Problemy z rejestracją
-
Problemy z rejestracją
Cześć
Dziś udało mi się zarejestrować przyczepę Niewiadów N-126 z 1989 roku. Jednak napotkałem na problem, który wyglądał na taki z cyklu "nie do pokonania". Oto dialog między mną a panią inspektor z urzędu komunikacji:
- Nie mogę zarejestrować przyczepy, ponieważ nie ma przeglądu.
- Ale dla tych przyczep przegląd jest bezterminowy.
- Niestety. Ta przyczepa jest przyczepą ciężarową, ponieważ jej dopuszczalna masa całkowita wynosi 1000 kg., czyli przekracza 750 kg. Camping to tylko typ a nie rodzaj.
- Ale.....Przecież..... (zbaraniałem). Czy to oznacza, że według przepisów z 1989 roku przyczepa została wyprodukowana jako lekka a według aktualnych przepisów jest już ciężarową? Może da się to jakoś sprawdzić, coś wykombinować?
Pani inspektor udała się do kierowniczki. Po kilku minutach wróciła i przewertowała jakieś rejestry, po czym zwróciła się do mnie:
- Proszę na wniosku dopisać N-126n oraz: przyczepa lekka - specjalna.
Cała sprawa trwała dość długo i właściwie pomyślałem, że tak czy inaczej czeka mnie przegląd, jednak Niewiadówka stoi 400 km ode mnie.
Z podobnym przypadkiem już się kiedyś spotkałem, facet nie zarejestrował przyczepy właśnie z uwagi na masę dopuszczalną. Dziś go poinformuje osobiście. Mam nadzieję, że informacja komuś się przyda.
Pozdrowienia!
Dziś udało mi się zarejestrować przyczepę Niewiadów N-126 z 1989 roku. Jednak napotkałem na problem, który wyglądał na taki z cyklu "nie do pokonania". Oto dialog między mną a panią inspektor z urzędu komunikacji:
- Nie mogę zarejestrować przyczepy, ponieważ nie ma przeglądu.
- Ale dla tych przyczep przegląd jest bezterminowy.
- Niestety. Ta przyczepa jest przyczepą ciężarową, ponieważ jej dopuszczalna masa całkowita wynosi 1000 kg., czyli przekracza 750 kg. Camping to tylko typ a nie rodzaj.
- Ale.....Przecież..... (zbaraniałem). Czy to oznacza, że według przepisów z 1989 roku przyczepa została wyprodukowana jako lekka a według aktualnych przepisów jest już ciężarową? Może da się to jakoś sprawdzić, coś wykombinować?
Pani inspektor udała się do kierowniczki. Po kilku minutach wróciła i przewertowała jakieś rejestry, po czym zwróciła się do mnie:
- Proszę na wniosku dopisać N-126n oraz: przyczepa lekka - specjalna.
Cała sprawa trwała dość długo i właściwie pomyślałem, że tak czy inaczej czeka mnie przegląd, jednak Niewiadówka stoi 400 km ode mnie.
Z podobnym przypadkiem już się kiedyś spotkałem, facet nie zarejestrował przyczepy właśnie z uwagi na masę dopuszczalną. Dziś go poinformuje osobiście. Mam nadzieję, że informacja komuś się przyda.
Pozdrowienia!
Re: Problemy z rejestracją
Dla mne wszystko jasne - miałeś wcześniej bobola w dowodzie i dlatego były te wyjaśnienia.
jeśli faktycznie było 1000kg to masz szczęście że się udało, a Pani miała rację
przyczepka 1000kg DMC nie jest już lekką, bez znaczenia czy kemping czy towarowa, obowiązuje coroczny przegląd
dobrze że się tak skończyło, powinna cię wysłać na SKP gdzie diagnosta "wyprostował" by dane
przyczepka 1000kg DMC nie jest już lekką, bez znaczenia czy kemping czy towarowa, obowiązuje coroczny przegląd
dobrze że się tak skończyło, powinna cię wysłać na SKP gdzie diagnosta "wyprostował" by dane
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
a tak między Bogiem a prawdą ,nie widziałem jeszcze eNki o 1000 kg DMC , nawet 132 to miały 780 kg i to w porywach...
musiał być to błąd we wpisie w dowód rej.
musiał być to błąd we wpisie w dowód rej.

A co teraz jest w dowodzie - DMC?
Według mnie dalej nie masz lekkiej - masz specjalną, czyli ciężarową. Może się ktoś czepiać na drodze.
- rafał
- Fanklubowicz
Hm ja w dowodzie od poprzedniego właściciela też pisało przyczepa specjalna a teraz mam przyczepa lekka kempingowa... Gościu w wydziale komunikacji pytał przy rejestracji co ma wpisać a ja mu to z głupia palnąłem i tak wpisał ...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .
- Jaro-Gosia
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Co urząd to inny wpis 

Pozdrawiam Wszystkich 
N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl

N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl
wojtus pisze::?:
A co teraz jest w dowodzie - DMC?
Według mnie dalej nie masz lekkiej - masz specjalną, czyli ciężarową. Może się ktoś czepiać na drodze.
specjalna to chyba nie ciężarowa

o ile pamiętam to też mam specjalna, a w okienku przeznaczenie "kempingowa"

lekka to w sumie tylko ułatwienie jak ktoś ma duże auto i przekracza 3.5T zestawem
w z lekką zestaw może ważyć max 4.25T (3,5T+750kg)
innych zalet nie widzę

BIGL pisze:Lekka nie ma corocznych przeglądów.
ale liczy się ten zapis "lekka" czy DMC do 750kg ?
tzn np może być przyczepka 450kg DMC i wymagać corocznych przeglądów ??
Rodzaj pojazdu - przyczepa lekka, wtedy według mnie wszystko OK, bez przeglądu itp..
Jeśłi w tym miejscu jest specjalna, jest traktowana jako ciężarowa, co pociąga za sobą inne rzeczy. Może być specjalna o DMC mniejszym niż 750kg.
Jeśłi w tym miejscu jest specjalna, jest traktowana jako ciężarowa, co pociąga za sobą inne rzeczy. Może być specjalna o DMC mniejszym niż 750kg.
konrad pisze:wymagać corocznych przeglądów ??
Jeszcze jedno, przegląd bezterminowo, to luz, inny urzędnik nie może tego kwestionować