Co tam wiele pisać, dość przyjemnie opisany temat co, czym i jak legalnie za sobą ciągać:
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomos ... Id,3151896
Masy, przepisy, paragrafy przystępne kompendium wiedzy.
Re: Masy, przepisy, paragrafy przystępne kompendium wiedzy.
Cała nasza wiedza w jednym pakiecie !
Brawo ! Bardzo pouczające i przydatne !
Przydało by się umieścić na stronie !!!
Brawo ! Bardzo pouczające i przydatne !
Przydało by się umieścić na stronie !!!
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
Witam. Jadąc kilka dni temu na urlop w Pieniny miałem okazję zobaczyć na własnej skórze kontrolę mojego zespołu /zestawu/ pojazdów. Panowie z ITD wyświetlili na swoim pojeździe piękny czerwony napis "Jedź za mną" nawet był w j. angielskim. No to jadę, jadę, jadę aż zaprowadzili mnie w miejsce gdzie było oddalone o kilka kilometrów od mojej trasy [droga szybkiego ruchu] Na miejscu wysiadło trzech panów i poprosili o dokumenty.Ich celem właśnie był mój zespól czy jest zgodny z wymogami. Panowie tłumaczyli gdybym miał itd, itp to musiał bym to i to.
Ale mój zespół to VW T4 + Niewiadów N520 to mnie to nie dotyczyło.
Poinformowali jeszcze o Viatolu [też nie dotyczy mojego zespołu] i zwrócili mi uwagę na brak jednego odblasku i jednego św. oświetlenia tablicy rej. i pozwolili mi odjechać.
Po wydostaniu się ponownie na wspomnianą drogę zauważyłem jak prowadzili następny zespół pojazdów w ustronne miejsce.
Szukają pieniędzy? czy dbają o przepisy?
A z innej strony to jestem zadowolony z kontroli bo wreszcie usunę usterki.

Poinformowali jeszcze o Viatolu [też nie dotyczy mojego zespołu] i zwrócili mi uwagę na brak jednego odblasku i jednego św. oświetlenia tablicy rej. i pozwolili mi odjechać.
Po wydostaniu się ponownie na wspomnianą drogę zauważyłem jak prowadzili następny zespół pojazdów w ustronne miejsce.
Szukają pieniędzy? czy dbają o przepisy?
A z innej strony to jestem zadowolony z kontroli bo wreszcie usunę usterki.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
-
- Fanklubowicz
Witam
Wracałem wczoraj w nocy z roboty i usłyszałem w radio informację o zmianach w przepisach dot. poruszania się pojazdów o masie pow. 3.5 tony i długości 7m.
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... episy.html
cytat: Do tego nowe przepisy przewidują, że aby upłynnić ruch pojazdów poruszających się po autostradach i drogach ekspresowych o trzech lub więcej pasach ruchu (takie powstaną w przyszłości), przynajmniej jeden pas ruchu będzie wolny od pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t oraz od zespołów pojazdów o długości powyżej 7 m (niezależnie od masy).
I jak się to ma wg Was do naszych zestawów, które łącznie maja pow 3.5 tony i długość 7m.
Co sądzicie na ten temat.

W sejmie ponoć to juz przeszło.
Wracałem wczoraj w nocy z roboty i usłyszałem w radio informację o zmianach w przepisach dot. poruszania się pojazdów o masie pow. 3.5 tony i długości 7m.
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/ar ... episy.html
cytat: Do tego nowe przepisy przewidują, że aby upłynnić ruch pojazdów poruszających się po autostradach i drogach ekspresowych o trzech lub więcej pasach ruchu (takie powstaną w przyszłości), przynajmniej jeden pas ruchu będzie wolny od pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t oraz od zespołów pojazdów o długości powyżej 7 m (niezależnie od masy).
I jak się to ma wg Was do naszych zestawów, które łącznie maja pow 3.5 tony i długość 7m.
Co sądzicie na ten temat.

W sejmie ponoć to juz przeszło.
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
Ogar 205 1988r. (dwubiegowy)
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.

- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Nie wiedzę w tym nic złego. Zgodnie z przepisami wolno nam poruszać się po takiej drodze 80 km/h, a samochody bez przyczepy jadą co najmniej 120 km/h zgodnie z przepisami. Jak będziesz miał 3 lub więcej pasów to zakazane ma być poruszanie się skrajnym lewym. Niby w czym problem?
Jak dla mnie to spoko. Wpieniające jest jak lecę lewym pasem 140 km/h na środkowym i prawym TIRy się wyprzedzają, a ja nagle trafiam na jakiś !@# kemping jadący 100 km/h bo nie mógł zaczekać aż TIRy skończą.
Jak dla mnie to spoko. Wpieniające jest jak lecę lewym pasem 140 km/h na środkowym i prawym TIRy się wyprzedzają, a ja nagle trafiam na jakiś !@# kemping jadący 100 km/h bo nie mógł zaczekać aż TIRy skończą.
-
- Fanklubowicz
Nie neguję Twojej tezy Kooba.
Pytam tylko o Waszą opinię.
Pytam tylko o Waszą opinię.
---------------------------------------
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.
N126e 1986r.
T4 Atlantis 1999r.
W210 1998r.
Passat B5 2004r
Passat B4 1994r.

- robert
- Administrator
Jedna uwaga: od tego roku nie obowiązuje już wymóg stosunku wagi 1.33
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/nowe-zasady-dotyczace-jazdy-z-przyczepa-nareszcie-koniec-z-bzdurnym-przelicznikiem/fxz3z9m
Stosunek DMC pojazdu ciągnącego do DMC przyczepy innej niż lekka, z hamulcem najazdowym, musi wynosić co najmniej 1,33.
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/nowe-zasady-dotyczace-jazdy-z-przyczepa-nareszcie-koniec-z-bzdurnym-przelicznikiem/fxz3z9m