TRUMATIC- przejście rura miedziana fi8 a wąż gumowy 10mm

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: TRUMATIC- przejście rura miedziana fi8 a wąż gumowy 10mm

Postautor: vvarrior » sobota, 19 paź 2013, 17:13

robert pisze:W kwestiach paneli fotowoltaicznych i osprzętu polecam konsultację u Tarapukuara.
Kompetentnie doradzi co kupić, a na zamówiony sprzęt wynegocjuje sympatyczne upusty.
Polecam.

Tak:) Jestem już "po słowie"...
Na razie jeden panel 60W ale do tego regulator 10A żeby w razie czego dołożyć drugi panel.
Z doświadczenia tego sezonu gdzie byliśmy bez prądu w Warchałach, to panel 60W powinien zbilansować dzienne zużycie prądu.
W zasadzie tylko paski LED, ładowanie telefonów i tabletu...czasem wentylatorki nad ranem.
Kiedyś może wzbogacimy się na kupno albo zamianę lodówki z 220/12 na opcje z gazem...
Aktualizacje z montażu trumy i solarów będą w moim wątku remontowym.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » sobota, 19 paź 2013, 17:19

stico80 pisze:Robert ale jeśli kolega ma piec z angielki i jeśli pisze że komin był w podłodze to raczej tak trzeba to też zrobić. Nie wiem gdzie jest pies pogrzebany ale myślę, że gdzieś może być i może być wtedy problem z działaniem albo ze zdrowiem.

Piece trumy nie są produkowane w wersjach dedykowanych do podłączenia przewodu kominowego pod podłogę, przez sufit lub do boku. Każdy z nich może być montowany na każdy ze w/w sposobów. Wybór zależy od wizji firmy produkującej lub zabudowującej daną przyczepę lub kampera.

Zatem... nie ma znaczenia gdzie odprowadzisz spaliny. Ważne jest, żeby przewód kominowy był drożny a do palnika swobodny dostęp powietrza.

PS.
Ew. zawsze można się skonsultować z przedstawicielem firmy Truma w Polsce. Choć obawiam się, że niektórzy z Forumowiczów - i nie mam tu siebie na myśli ;) - mają większą wiedzę niż autoryzowany serwis, gdzie pracujący nie mają styczności z tak starymi modelami i ich wiedza najczęściej ogranicza się do wymiany całego urządzenia na nowe.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 19 paź 2013, 17:36

No to chyba będzie opcja przez podłogę...na razie - bo budżet nie wytrzyma jeszcze kolejnej kasy na kominek.
Niby tylko 100 ale to kolejne 100PLN:)...
Na razie podłączmy bezpośrednio trume do butli. Potem dołożę listwę z zaworami do kuchenki i ew. lodówki ale raczej
to będzie początek przyszłego sezonu.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » sobota, 19 paź 2013, 18:09

vvarrior pisze:Na razie podłączmy bezpośrednio trume do butli.

Ale koniecznie wymień reduktor i podłącz używając przewodu jak w pierwszym poście.
Żadnych opasek i ścisków! To jest gaz i nie może być nic łączone prowizorycznie.
Do testów jak najbardziej ale na stałe broń Boże!

Przekonałem się o tym na własnej skórze.
Był tylko nieznacznie skrzywiony króciec podłączeniowy i przed wyjazdem wszystko było szczelne!
http://fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=3046&start=180#p49390
http://eth.pl/fotki/n132/remont/21_truma_awaria
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
stico80
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: stico80 » sobota, 19 paź 2013, 18:21

Robert dobrze, że nie widziałeś jak mi Heniek nad Krasnym podłączył Trumę :lol: :lol: :lol:
Ale, ale skoro jest jak mówisz w kwestii komina to pojawia się kolejna opcja :D , którą kiedyś napisał Tomek
Mianowicie, szafa, truma z kominem w dół a nad trumą lodówka z kominem do góry lub w bok.
"dzyń, dzyń, dzyń"

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » sobota, 19 paź 2013, 19:17

stico80 pisze:Mianowicie, szafa, truma z kominem w dół a nad trumą lodówka z kominem do góry lub w bok.

Ooo.... to jest myśl!
A ja się zastanawiałem, gdzie ew. upchnąć lodówkę ;)
Robert
502 43 46 44
Wątek remontowy

Wróć do „Pozostałe”