pomoc przy remoncie 126e

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
mariuszsz

pomoc przy remoncie 126e

Postautor: mariuszsz » czwartek, 4 wrz 2008, 22:10

Witam wszystkich forumowiczow jako nowicjusz!
W zwiazku ze zblizajacym sie urlopem zamierzam zabrac sie za remont mojej przyczepki, ktora zakupilem w tym sezonie. Oprocz kilku przerobek kosmetycznych nie zagladalem do niej "doglebnie" i nie wiem jak bardzo jest ona zeksploatowana przez poprzednika, ale z przebiegu sezonu wyglada to niezle (tzn nie przecieka oprocz 1 uszczelki bocznego okna i nie "smierdzi"). Po przegladnieciu forum i efektow waszych remontow jestem pod wrazeniem jak bardzo mozna ulepszyc swoje "letnie" mieszkanko. Chcialbym wobec powyzszego podpytać o sprawy techniczne przy remoncie tzn czy lepiej zastosowac wykladzine na obiciu czy panele (jak to sie kosztowo przeklada i czy jako absolutny laik nie strace za duzo nerwow przy debiucie jako "spec") :wink: . Chce tez byc niezalezny od zasilania zewnetrznego 220V i wobec powyzszego mam pytanie do osob korzystajacych z lodowki zasilanych gazem prop.-but., jak taka lodowka sprawuje sie w porownaniu do 220V i jak bezpieczne jest to rozwiazanie gazowe? Mam tez pytanie odnosnie oswietlenia w srodku 12V i schematu podpiecia takiego zasialania do oswietlenia wewnetrznego i ewentualnie jakiegos radia samoch. - jak to ugrysc?
Jak pisalem nie mam zbyt duzego doswiadczenia w remontach i kazda pomoc bedzie na wage zlota :)

Brian

Re: pomoc przy remoncie 126e

Postautor: Brian » czwartek, 4 wrz 2008, 22:36

Mariusz więc panele dachowe to koszt około 30-40 zł. Mi paczka białych paneli które mam w przyczepie wystarczyłaby ale dwa zniszczyłem 2 panele ale wielu z nas ma tapicerkę. Na podłodze mam panele podłogowe które polecam w 100%. Ceny nie podam ponieważ każdy inne kupuje. Jeśli chodzi o tapicerkę to jak będziesz kupował a masz zamiar przyczepkę zostawić już na lata to zainwestuj w grubszą wykładzinę a nie taką po 5 zł za metr kwadratowy. Jeśli chodzi o klej ja polecam klej montażowy Soudal. Jeśli masz jakieś pytania to śmiało pytaj każdy chętnie Ci pomoże. Wyślij zgłoszenie do fanklubu . Nowi fanklubowicze zawsze mile widziani :) Pochwal się z jakiego miasta jesteś to może dam Ci jakieś namiary na sklepy itp.
Obrazek
Obrazek
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » czwartek, 4 wrz 2008, 23:07

ja na suficie mam zwykły materiał (Ewcia szyła z niego pokrowce)ale przyklejony klejem polimerowym do kasetonów styropianowych(takich sufitowych)które były przyklejone do laminatu również klejem polimerowym - po smarowaniu trzeba trochę potrzymać ,ale jak złapie to już nie puści... a dobrze jest ocieplić sufit bo nasze skorupki nie są najlepszymi termosami, no i jak słonko świeci to tak nie nagrzewa się wnętrze...
sufit z kasetonami:
Obrazek
sufit na gotowo:
Obrazek

Awatar użytkownika
bartosz

Postautor: bartosz » czwartek, 4 wrz 2008, 23:17

zapraszam do przyłączenia się do Fanklubu http://www.fanklub-niewiadowek.com/form ... eniowy.php jak również do przejrzenia działu Remonty http://www.fanklub-niewiadowek.com/niew ... monty.html
ja może mało jestem kompetentny w sprawach niewiadówkowych ale Fanklubowicze na pewno doradzą i pomogą

mariuszsz

Postautor: mariuszsz » sobota, 6 wrz 2008, 08:14

dzieki panowie za podpowiedzi, dzisiaj zamierzam zaczac od wyrzucenia calego wnetrza i zobacze co slychac u podstaw przyczepki. Brian przy okazji jestem z Tarnowa w Maloposkim :)

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 6 wrz 2008, 08:19

mariuszsz, wpisz to w swoim profilu ( info o swojej lokalizacji )to wszyscy będą wiedzieć gdzie bazujesz :wink:

Brian

Postautor: Brian » sobota, 6 wrz 2008, 10:33

A to witam Tarnów:) Kiedyś byłem dość często w Tarnowie ale teraz już rzadko bywam w tamtych stronach. Pozdrawiam i życzę sukcesów w remoncie :!: :D
Berlingo 1.9D + N126b
Obrazek

Wróć do „Pozostałe”