Uziemienie z przetwornicy to bzdura. Chyba, że jak stajesz gdzieś to po rozłożeniu podpór wbijasz 1,5 m pręt w ziemię i podłączasz go przewodem ze 4 mm² do obudowy przetwornicy :)
Połącz przez przekaźnik zero i fazę, a uziemienie daj tylko ze słupka.

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » poniedziałek, 26 sty 2026, 22:40

kooba pisze:Połącz przez przekaźnik zero i fazę, a uziemienie daj tylko ze słupka.

A no nie pomyślałem o tym :lol:

W sumie racja że to "uziemienie" może nie mieć racji bytu.

Co nie zmienia faktu że może lepiej jednak je połączyć z jakichś powodów jakich nie znam.

To też stara szkoła która mówi że w przypadku braku uziemienia w domu łączy się bolec do zera. W praktyce się sprawdza i metalowe obudowy urządzeń nie "kopią" przy takim podłączeniu.

Z powyższego powodu jeszcze moje wątpliwości nie zostały rozwiane, czy podłączać, czy nie podłączać, jeśli podłączać to którym sposobem :cry:

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » poniedziałek, 26 sty 2026, 23:26

Ty to se wybij z głowy takie prehistoryczne metody :)
Bolec to można było "zazerować" w instalacjach bez różnicówki. Teraz jak zrobisz taki myk to będzie ci od razu wywalało różnicówkę i będziesz się zastanawiać dlaczego.
To uwaga do wersji "normalna instalacja" :)
A z przetwornicą to se możesz "zazerować" bolec jak znajdziesz w niej zero ;) Jak wsadzisz do niej fazer to zobaczysz, że świeci w obu dziurkach :shock: To się jakoś nazywa ten efekt, że tu i tu jest teoretycznie faza, a jednak sprzęt działa.

Awatar użytkownika
Fiacior75
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Fiacior75 » wtorek, 27 sty 2026, 04:07

Tu masz odpowiednie urządzenie, podpinasz zasilanie 230V z sieci i 230V z przetwornicy, automat sam przełącza źródło zasilania z lekkim opóźnieniem. Zawsze bedziesz miał w gniazdkach prąd.
https://allegro.pl/oferta/automatyczny- ... 7966649882
FB - Weselny Fiat 125p

Fiat125 1975r
Komar231B
N-250

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » wtorek, 27 sty 2026, 08:23

kooba pisze:Teraz jak zrobisz taki myk to(...)

Nie chcę tak teraz robić. Wybaczcie, dawno nie pisałem na forum, za dużo skrótów myślowych. :lol:
Chodziło mi o pokazanie że czasem drobna zmiana może przynieść dobre zerultaty. W przypadku przyczepy oczywiście nie zamierzam robić żadnych mostków zera i uziemienia, po prostu dalej zgłębiam temat czy dobrym rozwiązaniem jest łączenie "uziemienia" przetwornicy z uziemieniem instalacji kempingowej oraz gniazd w przyczepie, czy jednak totalnie tego przewodu nie podłączać.

Fiacior75 pisze:Tu masz odpowiednie urządzenie, podpinasz zasilanie 230V z sieci i 230V z przetwornicy, automat sam przełącza źródło zasilania z lekkim opóźnieniem. Zawsze bedziesz miał w gniazdkach prąd.
https://allegro.pl/oferta/automatyczny- ... 7966649882

Dzięki dzięki. Faktycznie to jest urządzenie do tego. Chociaż widzę że technicznie tą samą robotę zrobi przekaźnik 2P, więc chyba różnica między przekaźnikiem a tym automatycznym przełącznikiem jest znikoma.

I tu rozwiewa się wątpliwość, przekaźnik 3P jest niepotrzebny.

Przekaźnik wytrzymuje tylko 8A. A to urządzenie więcej.
Więc dobry trop, zerknę jeszcze u innych sprzedawców, może coś z wysyłką z Polski się trafi.

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » wtorek, 27 sty 2026, 08:39

Zerknąłem i okazuje się że to jest urządzenie na 110V. Najpierw myślałem że to może bez znaczenia, ale chyba jednak ma znaczenie, bo tam jest chyba cewka jak w standardowym przekaźniku? I musi być zasilana z odpowiedniego napięcia. Nie bez powodu Polacy sprzedają to za 200zl zamiast za 100 jak Chińczycy, bo u nas sprzedają na 230V.

Tak więc chyba mija się z celem tak duży pieniądz wydany na fanaberie. 8A przekaźnika za 50zl chyba mnie zadowoli. Co innego gdybym potrzebowal ciągnąć z gniazd więcej. Ale raczej mi tyle wystarczy.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 27 sty 2026, 09:55

Ja właśnie kupiłem na Ali za 70 zł taki do 230V.
Tylko, że to nie będzie na jutro. Ale ja mam czas do wiosny :)

Wróć do „Instalacje”