Zbiornik gazu LPG zamiast butli ???

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
BIGL

Re: Zbiornik gazu LPG zamiast butli ???

Postautor: BIGL » środa, 23 lut 2011, 19:44

Można też zamontować butlę 11l przewidzianą do wózków widłowych (leżącą poziomo) - wtedy kuferek ładnie się zamyka :D .
Obrazek

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: b.b tulipan » środa, 23 lut 2011, 19:56

BIGL pisze:Można też zamontować butlę 11l przewidzianą do wózków widłowych (leżącą poziomo) - wtedy kuferek ładnie się zamyka :D .

tak, tylko ta butla ma inny system podawania płynu do specjalnego parownika który zamienia gaz płynny na lotny, chyba coś takiego.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » środa, 23 lut 2011, 20:08

W wózkach butle są leżące, gdyż rurka pobierająca gaz jest wygięta pod kątem do ścianki, natomiast w butli kuchenkowej nie ma czegoś takiego i przy zastosowaniu takiej butli do wózka po opróżnieniu do połowy objętości wózek przestanie jeździć. do butli wózkowej przy pomocy reduktora można podłączyć kuchenkę czy ogrzewanie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 23 lut 2011, 20:46

Przecież właśnie to napisałem :D . Gaz z buli "wózkowej" jest taki zam co w zwykłej więc z powodzeniem można ją stosować razem ze zwykłym reduktorem. Różnica polega na tym że zwykła stoi pionowo, a ta z widlaka leży.
To reduktor zmniejsza nam ciśnienie i powoduje przejście gazu z płynnego w lotny.
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 23 lut 2011, 21:29

Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 20:27 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 23 lut 2011, 21:58

Po wgłębieniu tematu doszedlem że można stosować taką butlę tylko że musi być zamontowana odwrotnie niż w widlaku (o ile zawór jest sztywny), tzn rurką w środku do góry aby był gaz lotny. Czyli gra nie jest warta świeczki bo lepiej sobie sprawić 2 większe turystyczne i będzie to samo. Ewentualnie jak jest Truma i lodówka to można się pokusić o rozwiązanie Henia - bo przy samej kuchence to nie ma sensu.
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 24 lut 2011, 07:32

gimof pisze:Stan gazu hm, a co za problem na wyjazd przy tankowaniu wozu, zatankować od razu lpg do przyczepy? Taka 40l czyli netto 32l starcza na 2 tygodnie :>

teoretycznie żaden, w praktyce wozisz zbędny balast :roll:
mam to samo z 11kg, np po kiego mi wozić taką dużą butle jak jadę na weekend i spokojnie 2kg by starczyła ?

jeśli chodzi o turystyczne ... jest jedno ale ... koszt napełnienia, przy kuchence rzeczywiście można pominąć
ale jak już się używa trume, lodówkę to trochę tego gazu idzie :roll:

co do mojego zbiornika ... PW :wink:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » czwartek, 24 lut 2011, 09:10

Hmmm czyli generalnie wychodzę z założenia, że wolę nie liczyć obciążenia które zabieram. Jest potrzebne lub może się przydać to trzeba zabrać :wink:
C5 ;)

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » czwartek, 24 lut 2011, 10:12

Ja również biłem się z myślami co do montażu takiej butli LPG w mojej przyczepie ( nawet już miałem wybierać ze stosu od zaprzyjaźnionego gaziarza ), jednak nie jestem do końca przekonany co do takiego rozwiązania, bo :
- Co zrobić gdy skończy się gaz w czasie obozowania :( - trzeba zwijać majdan, zaczepiać przyczepę i jechać z nią do stacji LPG. Przy butli przenośnej nie ma problemu - butlę do auta i jechać na wymianę. Ewentualnie można zrobić jakiś zawór celem awaryjnego podłączenia butli tradycyjnej ( ale to trzeba mieć taką butlę ).
- Co z legalizacją butli - mi osobiście to lotto, ale z drugiej strony jakby coś się stało, to chyba nie darowałbym sobie tego do końca życia. A samochodowa butla legalizowana kosztuje kilka stówek, więc nie wiem czy to się kalkuluje.
- Jest to na pewno dobre rozwiązanie gdy ktoś ma piec gazowy w przyczepie i potrzebne jest mu dużo gazu, przy czym moim zdaniem to się sprawdza wówczas gdy zestaw jest w ruchu i można zatankować przyczepę.
- czy w czasie urlopu zużywa się tyle gazu, że zwykła butla nie wystarcza ( kiedyś jak tankowałem zwykłą butlę jak jeszcze było można to robić - to widziałem, że weszło tam około 20 litrów gazu albo chyba trochę więcej ).
- co na to powiedzą za granicą np. w czasie kontroli drogowej ?

Podwieszenie zbiornika LPG ( takiego co montuje się w miejsce koła zapasowego ) to na pewno świetne rozwiązanie zaoszczędzające miejsce w przyczepie i jej schowkach - co do tego nie ma dwóch zdań.
Zamontowanie zbiornika stałego jak u Zundappa600 jest bardzo fajnym rozwiązaniem, ale z tego co wiem to Henio nie używa przyczepy tylko do wyjazdów turystycznych, a lata z nią po kraju w różnych porach roku używając ogrzewania, więc tego gazu kotłuje.
Czy używając przyczepy do celów turystycznych - weekendowych i wakacyjnych wyjazdów trzeba wozić ze sobą magazyn gazu ?

Ja cały czas zastanawiam się czy zastosować takie rozwiązanie i wdrożyć je przy wiosennym remoncie przyczepki.
Skłaniam się jednak ku wywaleniu butli turystycznych z kufra i wstawieniu w ich miejsce jednej 11 kilogramowej ( mam kuchenkę w domu zasilaną z takiej butli, więc stale mam luźną butlę, a i pozostały po urlopie gaz wykorzystam w domu ) - takie rozwiązanie widziałem chyba u Paczka.
Nie myślałbym nad tym gdyby była możliwość bezproblemowego zakupu legalizowanych małych butli, a z tym z tego co widzę jest problem - na większości stacji gazowych kupuje się butle czerwone napełniane pokątnie, a znaleźć stację gdzie wymieni się legalizowane butle jest dość trudno.

Tak samo było jak kiedyś zastanawiałem się : przyczepa czy kamper i doszedłem do dwóch wniosków : albo samochód z przyczepą kempingową, albo kamper z samochodem na przyczepie :mrgreen: ( widziałem kiedyś francuzów z takim zestawem : duży kamper i za nim na lawecie Seicento ) - wtedy można zakwaterować się w jednym miejscu i bez zwijania majdanu pojeździć i pozwiedzać okolicę ( nie zawsze atrakcje są w odległościach umożliwiających dojazd np. rowerem ).
N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka :)

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 24 lut 2011, 10:28

Konrad_wawa pisze:Ja również biłem się z myślami co do montażu takiej butli LPG w mojej przyczepie [ciach]

mam te same wątpliwości, a ponieważ do mojego kufra 11kg wchodzi bez większych problemów to wybór jest oczywisty
(prędzej wyrzucę koło z kufra pod spód, a jednak butle zostawię)
przez cały sezon nie zużyłem całego gazu a używałem lodówki i trumy czasem
koszt gazu wychodzi podobnie jak na stacji, teraz nawet taniej (wymiana 45-50zł za ok 20L)

11kg wymienisz wszędzie, prawie w każdej wiosce jest pkt wymiany

jeśli chodzi o turystyczne butle, legalnie wychodzi drożej - legalizacja i gaz
mnie się udało za 8zł wymienić butlę na pełną z ważna legalizacją :wink:

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 24 lut 2011, 10:30

Zawsze można mieć taką butlę http://allegro.pl/butla-turystyczna-bt- ... 15426.html + drugą rezerwową. Na weekend zabieramy jedną , a na urlop dwie. Albo bez żadnych zbędnych udziwnień na długi wyjazd zabierasz 11 i sobie ją stawiasz obok kuferka Obrazek 8) :D
Obrazek

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » czwartek, 24 lut 2011, 10:36

BIGL pisze: bez żadnych zbędnych udziwnień na długi wyjazd zabierasz 11 i sobie ją stawiasz obok kuferka

Czasem chyba nie warto poprawiać fabryki, a najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze :D .

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 24 lut 2011, 10:37

BIGL pisze:Zawsze można mieć taką butlę

ile kosztuje napełnienie takiej 5kg ? bo to rzadki okaz :wink:
bo problem rozbija się właśnie o koszty ;)

cennik serwisu w krk
Napełnianie butli gazowych (propan-butan)
- napełnianie butli turystycznych: 0,5 - 5kg 8.00zł/kg :!: :!: :!:
- wymiana butli 11 kg' 55.00zł
- wymiana butli do wózków 55.00zł
- wymiana butli z propanem 65zł
- legalizacja gazowych butli turystycznych (na 10 lat) 25.00zł :!:
- przemalowywanie butli gazowych 10.00zł

do tego zakup dwóch butli 5kg i mamy jakieś kosmiczne koszty :(

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 24 lut 2011, 11:01

Gdybyśmy mieli taki kufer de lux jak ty to w ogóle by nie było tematu 8) . Takie dwie 5kg to fajna sprawa i myslę że najmniej kłopotliwa podczas wyjazdu, a koszta nabicia dwuch butli raz do roku nie sa aż tak powalające. Same butle wbrew pozorom też nie kosztują strasznie drogo (nie więcej jak zbiornik LPG + sanki itp) , a zapewniają nam bezpieczeństwo i bezproblemowość nawet za granicami PL - dodatkowo 10 lat legalizacji też jest na +.
W tamtym roku kupiłem sobie butlę turystyczną 3 kg, mam jeszcze starą 2kg i tak sobie kombinuję że jak będę miał problemy z nabiciem małej (legalizacja) to właśnie zakupię sobie taką 5kg do lodówki i ogrzewania. Na długi jesienny wyjazd ewentualnie zabiorę 11kg.
Montaż butli samochodowej też nie jest najtańszy bo przecież przy tankowaniu płacimy akcyzę - w tym przypadku najlepiej zawsze wychodzi te 11kg. Trzeba by pokombinować coś z kuferkiem (przymiarek nie robiłem), może coś się da zrobić. Oczywiście adaptacja na tak wielką butlę ma tylko sens przy Trumie i lodówce - do samej kuchenki to wystarczy zwykłe 2-3 kg na sezon.
W ten weekend obadam dokładnie sprawę z butlą 11kg i naszym małymi kuferkami :twisted:
Obrazek

Konrad_wawa

Postautor: Konrad_wawa » czwartek, 24 lut 2011, 12:27

BIGL pisze:W ten weekend obadam dokładnie sprawę z butlą 11kg i naszym małymi kuferkami :twisted:

Zobacz tutaj : viewtopic.php?f=31&t=932 :!:
Dobrze pamiętałem, że widziałem butlę 11 kg w kufrze u Paczka. :mrgreen:

Wróć do „Pozostałe”