Remontu nadszedł czas...

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remontu nadszedł czas...

Postautor: kotek » czwartek, 14 sty 2010, 19:22

Tu są wymiary naszych niewiadówek, wysokość podana jest po środku przyczepy, z tym, że typ D i E przy zamkniętym dachu. Tak samo mierzona wysokość jest w N-127 i wynosi 189 cm. Natomiast N-132 ma mały wywietrznik i wysokość mierzona do sufitu, jak w Enkach i wynosi 189 cm.

Obrazek
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » sobota, 16 sty 2010, 17:22

Wreszcie udało się odkręcić oś , do roboty idzie w czwartek,na poniedziałek powinna być do montażu .Ale ciekawe kto wymyślił przy regulacji nakrętki na klucz 14? Pozostałe 17 i 19 .Żeby samą oś odkręcić musiałem się natrudzić i poświęcić jeden klucz 19 bo trzeba go trochę skrzywić aby chwycić śrubę wewnątrz profila. Nasadka nie wejdzie,oczkowy ani tyle .Operacja przeprowadzona jeszcze z budą na wózku do montażu dopiero zdejmę .Żeby nikt się nie śmiał z tego podnośnika hydraulicznego (16 ton udźwigu) widocznego na jednym ze zdjęć , ale ja wolę być ostrożny bo znajomy tak zginął jak mu mały pojazd typu melex spadł z standardowej windy... :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

BIGL

Postautor: BIGL » sobota, 16 sty 2010, 18:17

Widzę że aura Cię nie zniechęca :D . Powodzenia przy dalszych pracach :D.
Przezorny zawsze ubezpieczony - sam jak podnoszę auto podkladam dodatkowy koziołek jako zabezpieczenie. Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » sobota, 16 sty 2010, 18:31

Miałem sobie wykombinować pniaki ale zapomniałem pomierzyć wysokości i skończyło się na tym ,że tył zabezpieczony kołami na leżąc plus kawałek futryny i to pod wózek z przodu opuszczone koło manewrowe i zblokowane klinami , do tego opuszczone podpory i widoczny podnośnik .Nie bałem się upadku przyczepy pionowo w dół ale gdyby tak gdzieś się trąciła a byłaby któraś z podpór popuszczona to całość gwizdłaby się w bok i na mnie przy okazji lub na tego kto do garażu wejdzie .Normalnie przyczepa stoi na podporach a przed przesunięciem w bok zabezpieczają koła , a gdy kół i całej osi nie ma różnie to może być...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » poniedziałek, 18 sty 2010, 18:44

No dziś rozebrałem oś z części hamulcowych.Okazało się że oszczędziłem 75zł bo tyle w Krakowie kosztują szczęki .Poprzedni właściciel co prawda zmieniał ale nie podregulował na urządzeniu do regulacji odstępu od bębnów.Regulacja ta była na minimum i dlatego takie słabe hamulce były mimo podciągania na pręcie.Bębny mają tzw. rant mniejszy niż 0,5 mm czyli w zasadzie żaden.Łożyska dobre , smaru w nich co niemiara .A szczęki prawie nienaruszone .

Obrazek
Obrazek

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » wtorek, 19 sty 2010, 12:49

Strasznie nie wyrażnie fotki , ale życzę powodzonka w pracach ...
życie jak droga, kiedyś się kończy...

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » wtorek, 19 sty 2010, 16:05

serek pisze:Strasznie nie wyrażnie fotki , ale życzę powodzonka w pracach ...

Foty z telefonu ale mogły by być lepsze ale na forum większe jak 256kb nie wchodzą ...

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 19 sty 2010, 16:09

Wal przez fotosik.pl - jak moje wchodzą to i twoje wejdą. Chyba że specjalnie nie chcesz zdradzać swoich "patentów" :shock: :wink: .
Obrazek

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » wtorek, 19 sty 2010, 20:45

BIGL pisze:Wal przez fotosik.pl - jak moje wchodzą to i twoje wejdą. Chyba że specjalnie nie chcesz zdradzać swoich "patentów" :shock: :wink: .

Fotosika nie umiem obsłużyć bo żaden ze mnie informatyk , a nie mam czasu zagłębiać się o co w nim chodzi . Te zdjęcia które są zrobione zaraz po zakupie wrzucał admin .Ja mu mailem podesłałem , i tak też zrobię z całym materiałem z remontu bo zdjęcia w lepszej jakości mam .A po to tu wrzucam żeby się coś działo bo remont trwa , choć z małymi przerwami.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » środa, 3 mar 2010, 18:35

Witam wszystkich .Ciepło się zrobiło więc remoncik coś ruszy .Przywiozłem oś haha nieprzerobioną nawet nietkniętą gość zaczął w kulki lecieć... Więc zostaje jak jest czyli wałeczki .Ale widziałem gdzieś szablonik do oceny wałków i założę oś i zmierzę a po tym decyzja czy wymieniać .Pisałem maila do Niewiadowa o cenę usługi napisali że całość ok. 200 zł brutto .Ale musiałem jeszcze raz pisać bo nie napisali czy za obie strony i czy w tym cena wałków ale chyba nie .Jutro będę miał odpowiedź bo nawet jakby cena była niewiele większa to i tak opłaca mi się wsiąść w auto i zasuwać do Ujazdu a przy okazji opatrzę sobie trasę na czerwcowy zlot .

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » środa, 3 mar 2010, 20:31

Jak będziesz miał odpowiedź z Niewiadowa, to jeszcze zadzwoń do serwisu Niewiadowa w Częstochowie firma PIERZGALSKI tel. 34 362 76 55, jeżeli w tej samej lub zbliżonej cenie, to masz zaoszczędzone 250 km.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

NIL

Postautor: NIL » środa, 3 mar 2010, 20:57

Rafale mam pytanie i prośbę czy możesz zwymiarować oś tj rozstaw kół lub jakoś zewnętrzny wymiar szerokości piast tak jak przykręca się felgi kół dodatkowo szerokość pomiędzy wnękami nadkoli w przyczepie
wszystko to po to aby sprawdzić czy jest realne aby wymienić oś typową na zestaw zawieszenia np. z peugeota 405
nasz kolega Kotek podał że szerokość osi wg. dokumentacji to 150 cm ja namierzyłem że rozstaw kół w Peugeocie 405 to
154 cm , dlaczego ?? kompletne zawieszenie w P 405 jest na drążkach skrętnych i z amorkami wszystko chowa się pod podłogą (amory nie wchodzą powyżej płaszczyzny podłogi) tak "kontempluje" aby zawieszenie w N-ce było z amorami
Pozdrawiam Marian

NIL

Postautor: NIL » środa, 3 mar 2010, 20:59

Rafale teraz zobaczyłem że uprawiamy ten sam "fach"
elektronika pozdrawia elektronik

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 3 mar 2010, 21:25

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:55 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » czwartek, 4 mar 2010, 19:12

No odczytałem maila iiiiiiiiiiii jasny gwint jaka jest różnica w ofertach .Chłop mi pisze , że cała usługa obie strony i w tym wałki 200 zł brutto cena jednego wałka około 6,6 zł .Powiem tak : dla porównania oferty które widziałem na allegro napierają się 150zł za jedną stronę plus wałki .Moim zdaniem chyba niektórzy powariowali z cenami .Zresztą chytrość ma różne oblicza (tak się nieoficjalnie dowiedziałem że na przykład koło mnie w Krynicy Zdroju ceny idą w górę o 100-300% wtedy kiedy Warszawskie ma ferie żimowe ).Także cena bardzo konkurencyjna i ja się 5 minut nie będę zastanawiał bo opatrzę sobie trasę na zlot i przy okazji pokupię sobie plastiki które muszę wymienić .Jak to w Polskim zoo mówili łoś end goł .Załatwię 2 rzeczy za jednym zamachem a dojazd tam i z powrotem wyjdzie mnie około 200zł (jakieś 3 zbiorniki gazu)

Wróć do „Pozostałe”