Przyczepa przecieka :(

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Przyczepa przecieka :(

Postautor: gogi123 » czwartek, 30 paź 2008, 13:20

Moja N ma przecieki.
1.
Cieknie mi z bocznych szyb, a dokładnie na rozcięciu uszczelki. Na dole szyby uszczelka się łączy, u mnie jest mała szczelina i cieknie. Uszczelniłem to w sierpniu sikafleksem niby było oki ale po 3 dniach opadów dziś materac jest mokry :( Nie wiem co zrobić czy poziome łączenie szyby z uszczelka pokleić silikonem lub ewentulanie uszczelkę odgiąć i wepchnąć silikonu czy innego uszczelniacza? Pewnie najlepiej założyć nowa uszczelkę tylko ze jest zimno a przyczepa pod chmura. Co zrobić?

2. Delikatny przeciek na łączeniu ściany przedniej z boczna. Nie widać uszkodzeń wiec pewni pod wkrętem trzymającym listwę leci. Tez się zastanawiam co mam zrobić. Wszystkie śruby pokleiłem żywica i matami a zostały mi te za biała płyta przy oknie. Może wepchnąć silikonu pod listwę kolo wkrętów?? Najgorsze to ze nie wiem który to wkręt bo nic pod wykładzina nie widać. Przeciek minimalny przy silnych deszczach, intensywnych.

Ale mimo wszystkiego ciesze się ze to nie zachodnia bo bym nawet nie wiedzial ze leci tylko poczol za jakis czas.

Obrazek
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

Awatar użytkownika
andrzejdisel

Re: Przyczepa przecieka :(

Postautor: andrzejdisel » czwartek, 30 paź 2008, 17:37

Witam :D - ja u siebie te miejsca uszczelnialem silikonem - i jak do tej pory trzyma dobrze :D - uszczelke po zewnatrz przy scianie smarowalem silikonem bezbarwnym ( cienko smarowalem ) a na laczeniu uszczelki ( szpara okolo 3 mm ) dalem czarny silikon - mysle ze wytrzyma dlugi czas :D
Pozdrawiam andrzejdisel

Volvo V 40 1,9 DI (turbo) 95 KM + Niewiadów N 126 E

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » piątek, 31 paź 2008, 02:21

Ja też u siebie ratowałem się silikonem szklarskim i było wszystko OK.

Awatar użytkownika
gogi123
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: gogi123 » piątek, 31 paź 2008, 09:33

Ale jak to nakladaliscie? odginaliscie uszczelke i pod nia silikon czy tylko pasek po wierzchu?
Wczoraj to ogladalem. Jak nacisne uszczelke to jest twarda i wychodzi woda miedzy uszczelka a oknem. Po nacisnieciu na sciane boczna uszczelka nie dogina sie do szyby czyli nie uszczelnia. Myse ze sa za sztywne i nie dolegaja do szyby. Raczej do wymiany, chyba ze sie myle. Ale moim zdaniem taka uszczelka powinna byc plastyczna. Ewentualnie uszczelnie teraz silikonem albo nic nie bede robil troche zacieknie ale nie zgnije.
N-126N 88' + Citroen Berlingo 1.9d

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » piątek, 31 paź 2008, 12:18

Ja delikatnie odginałem, ale bez większego wysiłku :) Uszczelkę też nie miałem zamiękkiej, ale jakoś się trzymało. Spróbuj, jak będzie ciekło pozostanie wymiana.

Awatar użytkownika
andrzejdisel

Postautor: andrzejdisel » piątek, 31 paź 2008, 16:34

Witam :D - mialem podobnie - lekko odchylalem uszczelke i od strony szyby i laminatu i cienko smarowalem bezbarwnym silikonem - u mnie pomoglo - bo nie cieknie :D
Pozdrawiam andrzejdisel

Volvo V 40 1,9 DI (turbo) 95 KM + Niewiadów N 126 E

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 31 paź 2008, 17:13

Jeżeli uszczelka jest twarda i zdeformowana , to tylko wymiana, jeżeli miękka to wypełnienie silikonem , najlepiej akwarystycznym , pomoże.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”