problem z elektryką
problem z elektryką
witam mam problem kończę remont przyczepy n126e i słyszałem ze są na polach ograniczenia i mam pytanko jak podłącze lodówkę, piecyk itp czy nie będzie przeciążenia jakie rzeczy kupować aby starczyło prądu
Re: problem z elektryką
lodówka to "pan pikuś" a ogrzewanie to inna bajka... na kempingu płacisz za prąd ryczałtem lub jak można było w Sandomierzu z licznika przy ryczałcie to nie interesuje cię czy masz 2KW na grzejniku czy 500W ale gdy płacisz z licznika to wyjdziesz jak Zabłocki na mydle przy dużym odbiorniku....
a w przypadku pobytu na kempingu z niewielką ilością załóg ... jest OK , lecz gdy jest ponad 50 załóg mogą zacząć się kłopoty z zasilaniem... tak jak w Sandomierzu i Warce
ja zakupiłem agregat prądotwórczy 0,8 KW tak awaryjnie , który spokojnie pociągnie mój grzejnik 400W
a w przypadku pobytu na kempingu z niewielką ilością załóg ... jest OK , lecz gdy jest ponad 50 załóg mogą zacząć się kłopoty z zasilaniem... tak jak w Sandomierzu i Warce
ja zakupiłem agregat prądotwórczy 0,8 KW tak awaryjnie , który spokojnie pociągnie mój grzejnik 400W
siarek pisze:witam mam problem koncze remont przyczepy n126e i slyszalem ze sa na polach ograniczenia i mam pytanko jak podlacze lodowke, piecyk itp czy nie bedzie przeciazenia jakie rzeczy kupowac aby starczylo pradu
ja mam chyba 10A i tyle było ostatnio na kempingu w skrzynce
jak nie będziesz szalał to spokojnie 6A wystarczy
najgorsze są piecyki (2KW) i czajniki (2KW), kuchenki ... nie włączać razem i nie ma problemu

u mnie piecyk ma możliwość włączenia na 50%, a czajnik mam mały 900W
i nigdy problemu nie było
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
więc najlepiej jest aby miały jak najmniejszy pobór prądu a z oświetleniem w przyczepie jakieś mniejsze żarówki zakładacie czy normalne i gra. Ogólnie chce zamontować w przyczepie piecyk lodówkę jakiś telewizorek lcd dvd i na pewno będzie laptop jak to zrobić i czy za dużo nie będzie na pewno nie będę używał wszystkiego naraz
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2013, 21:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Oświetlenie stosuję 12 V z samochodu lub prostownika przy podłączeniu do sieci, a 230 V jarzeniówki i energooszczędne. Ogrzewanie, to listwy Logen o sumarycznej mocy 630 wat. Czajnik i kuchenka to 4 kW ale nigdy naraz.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
- b.b tulipan
- Fanklubowicz
kotek pisze:Oświetlenie stosuję 12 V z samochodu lub prostownika przy podłączeniu do sieci, a 230 V jarzeniówki i energooszczędne. Ogrzewanie, to listwy Logen o sumarycznej mocy 630 wat. Czajnik i kuchenka to 4 kW ale nigdy naraz.
Boguś, jak byś nie patrzył , to d..a zawsze z tyłu.
Będąc na zlocie w Ludwikowicach Kłodzkich, zabrakło nam prądu w związku z awarią sieci w całym rejonie.
Żadne doraźne ogrzewanie{poza wzmacniaczami temperatury] nie dawały pożądanych efektów.
Nasze Niewiadówki nadają się na przebywanie w nich w temp. około [nie mniej, nie więcej] 20 stopni po wyżej 0.Brak jest miejsca na zamontowanie ogrzewania lub klimy.Musimy polubić to co jest, lub szukać alternatywy.Nie żebym marudził lecz ani 230V lub gaz nie jest w tym temacie wystarczający. Wszystko zależy od sytuacji w jakiej uczestniczymy.
W ciągu kilku lat przetestowałem warunki zimowe i warunki letnie, nie mogę sprowadzić tychże do jednego pozytywnego stwierdzenia.
Nie bierzcie tego za podstawę i cieszcie się z tego co mamy.
Nawet przy ogrzewaniu Trumą będzie w środku ciepełko, lecz czuje się niższą temperaturę poprzez ściany i okna, w których to miejscach nie damy rady zmienić tej sytuacji.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
bogus bednarski pisze:Nawet przy ogrzewaniu Trumą będzie w środku ciepełko, lecz czuje się niższą temperaturę poprzez ściany i okna, w których to miejscach nie damy rady zmienić tej sytuacji.
Zgadzam się z Tobą w 100%
życie jak droga, kiedyś się kończy...
jedrek101 pisze: ja zakupiłem agregat prądotwórczy 0,8 KW tak awaryjnie , który spokojnie pociągnie mój grzejnik
400W
a jak z głośnością ?
z tego co widziałem to te generatory dość mocno hałasują
wiem że na zlotach się prawie nie śpi, ale ...

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Radzę zrobić bilans energetyczny ,
zabezpieczenia stosowane w "skrzynkach" na campingu to bezpiecznik 10 A przy 230 V daje nam 2,3 KW
w swojej ence mam grzejniczek 500 W (0,5 KW) w chłodne czy deszczowe dni wystarcza z małym zapasem
laptop to ok 40-50 W LCD 7" to ok 15 W oświetlenie też nie stanowi problemu (jeżeli ktoś korzysta z zasilania 12 V i prostownik czy zasilacz należy uwzględnić sprawność tych drugich czyli korzystniej żarówka energooszczędna czy świetlówka) największy problem z czajnikiem z reguły ok 2,2 KW grzejnikiem typu FAREL
pozdrawiam
zabezpieczenia stosowane w "skrzynkach" na campingu to bezpiecznik 10 A przy 230 V daje nam 2,3 KW
w swojej ence mam grzejniczek 500 W (0,5 KW) w chłodne czy deszczowe dni wystarcza z małym zapasem
laptop to ok 40-50 W LCD 7" to ok 15 W oświetlenie też nie stanowi problemu (jeżeli ktoś korzysta z zasilania 12 V i prostownik czy zasilacz należy uwzględnić sprawność tych drugich czyli korzystniej żarówka energooszczędna czy świetlówka) największy problem z czajnikiem z reguły ok 2,2 KW grzejnikiem typu FAREL
pozdrawiam
ja mam czajnik turystyczny 800W , i nie robi na kempingach problemów ,tylko trzeba chwilę dłużej poczekać na wrzątek .. .
mam też tradycyjny czajnik ok. 1l
mam też tradycyjny czajnik ok. 1l

-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Zauważyłem, że u mnie w przyczepce są dwa bezpieczniki 7A (Starego typu wkręcane, ale automaty), czy to wystarczy do normalnego życia na kempingu?
Zaznaczam, że jeden jest na 12V drugi na 230V (tak mi się wydaje przynajmniej).
Zaznaczam, że jeden jest na 12V drugi na 230V (tak mi się wydaje przynajmniej).
C5 

We wcześniejszych typach były dwa bezpieczniki na 230 V 6 do 10 A oraz na wiązce przewodów bezpiecznik rurkowy ( radiowy ) na 12 V 6 A.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
- rafał
- Fanklubowicz
konrad pisze:jedrek101 pisze: ja zakupiłem agregat prądotwórczy 0,8 KW tak awaryjnie , który spokojnie pociągnie mój grzejnik
400W
a jak z głośnością ?
z tego co widziałem to te generatory dość mocno hałasują
wiem że na zlotach się prawie nie śpi, ale ...![]()
Ja mam takiego brzdąca Einchell już 4 lata ,owszem trochę głośny ,ale ja stawiam za samochodem wydechem w drugą stronę i prawie nie słychać .Ale w przypadku większej ilości uczestników może być faktycznie problem bo to taki pierdzik... Ale awaryjnie zawsze można zabrać .Co do instalacji na kempingu to wg przepisów każde stanowisko powinno mieć licznik , gniazdo 16A wyjątkowo 20A zabezpieczone różnicówką o prądzie wyłączenia 30mA ale tyle przepisy .Jako elektryk spotkałem się z przypadkiem jeszcze w poprzedniej robocie z sytuacją gdzie na kempingu były różnicówki ale zmostkowane bo właściciel kempingu twierdził że często prąd wywala , w takiej sytuacji gdy tłumaczenia o bezpieczeństwie nie przyniosły rezultatu odstąpiliśmy jako firma od zleconych nam wszelkich robót z prądem na tym terenie ...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .