Otwory na instalacje gazową i elektryczną
- robert
- Administrator
Otwory na instalacje gazową i elektryczną
Witajcie
Mam takie pytanie jak zabezpieczacie otwory, które wycinamy celowo aby przeprowadzić kable czy rurki gazowe lub zamontować np trume? Przecież w tym ostatnim przypadku mamy dziurę w podłodze i dachu. Nie są one z czasem źródłem nieszczelności?
Mam takie pytanie jak zabezpieczacie otwory, które wycinamy celowo aby przeprowadzić kable czy rurki gazowe lub zamontować np trume? Przecież w tym ostatnim przypadku mamy dziurę w podłodze i dachu. Nie są one z czasem źródłem nieszczelności?
Re: Otwory na instalacje gazową i elektryczną
robert pisze:Witajcie
dziura w podłodze to nie problem, będzie lepsza wentylacja

a poważnie to u mnie np są takie plastikowe tulejki, chyba bardziej dla ochrony rurek niż szczelności
a dach, kominek do trumy ma kołnierze które zapewniają szczelność, plus sikaflex ? (nie będzie za ciepło ??)
tu jest chyba schemat http://www.truma.com.pl/pdf/Instrukcja_Obs%B3ugi_S2200_s2200P.pdf
można też podłączyć do ściany, ale skoro tysiące przyczep mają na dachu to chyba działa
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
- robert
- Administrator
W przypadku trumy i dziury od spodu zastanawiałem się jak jest zabezpieczone przed laniem się wody między podłogę a laminat (bo masz "rozwarstwione" poszycie). Czyli rura w dziurę oraz uszczelnienie zewnętrznego obwodu rury od spodu i góry.
robert pisze:W przypadku trumy i dziury od spodu zastanawiałem się jak jest zabezpieczone przed laniem się wody między podłogę a laminat (bo masz "rozwarstwione" poszycie). Czyli rura w dziurę oraz uszczelnienie zewnętrznego obwodu rury od spodu i góry.
wiesz nie wiem jak to będzie przy laminacie, może Heniu coś podpowie
tak jak pisałem, u mnie jest otwór z luzem ok 2-3mm z każdej strony
a też są dwie warstwy, sklejka-styropian-sklejka

skąd tam ma być woda ? od dołu od kół ? raczej nie ma szans
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 19:29 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zrobiłem sobie z blachy ceowniki (takie aby obejmowały laminat i podłogę) i to przykręciłem. Dodatkowym plusem jest to że można ładnie wyrównać otwór wycięty pod Trumę.
- robert
- Administrator
BIGL pisze:Ja zrobiłem sobie z blachy ceowniki (takie aby obejmowały laminat i podłogę) i to przykręciłem. Dodatkowym plusem jest to że można ładnie wyrównać otwór wycięty pod Trumę.
Jakoś dodatkowo uszczelniałeś (np Sikaflexem?) przestrzeń między ceownikiem a brzegiem otworu?
BIGL pisze:Ja zrobiłem sobie z blachy ceowniki (takie aby obejmowały laminat i podłogę) i to przykręciłem. Dodatkowym plusem jest to że można ładnie wyrównać otwór wycięty pod Trumę.
Fabryka daje podobną ramkę - dwa ceowniki.
Osadziłem dodatkowo na silikonie wysokotemperaturowym, boki szczelne, został tylko otwór na ogrzewanie.
Rurka do gazu wchodzi od spodu - 8mm pasuje idealnie, do nabycia u każdego gazownika. Rurka Cu do zaworu, kawałek elastycznego przewodu i znów Cu.
Niczym nie uszczelniałem bo to jest bezcelowe, wyciąłem otwór na Trumę i obrobiłem go 4 ceownikami. W ramie puściem elastyczny przewód do reduktora i butli i było OK. Teraz kupiłem lodówkę do zabudowy i okazyjnie nabyłem wielozawór do gazu - w zasadzie jestem na etapie modernicacji całej instalacji gazowej, jak coś zrobię to opiszę na forum.