Koszty remontu własnej N?
- mannt
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Koszty remontu własnej N?
Zastanawiam się ile wynosi średni koszt remontu enki? jestem w trakcie remontu i zbieram wszelkie rachunki za materiały kupione i użyte do remontu. Każdy z nas remont przeprowadzał indywidualnie , różnymi metodami i używając różnych materiałów, dlatego i każdy z nas może podać inną kwotę . Może na tej podstawie udało by się podać przeciętny koszt?
Re: Koszty remontu własnej N?
( przez porównania do remontu mieszkania)
U jednego remont ogranicza się do malowania i zmiany żyrandola, a inny wyburza ścianki działowe, dobudowuje piętro, kopie basen ......
Podobnie w przyczepce - zależy co musisz i co chcesz zrobić.
Bardzo istotne jest ile zrobisz sam - zawsze o tyle będzie taniej.
Koszt remontu mojej cepki to jakieś 1.500,-
Oczywiście to koszt materiałów
Wszystko ( łącznie z mebelkami ) robiłem sam - prawie sam - Szwagier mi pomalował ( koszt - wiadomo gril i parę browarów ).
Zrób sobie kosztorys materiałowy , oceń w tym własne siły i wszytko będzie jasne
U jednego remont ogranicza się do malowania i zmiany żyrandola, a inny wyburza ścianki działowe, dobudowuje piętro, kopie basen ......
Podobnie w przyczepce - zależy co musisz i co chcesz zrobić.
Bardzo istotne jest ile zrobisz sam - zawsze o tyle będzie taniej.
Koszt remontu mojej cepki to jakieś 1.500,-
Oczywiście to koszt materiałów
Wszystko ( łącznie z mebelkami ) robiłem sam - prawie sam - Szwagier mi pomalował ( koszt - wiadomo gril i parę browarów ).
Zrób sobie kosztorys materiałowy , oceń w tym własne siły i wszytko będzie jasne
Paczek pisze:( przez porównania do remontu mieszkania)
podobnie myślałem i miałem napisać, ale jednak jakieś orientacyjne koszty można podać, zwłaszcza jak napisze kilka osób
oczywistym jest że zakres, użyte materiały i wkład własny będą kluczowe, można przecież położyć wykładzinę za 5zł a można za 50zł czy nawet 150zł
dla porównanie ja np kleiłem korkiem którego metr kw kosztuje 45zł - zostało mi trochę z remontu domu, ale dokupić musiałem i tak paczkę i dwie puszki kleju, więc wyszło sporo, bo sam sufit grubo ponad 200zł

za lampki płaciłem coś koło 20zł, razem 80zł, a można kopić uniwersalne do przyczepek po 8zł/szt
za fronty meblowe dałem coś koło 100zł, plus lakier śrubki zawiasy, razem 150zł
Myślę że do 1000zł bym się doliczył (rączki, zaślepki, lakier na skorupę itd)
ciężko policzyć nowe stare zasłonki, tzn uszyte ze starych zasłon domowych itp rzeczy

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Jakiś czas temu była dyskusja na temat zakupu "niewiadówki" i remontu napisałem że koszt zakupu mojej N-ki to 2000,00 zł w 2008 roku a remontu ok 2500 to materiały do odnowienia (bez mebli) robocizna własna , Koledzy z tego forum stwierdzili że się przechwalam ,
nie taka była moja intencja jeżeli robisz to z myślą że będziesz sam ją użytkował a majsterkowanie i karawaning to pasja więc koszty będą znaczne
dla przykładu podane w powyższym poście rączki manewrowe sztuka ok 12 zł plus podkładki ,śruby , osłonki nakrętek uszczelnienie i są 4 komplety
i tak można mnożyć
pisałem wcześniej iż nie wszyscy mają przyjemność czerpać z remontu i czasami koszt wyremontowanej jest nieco niższy niż zakup używanej i remont
Pozdrawiam
nie taka była moja intencja jeżeli robisz to z myślą że będziesz sam ją użytkował a majsterkowanie i karawaning to pasja więc koszty będą znaczne
dla przykładu podane w powyższym poście rączki manewrowe sztuka ok 12 zł plus podkładki ,śruby , osłonki nakrętek uszczelnienie i są 4 komplety
i tak można mnożyć
pisałem wcześniej iż nie wszyscy mają przyjemność czerpać z remontu i czasami koszt wyremontowanej jest nieco niższy niż zakup używanej i remont
Pozdrawiam
- mannt
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
czyli mysi kosztowac... ja tez juz przekroczylem 1500 i konca nie widac... najwazniejsze, ze jest z tego przyjemnosc. moze ktos jeszcze napisze ile go kosztowala satysfakcja z remontu?
Tak jak klubowicze wspomnieli , w zależności co chce się zrobić, z kosztami jest różnie. Sam koszt remontu powinien się zamknąć w granicach 1500 do 2000. Jeżeli ktoś chce dołożyć na przykład Trumę , to koszt rośnie o kolejny tysiąc i tak przykładów można mnożyć.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Sam remont mnie kosztował jakieś 500-600zł. remont obejmował:
- wymiana tapicerki na wykładzinę klejoną Budaprenem
- wymiana wykładziny podłogowej
- oklejenie wszystkich mebli (okleina)
- wymiana klinów na zewnątrz przyczepy (te w listwach alu)
- wymiana kratki w drzwiach, pedału do zlewu i paru innych drobiazgów
- przyciemnienie szyb
Jako że remont był już kilka lat temu przyczepa co jakiś czas przechodzi dorażne modernizacje tj. montaż ogrzewania, kratka lodówki, oświetlenie 220v i diodowe na 12v, zasilacz ATX, łóżko piętrowe, felgi alu i wiele innych których nie sposób zliczyć
- tego w kosztach nie uwzględniłem
.
- wymiana tapicerki na wykładzinę klejoną Budaprenem
- wymiana wykładziny podłogowej
- oklejenie wszystkich mebli (okleina)
- wymiana klinów na zewnątrz przyczepy (te w listwach alu)
- wymiana kratki w drzwiach, pedału do zlewu i paru innych drobiazgów
- przyciemnienie szyb
Jako że remont był już kilka lat temu przyczepa co jakiś czas przechodzi dorażne modernizacje tj. montaż ogrzewania, kratka lodówki, oświetlenie 220v i diodowe na 12v, zasilacz ATX, łóżko piętrowe, felgi alu i wiele innych których nie sposób zliczyć

Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 21:08 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
zundapp600 pisze:Powiem tak .....
Jeszcze remontu nie robiłem ale
Truma - 120 zł

Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 21:09 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak chcesz to mogę Ci podesłać wszystkie moje wydatki, efekt końcowy w remontach - arkusz w excelu na priv, u mnie wyszło sporo...
Stajnia:
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Świdnik Trade 23602SE - 2010
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Świdnik Trade 23602SE - 2010
- mannt
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
zoltan pisze:Jak chcesz to mogę Ci podesłać wszystkie moje wydatki, efekt końcowy w remontach - arkusz w excelu na priv, u mnie wyszło sporo...
poprosze, jesli mozna... a tu taki ogolny zarys kosztow.
zundapp600 pisze:Paczek pisze:zundapp600 pisze:Powiem tak .....
Jeszcze remontu nie robiłem ale
Truma - 120 zł
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Temat już był mocno wałkowany![]()
Tak tyle zapłaciłem na allegro i działa do dnia dzisiejszego

za AKSa też mało zapłaciłeś, wymieniałeś tarczki ?
u mnie same tarczki w serwisie przewyższą koszt Twojego zaczepu

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 21:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.