Instalacja elektryczna w n126 e..
Re: Instalacja elektryczna w n126 e..
CornBlumenBlau zrozumiał mnie dobrze. Trochę nie dokładnie napisałem. A po drugie koledzy każdy robi jak mu pasuje. Ważne żeby działało.
Pozdrawiam . Ford Focus, Niewiadów N126n
Wystarczy przejrzeć kilka postów wyżej aby zrobić dobrze instalację 12V.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
-
piotr05
- Fanklubowicz

stico80 pisze:A ja właśnie dołożę tak jak w instalacji Enki drugą wtyczkę na prąd w przyczepie i drugie gniazdo w samochodzie gdzie będzie stały + tak właśnie sobie myślę a może tak jak wy piszecie sam już nie wiem.
zamiast tak cudowac z druga wtyczka nie lepiej załozyc 13pin gniazdo i problem rozwiazany
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Przy wtyczkach zapalniczkowych i gniazdach dobrze popatrzeć jakie obciążenie max wytrzyma. Jeśli na tej wtyczce ma wisieć podczas postoju lodówka, halogeny itp to jeśli będzie kiepsko zrobiona to może się to grzać i palić. Dobrym pomysłem jest gniazdo 13PIN ale za to od strony samochodu też trzeba trochę pogrzebać. Ja u siebie wymyśliłem że przyczepka będzie zasilana z haka po prostu ALE pin świateł pozycyjnych puszcze grubym przewodem z akumulatora samochodowego i dorzucę przekaźnik 30A który będzie sterowany światłami pozycyjnymi samochodu(a może i włącznikiem np. w bagazniku?). To powinno dać na haku 13.8V i doładowywanie akumulatora podczas jazdy.
No dobra. Jako że jestem na etapie "remontu" to ze zrobieniem jakiejkolwiek instalacji niema problemu.
Jak wiecie mój holownik to W123 Mercedes - szału nie ma jeżeli chodzi o elektrykę - parę kabli itp.
Jeżeli już założyłbym gniazdo 13 pin obok gniazda 7 pin (nie wywalę 7 pin bo zawsze można podpiąć np. towarówkę) to moje pytanie brzmi:
1. Stały + to np. pod oświetlenie LED w przyczepie (zasilanie przyczepy) tak?
Ale to nie koniec, najważniejsze pytanie to podłączenie ładowania aku w przyczepie i lodówki podczas jazdy przez PIN 10? Jakim kablem pociągnąć od aku samochodu i czy PIN w gniazdku nr 10 wytrzyma taki amperaż? Co z grubością przewodu od wtyczki samochodu do przyczepy i do samego aku i lodówki?
No i jeszcze jedno pytanie - jak rozwiązać masy poszczególnych PIN'ów? Jak je podłączyć do wtyczki holownika, skąd brać i czy można jedna, grubą do wszystkich? No i czy idąc na skróty można od przewodów z 7 PIN pociągnąć do gniazda 13 PIN (kierunkowskazy, stopy, światła) a czego brakuje to normalnie od skrzynki bezpieczników (mgielne, cofania itp)?
Sorki za taki łopatologiczny opis ale ja jestem prosty człowiek i jeżeli o elektrykę chodzi wolę mieć jasno i prosto bez żadnych przekrojów tylko co i gdzie kabelek...
Jak wiecie mój holownik to W123 Mercedes - szału nie ma jeżeli chodzi o elektrykę - parę kabli itp.
Jeżeli już założyłbym gniazdo 13 pin obok gniazda 7 pin (nie wywalę 7 pin bo zawsze można podpiąć np. towarówkę) to moje pytanie brzmi:
1. Stały + to np. pod oświetlenie LED w przyczepie (zasilanie przyczepy) tak?
Ale to nie koniec, najważniejsze pytanie to podłączenie ładowania aku w przyczepie i lodówki podczas jazdy przez PIN 10? Jakim kablem pociągnąć od aku samochodu i czy PIN w gniazdku nr 10 wytrzyma taki amperaż? Co z grubością przewodu od wtyczki samochodu do przyczepy i do samego aku i lodówki?
No i jeszcze jedno pytanie - jak rozwiązać masy poszczególnych PIN'ów? Jak je podłączyć do wtyczki holownika, skąd brać i czy można jedna, grubą do wszystkich? No i czy idąc na skróty można od przewodów z 7 PIN pociągnąć do gniazda 13 PIN (kierunkowskazy, stopy, światła) a czego brakuje to normalnie od skrzynki bezpieczników (mgielne, cofania itp)?
Sorki za taki łopatologiczny opis ale ja jestem prosty człowiek i jeżeli o elektrykę chodzi wolę mieć jasno i prosto bez żadnych przekrojów tylko co i gdzie kabelek...
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT
N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891
Może to coś pomoże:

Tu są przekroje przewodów podane ale ja przyjmuję 1mm^2 na 10A obciążenia. Zostaje jeszcze kwestia przekaźników do świateł przeciwmgielnych tylnych
żeby odpinało lampy w samochodzie a włączało w przyczepie. Musi chyba wisieć przekaźnik między 12 pinem a + samochodu. Wtedy jeśli nie ma nim masy to w pozycji wyłączone zasilanie idzie na tylne lampy jeśli pojawi się masa to plus podawany jest na pin 2 złącza - zależy czym wyzwalane są żarówki w samej lampie (plus czy masa).
Albo bez kombinacji zwykły wyłącznik w bagażniku żeby przy mgle w nocy biała cepka nie oślepiała nas w lusterku.

Tu są przekroje przewodów podane ale ja przyjmuję 1mm^2 na 10A obciążenia. Zostaje jeszcze kwestia przekaźników do świateł przeciwmgielnych tylnych
żeby odpinało lampy w samochodzie a włączało w przyczepie. Musi chyba wisieć przekaźnik między 12 pinem a + samochodu. Wtedy jeśli nie ma nim masy to w pozycji wyłączone zasilanie idzie na tylne lampy jeśli pojawi się masa to plus podawany jest na pin 2 złącza - zależy czym wyzwalane są żarówki w samej lampie (plus czy masa).