Zbiornik gazu LPG zamiast butli ???
Re: Zbiornik gazu LPG zamiast butli ???
Można też zamontować butlę 11l przewidzianą do wózków widłowych (leżącą poziomo) - wtedy kuferek ładnie się zamyka
.

- b.b tulipan
- Fanklubowicz
BIGL pisze:Można też zamontować butlę 11l przewidzianą do wózków widłowych (leżącą poziomo) - wtedy kuferek ładnie się zamyka.
tak, tylko ta butla ma inny system podawania płynu do specjalnego parownika który zamienia gaz płynny na lotny, chyba coś takiego.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4
Nie A4, nie L4 tylko T4
W wózkach butle są leżące, gdyż rurka pobierająca gaz jest wygięta pod kątem do ścianki, natomiast w butli kuchenkowej nie ma czegoś takiego i przy zastosowaniu takiej butli do wózka po opróżnieniu do połowy objętości wózek przestanie jeździć. do butli wózkowej przy pomocy reduktora można podłączyć kuchenkę czy ogrzewanie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Przecież właśnie to napisałem
. Gaz z buli "wózkowej" jest taki zam co w zwykłej więc z powodzeniem można ją stosować razem ze zwykłym reduktorem. Różnica polega na tym że zwykła stoi pionowo, a ta z widlaka leży.
To reduktor zmniejsza nam ciśnienie i powoduje przejście gazu z płynnego w lotny.

To reduktor zmniejsza nam ciśnienie i powoduje przejście gazu z płynnego w lotny.
Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 20:27 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Po wgłębieniu tematu doszedlem że można stosować taką butlę tylko że musi być zamontowana odwrotnie niż w widlaku (o ile zawór jest sztywny), tzn rurką w środku do góry aby był gaz lotny. Czyli gra nie jest warta świeczki bo lepiej sobie sprawić 2 większe turystyczne i będzie to samo. Ewentualnie jak jest Truma i lodówka to można się pokusić o rozwiązanie Henia - bo przy samej kuchence to nie ma sensu.
gimof pisze:Stan gazu hm, a co za problem na wyjazd przy tankowaniu wozu, zatankować od razu lpg do przyczepy? Taka 40l czyli netto 32l starcza na 2 tygodnie :>
teoretycznie żaden, w praktyce wozisz zbędny balast

mam to samo z 11kg, np po kiego mi wozić taką dużą butle jak jadę na weekend i spokojnie 2kg by starczyła ?
jeśli chodzi o turystyczne ... jest jedno ale ... koszt napełnienia, przy kuchence rzeczywiście można pominąć
ale jak już się używa trume, lodówkę to trochę tego gazu idzie

co do mojego zbiornika ... PW

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Hmmm czyli generalnie wychodzę z założenia, że wolę nie liczyć obciążenia które zabieram. Jest potrzebne lub może się przydać to trzeba zabrać 

C5 

-
Ja również biłem się z myślami co do montażu takiej butli LPG w mojej przyczepie ( nawet już miałem wybierać ze stosu od zaprzyjaźnionego gaziarza ), jednak nie jestem do końca przekonany co do takiego rozwiązania, bo :
- Co zrobić gdy skończy się gaz w czasie obozowania
- trzeba zwijać majdan, zaczepiać przyczepę i jechać z nią do stacji LPG. Przy butli przenośnej nie ma problemu - butlę do auta i jechać na wymianę. Ewentualnie można zrobić jakiś zawór celem awaryjnego podłączenia butli tradycyjnej ( ale to trzeba mieć taką butlę ).
- Co z legalizacją butli - mi osobiście to lotto, ale z drugiej strony jakby coś się stało, to chyba nie darowałbym sobie tego do końca życia. A samochodowa butla legalizowana kosztuje kilka stówek, więc nie wiem czy to się kalkuluje.
- Jest to na pewno dobre rozwiązanie gdy ktoś ma piec gazowy w przyczepie i potrzebne jest mu dużo gazu, przy czym moim zdaniem to się sprawdza wówczas gdy zestaw jest w ruchu i można zatankować przyczepę.
- czy w czasie urlopu zużywa się tyle gazu, że zwykła butla nie wystarcza ( kiedyś jak tankowałem zwykłą butlę jak jeszcze było można to robić - to widziałem, że weszło tam około 20 litrów gazu albo chyba trochę więcej ).
- co na to powiedzą za granicą np. w czasie kontroli drogowej ?
Podwieszenie zbiornika LPG ( takiego co montuje się w miejsce koła zapasowego ) to na pewno świetne rozwiązanie zaoszczędzające miejsce w przyczepie i jej schowkach - co do tego nie ma dwóch zdań.
Zamontowanie zbiornika stałego jak u Zundappa600 jest bardzo fajnym rozwiązaniem, ale z tego co wiem to Henio nie używa przyczepy tylko do wyjazdów turystycznych, a lata z nią po kraju w różnych porach roku używając ogrzewania, więc tego gazu kotłuje.
Czy używając przyczepy do celów turystycznych - weekendowych i wakacyjnych wyjazdów trzeba wozić ze sobą magazyn gazu ?
Ja cały czas zastanawiam się czy zastosować takie rozwiązanie i wdrożyć je przy wiosennym remoncie przyczepki.
Skłaniam się jednak ku wywaleniu butli turystycznych z kufra i wstawieniu w ich miejsce jednej 11 kilogramowej ( mam kuchenkę w domu zasilaną z takiej butli, więc stale mam luźną butlę, a i pozostały po urlopie gaz wykorzystam w domu ) - takie rozwiązanie widziałem chyba u Paczka.
Nie myślałbym nad tym gdyby była możliwość bezproblemowego zakupu legalizowanych małych butli, a z tym z tego co widzę jest problem - na większości stacji gazowych kupuje się butle czerwone napełniane pokątnie, a znaleźć stację gdzie wymieni się legalizowane butle jest dość trudno.
Tak samo było jak kiedyś zastanawiałem się : przyczepa czy kamper i doszedłem do dwóch wniosków : albo samochód z przyczepą kempingową, albo kamper z samochodem na przyczepie
( widziałem kiedyś francuzów z takim zestawem : duży kamper i za nim na lawecie Seicento ) - wtedy można zakwaterować się w jednym miejscu i bez zwijania majdanu pojeździć i pozwiedzać okolicę ( nie zawsze atrakcje są w odległościach umożliwiających dojazd np. rowerem ).
- Co zrobić gdy skończy się gaz w czasie obozowania

- Co z legalizacją butli - mi osobiście to lotto, ale z drugiej strony jakby coś się stało, to chyba nie darowałbym sobie tego do końca życia. A samochodowa butla legalizowana kosztuje kilka stówek, więc nie wiem czy to się kalkuluje.
- Jest to na pewno dobre rozwiązanie gdy ktoś ma piec gazowy w przyczepie i potrzebne jest mu dużo gazu, przy czym moim zdaniem to się sprawdza wówczas gdy zestaw jest w ruchu i można zatankować przyczepę.
- czy w czasie urlopu zużywa się tyle gazu, że zwykła butla nie wystarcza ( kiedyś jak tankowałem zwykłą butlę jak jeszcze było można to robić - to widziałem, że weszło tam około 20 litrów gazu albo chyba trochę więcej ).
- co na to powiedzą za granicą np. w czasie kontroli drogowej ?
Podwieszenie zbiornika LPG ( takiego co montuje się w miejsce koła zapasowego ) to na pewno świetne rozwiązanie zaoszczędzające miejsce w przyczepie i jej schowkach - co do tego nie ma dwóch zdań.
Zamontowanie zbiornika stałego jak u Zundappa600 jest bardzo fajnym rozwiązaniem, ale z tego co wiem to Henio nie używa przyczepy tylko do wyjazdów turystycznych, a lata z nią po kraju w różnych porach roku używając ogrzewania, więc tego gazu kotłuje.
Czy używając przyczepy do celów turystycznych - weekendowych i wakacyjnych wyjazdów trzeba wozić ze sobą magazyn gazu ?
Ja cały czas zastanawiam się czy zastosować takie rozwiązanie i wdrożyć je przy wiosennym remoncie przyczepki.
Skłaniam się jednak ku wywaleniu butli turystycznych z kufra i wstawieniu w ich miejsce jednej 11 kilogramowej ( mam kuchenkę w domu zasilaną z takiej butli, więc stale mam luźną butlę, a i pozostały po urlopie gaz wykorzystam w domu ) - takie rozwiązanie widziałem chyba u Paczka.
Nie myślałbym nad tym gdyby była możliwość bezproblemowego zakupu legalizowanych małych butli, a z tym z tego co widzę jest problem - na większości stacji gazowych kupuje się butle czerwone napełniane pokątnie, a znaleźć stację gdzie wymieni się legalizowane butle jest dość trudno.
Tak samo było jak kiedyś zastanawiałem się : przyczepa czy kamper i doszedłem do dwóch wniosków : albo samochód z przyczepą kempingową, albo kamper z samochodem na przyczepie

N 126 N + Laguna II Hatchback 2,0 16V - jeszcze bez haka 

Konrad_wawa pisze:Ja również biłem się z myślami co do montażu takiej butli LPG w mojej przyczepie [ciach]
mam te same wątpliwości, a ponieważ do mojego kufra 11kg wchodzi bez większych problemów to wybór jest oczywisty
(prędzej wyrzucę koło z kufra pod spód, a jednak butle zostawię)
przez cały sezon nie zużyłem całego gazu a używałem lodówki i trumy czasem
koszt gazu wychodzi podobnie jak na stacji, teraz nawet taniej (wymiana 45-50zł za ok 20L)
11kg wymienisz wszędzie, prawie w każdej wiosce jest pkt wymiany
jeśli chodzi o turystyczne butle, legalnie wychodzi drożej - legalizacja i gaz
mnie się udało za 8zł wymienić butlę na pełną z ważna legalizacją

Zawsze można mieć taką butlę http://allegro.pl/butla-turystyczna-bt- ... 15426.html + drugą rezerwową. Na weekend zabieramy jedną , a na urlop dwie. Albo bez żadnych zbędnych udziwnień na długi wyjazd zabierasz 11 i sobie ją stawiasz obok kuferka

-
BIGL pisze: bez żadnych zbędnych udziwnień na długi wyjazd zabierasz 11 i sobie ją stawiasz obok kuferka
Czasem chyba nie warto poprawiać fabryki, a najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze

BIGL pisze:Zawsze można mieć taką butlę
ile kosztuje napełnienie takiej 5kg ? bo to rzadki okaz

bo problem rozbija się właśnie o koszty

cennik serwisu w krk
Napełnianie butli gazowych (propan-butan)
- napełnianie butli turystycznych: 0,5 - 5kg 8.00zł/kg![]()
![]()
![]()
- wymiana butli 11 kg' 55.00zł
- wymiana butli do wózków 55.00zł
- wymiana butli z propanem 65zł
- legalizacja gazowych butli turystycznych (na 10 lat) 25.00zł![]()
- przemalowywanie butli gazowych 10.00zł
do tego zakup dwóch butli 5kg i mamy jakieś kosmiczne koszty

Gdybyśmy mieli taki kufer de lux jak ty to w ogóle by nie było tematu
. Takie dwie 5kg to fajna sprawa i myslę że najmniej kłopotliwa podczas wyjazdu, a koszta nabicia dwuch butli raz do roku nie sa aż tak powalające. Same butle wbrew pozorom też nie kosztują strasznie drogo (nie więcej jak zbiornik LPG + sanki itp) , a zapewniają nam bezpieczeństwo i bezproblemowość nawet za granicami PL - dodatkowo 10 lat legalizacji też jest na +.
W tamtym roku kupiłem sobie butlę turystyczną 3 kg, mam jeszcze starą 2kg i tak sobie kombinuję że jak będę miał problemy z nabiciem małej (legalizacja) to właśnie zakupię sobie taką 5kg do lodówki i ogrzewania. Na długi jesienny wyjazd ewentualnie zabiorę 11kg.
Montaż butli samochodowej też nie jest najtańszy bo przecież przy tankowaniu płacimy akcyzę - w tym przypadku najlepiej zawsze wychodzi te 11kg. Trzeba by pokombinować coś z kuferkiem (przymiarek nie robiłem), może coś się da zrobić. Oczywiście adaptacja na tak wielką butlę ma tylko sens przy Trumie i lodówce - do samej kuchenki to wystarczy zwykłe 2-3 kg na sezon.
W ten weekend obadam dokładnie sprawę z butlą 11kg i naszym małymi kuferkami

W tamtym roku kupiłem sobie butlę turystyczną 3 kg, mam jeszcze starą 2kg i tak sobie kombinuję że jak będę miał problemy z nabiciem małej (legalizacja) to właśnie zakupię sobie taką 5kg do lodówki i ogrzewania. Na długi jesienny wyjazd ewentualnie zabiorę 11kg.
Montaż butli samochodowej też nie jest najtańszy bo przecież przy tankowaniu płacimy akcyzę - w tym przypadku najlepiej zawsze wychodzi te 11kg. Trzeba by pokombinować coś z kuferkiem (przymiarek nie robiłem), może coś się da zrobić. Oczywiście adaptacja na tak wielką butlę ma tylko sens przy Trumie i lodówce - do samej kuchenki to wystarczy zwykłe 2-3 kg na sezon.
W ten weekend obadam dokładnie sprawę z butlą 11kg i naszym małymi kuferkami

-
BIGL pisze:W ten weekend obadam dokładnie sprawę z butlą 11kg i naszym małymi kuferkami
Zobacz tutaj : viewtopic.php?f=31&t=932

Dobrze pamiętałem, że widziałem butlę 11 kg w kufrze u Paczka.