Zaczynam kompleksowy remont przyczepki dlatego mam jedno z pierwszych pytan

Chcialbym na postojach korzystac z instalacji 12v
Bede klad cala nowa instalacje , a najlepsze byloby korzystanie z instalacji auta ( mam w holownik terenowce 2x 100ah akumlatory)
Zastanawia sie nad taka z 13 pinowym, wtykiem ( mam swiadomosc ze w aucie tez trzeba zmienic)
Czy ma ktos juz jakies doswiadczenia w tym temacie ?
czy macie moze jakies schematy, zdjecia - lub jest na forum jakis temat w ktorym jest to dobrze opisane. Lub moze na jakims innym carawaningowym forum.
Jakim kablem rozprowadzic instalacje ( czy do 13 pin jest inny? ) ? jakie dac bezpieczniki. Czy puszke, jezeli tak to jaka itd.
W przyczepce chcialbym swiatlo ( kilka wlaczanych lampek ) , bedzie zainstalowane radio 12v ( pewnie samochodowe) , oraz chcialbym troche wtykow 12v.
Oczywiscie nie chce rezygnowac z instalacji 230v, ktora chcialbym zostawic jako oddzielny obwod ( nie wierze w dlugotrwale dzialanie roznych przetwornic itd)
Czy moglbym prosic o jakies sensowne rady, oraz wskazanie beldów ktore mozna popelnic.
zalezy mi na tym zeby zrobic raz instalacje i juz do tematu nie wracac.
Na scianach i suficie nie bede mial wykladziny tylko plyte laminowana, dlatego chcialbym instalacje ladnie schowac pod spodem
z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
Pawel