przedsionek

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
krajan070
Fanklubowicz
Fanklubowicz

przedsionek

Postautor: krajan070 » wtorek, 9 lut 2010, 10:54

mam pytanie a nawet dwa 1-czy ktoś ma przedsionek Doremy (najmniejszy rozmiar 6,80-7,20 )i jak się sprawuje 2-czy ktoś już kupował w sklepie tanikempig.pl czy jest ok ?

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: przedsionek

Postautor: kotek » wtorek, 9 lut 2010, 18:02

Nie wiem jak zachowują się przedsionki zagraniczne do naszych przyczep, z uwagi na inne skosy przyczepy.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
ddkrzysztof
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: ddkrzysztof » środa, 10 lut 2010, 05:17

kilku naszysz kolegów ma zagraniczne przedsionki a Radek ( BIGL ) ma Dorema Rhodos to może najlepiej on sie wypowie. :D
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...

Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 10 lut 2010, 09:53

Przedsionek super, choć mam jeszcze problemy z rozkładaniem :oops: - ale to wszystko dopracuję na pierwszym zlocie. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... ec0068f26d
Krajowy oryginalny przedsionek dedykowany do konkretnego modelu też nie jest złym rozwiązaniem i wcale nie ustepuje miejsca zachodnim...
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 10 lut 2010, 12:05

kotek pisze:Nie wiem jak zachowują się przedsionki zagraniczne do naszych przyczep, z uwagi na inne skosy przyczepy.

wszystko zależy od dopasowania, mój układa się idealnie :D
Obrazek

w końcu zachodnie przyczepy też mają skosy, np dwie cepki z komisu Center-Camp które oglądałem ;)
Obrazek
Obrazek

kluczem jest odpowiednio wszyty kedr - tzn nie do końca, a gdzieś na wysokość łamania się skosu
wtedy ścianę na skosie naciągamy tak, że tworzy płaszczyznę ze skośną ścianą przyczepy

BIGL pisze:Przedsionek super, choć mam jeszcze problemy z rozkładaniem :oops: - ale to wszystko dopracuję na pierwszym zlocie. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... ec0068f26d
Krajowy oryginalny przedsionek dedykowany do konkretnego modelu też nie jest złym rozwiązaniem i wcale nie ustepuje miejsca zachodnim...

czy przedsionek jest min za długi ?
bo dochodzi już do ziemi, a jeszcze nie jest naciągnięty na kedrze, może ciut wyżej przyczepkę trzeba dać ?
boczne nóżki z przodu dałbym wyżej, albo raczej środkową nieco niżej, ponaciągać i będzie :thumbup:

ps na tej fotce widać jak ładnie układa się ściana na skosie, ściana w przyczepie się załamuje,
a przedsionka idzie dalej aż do ziemi
u mnie jest tak samo, oczywiście z tyłu, bo tam mam duży skos ;)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 10 lut 2010, 17:42

No właśnie jest chyba ciutkę za długi :? :oops: , przyczepa stoi juz na klockach i to już jest max. Z opisu u Pani Beaty i mego "dochodzenia" ten rozmiar powinien pasować do enki, ale coś mi się wydaje że jest troszkę za bogaty. Może ja coś robię nie tak ... Co do układania się przedsionka na skosach to tu nie ma żadnego problemu, cały tył wraz z dołem przyczepy jest bardziej szczelny niż przy oryginale.
Obrazek

Awatar użytkownika
krajan070
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: krajan070 » poniedziałek, 15 lut 2010, 09:20

BIGL mam pytanie maże głupie ale przed zakupem przedsionka wole wiedzieć jak najwięcej stelaż w twoim przedsionku jest stały czy teleskopowy gdzies o tym czytałem

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 16 lut 2010, 18:51

Stelaż jest oczywiście stalowy teleskopowy. Aby poprawnie zamontować stelaż do przyczepy potrzebne są takie 3 małe uchwyciki http://allegro.pl/item914000854_uchwyt_ ... ionka.html , aczkolwiek spotykane są adaptery do kedry i musisz się dowiedzieć czy nie masz ich w komplecie.
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » wtorek, 16 lut 2010, 20:47

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:53 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 17 lut 2010, 03:21

Przedsionek Dorema Rhodos. Uchwyty oczywiście zamontowałem (można rozstawiać bez nich i opierać haczyki o dach przyczepy), ja zastosowałem te poziome i od wewnątrz wzmocniłem kawałkiem blachy.
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 17 lut 2010, 07:04

zundapp600 pisze:
krajan070 pisze:BIGL mam pytanie

I ja też :D Jakiej firmy masz ten przedsionek ????????? czy zakładałeś te uchwyty , oczka czy jak to zwał .
No i ta świetlica jakoś mi znajomo wygląda :D

też miałem zakładać uchwyty, ale 2tygodnie przeżyłem bez nich i już chyba nie założę :lol:

na haczyki przy rurkach które opiera się o budkę, warto załozyć jakąś osłonę,
w oryginale niewiadowa jest spłaszczona końcówka plastikowa.
Sam przedsionek mocno dociska do kedry, tak że rurka na 100% nie spadnie - po rozłożeniu
Problem jest przy rozkładaniu, mając uchwyty rurki można zaczepić i nie będą spadać
bez uchwytów jak nikt nie trzyma, to zanim napniemy materiał rurki ześlizgują się z budki
Nie wiem czy przy silnym wietrze lub jakimś uderzeniu te haczyki nie przebiły by materiału przy kedrze ?

zresztą jak rozłożysz to sam zobaczysz
w eNce jest je łatwiej umocować, bo jest wyższa, w pingpongu rurka szła by już dość nisko

ps w Twoim przedsionku nie ma haczyków przypinanych do kedry ?
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 17 lut 2010, 08:31

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:52 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » środa, 17 lut 2010, 11:18

zundapp600 pisze:No właśnie ..........
Kupiłem GERJAKA i chyba trzeba będzie te uchwyty założyć , niech będzie tak jak ma być :D

Henio , bez nich tez się da ... bardzo mocno "naciągasz" rurki hak o kedre i bedzie ok ... w sytuacji mocnego wiatru hak poprostu się ze ślizgnie po kedrze i nie narobi tyle szkód ...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 17 lut 2010, 15:18

Ja uchwyty kupiłem głównie z obawy przetarcia dachu (np. podczas wiatru), a że skutecznie "pomagają" przy rozkładaniu przedsionka i nie mam żadnych obaw że mi coś się rozpadnie to już inna sprawa. Koszt 11 zł za 5 sztuk jest raczej śmieszny i nie ma tu żadnego oszczędzania. Z początku się troszkę obawiałem jak zniesie to przyczepka (czy mi nie wyrwie kawałka ściany itp :? ), ale nie działają tam żadne znaczące siły i jest dobrze.
Obrazek

Awatar użytkownika
krajan070
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: krajan070 » niedziela, 4 kwie 2010, 16:16

pytanie za sto punktów- mam w posiadaniu używany przedsionek bez instrukcji montażu i tu mam pytanie o wysokość fartuchów ? prawidłowo mają być równo z ziemią czy inna wysokość to znaczy mają się kłaść na ziemi za poradę z góry dziękuje

Wróć do „Pozostałe”