Skorupa

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Koń

Skorupa

Postautor: Koń » czwartek, 19 lip 2012, 13:18

Witam!
Ponieważ cieknie mi budka nie tylko na oknach (wszystkich :( ) lecz leci woda również poprzez wkręty, którymi są przytwierdzone listwy aluminiowe wokół budki :( postanowiłem odkręcić listwy.... zobaczyłem takie coś ... Obrazek
Moje pytanie jest następujące : czy to norma, że plastiki "rozjechały się" czy powinny być idealnie spasowane ? Wystarczy położyć na to matę i zalać żywicą ?
Pytanie 2 :) śrubki trzymające listwy mają od środka nakrętki, które są wtopione w laminat, pordzewiałe, powykręcane. Nie za bardzo wiem jak je ruszyć. Czy lepiej jest gumówką "ciachnąć" od zewnątrz resztki śrub, zalać żywicą i nawiercić nowe otwory razem z nowymi listwami ? Wszystkie sugestie biorę pod uwagę, ponieważ z każdą kolejną rzeczą-problemem chęci remontu opadają ... :?

Obrazek

Obrazek

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Skorupa

Postautor: jacek45 » czwartek, 19 lip 2012, 19:47

Pod listwami nie na prawa być rzadnych szpar.Wg mnie musisz zdjąć całą listwę,wszystko zakleić żywicą i na nowo mocować listwę.
Śrubki ściąć otworki też zalać żywicą i na tak przygotowany "szew" mocować tą listwę.Powodzenia w pracy.Pozdrawiam. :) .

Koń

Postautor: Koń » czwartek, 19 lip 2012, 23:18

jacek45 pisze:Wg mnie musisz zdjąć całą listwę,wszystko zakleić żywicą i na nowo mocować listwę.
Śrubki ściąć otworki też zalać żywicą
Masz na myśli samą żywicę czy położyć wcześniej matę ??
Pzdr ;)

Awatar użytkownika
zoja

Postautor: zoja » piątek, 20 lip 2012, 16:58

Można zaszpachlować szpachlówką samochodową, bo laminować tak wąski pasek maty to raczej problem. Można również wypełnić szparę kitem w kartuszach. Najlepszy będzie kit MS lub poliuretanowy. Taki kit można nałożyć również na wkręty. Powierzchnia naprawiana musi być dobrze oczyszczona!

Koń

Postautor: Koń » piątek, 20 lip 2012, 21:54

"Można zaszpachlować szpachlówką samochodową,"
Myślałem o szpachlówce. Łatwiej się nią profiluje tylko czy nie popęka ?? Budka "pracuje"chyba..?

Awatar użytkownika
zoja

Postautor: zoja » sobota, 21 lip 2012, 10:06

Kiedyś popęka. Można zastosować szpachlówkę z włóknem szklanym, ma lepszą wytrzymałość. Kit MS na pewno nie popęka.

Koń

Postautor: Koń » niedziela, 29 lip 2012, 20:39

zoja pisze:Kiedyś popęka.

No to odpada, nie zamierzam tego nigdy poprawiać :D Zrobić raz, a porządnie (w miarę moich manualnych zdolności i wiedzy ;))

Nakładałem paski włókna i przesycałem żywicą...mam nadzieję, że żadna cholera teraz tego nie ruszy ;)

Wróć do „Pozostałe”