Podłączenie lodówki 12V i gaz
- stef
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
Podłączenie lodówki 12V i gaz
Witam.
Stałem się szczęśliwym -póki co - posiadaczem lodówki electrolux model 210. Trochę w niewiadówce jest za płytka szafka i lodóweczka wystaje jakiś centymetr ale nic nie poradzę. Stary to sprzęt ale jak podłączyłem do 220V to chłodzi ładnie.
Ale nie wiem jak podłączyć ja do 12V. Czy jest tu znaczenie do którego zacisku podłączę + a do którego - ?
i drugie pytanie - jak podłączacie gaz? Czy dajecie za reduktorem trójnik i dalej wężyk gumowy, czy jakoś inaczej? U mnie jest na doprowadzeniu gazu odcięta rurka miedziana.
Stałem się szczęśliwym -póki co - posiadaczem lodówki electrolux model 210. Trochę w niewiadówce jest za płytka szafka i lodóweczka wystaje jakiś centymetr ale nic nie poradzę. Stary to sprzęt ale jak podłączyłem do 220V to chłodzi ładnie.
Ale nie wiem jak podłączyć ja do 12V. Czy jest tu znaczenie do którego zacisku podłączę + a do którego - ?
i drugie pytanie - jak podłączacie gaz? Czy dajecie za reduktorem trójnik i dalej wężyk gumowy, czy jakoś inaczej? U mnie jest na doprowadzeniu gazu odcięta rurka miedziana.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ
T4 EuroSky 550
było
Re: Podłączenie lodówki 12V i gaz
jeśli chodzi o gaz to w zach przyczepkach masz rozgałęźnik z zaworami

można też wrzucić reduktor np z kilkoma wyjściami

wszystko na stronie elcampu http://elcamp.movera.com/?searchstring=&tpl=plist&navID=24&PHPSESSID=51af505a40b5a987635e95893cfcc456&lang=6&page=1
pamiętaj żeby dopasować sobie ciśnienie, moja lodówka ma np 50mbar

można też wrzucić reduktor np z kilkoma wyjściami

wszystko na stronie elcampu http://elcamp.movera.com/?searchstring=&tpl=plist&navID=24&PHPSESSID=51af505a40b5a987635e95893cfcc456&lang=6&page=1
pamiętaj żeby dopasować sobie ciśnienie, moja lodówka ma np 50mbar
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:33 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
W mojej lodówce przy 12V są 2 przewody : niebieski + , czarny - . Jeżeli chcesz używać lodówkę w przyczepie i korzystać z zasilania gazem to koniecznie musisz się postarać o komin i kratkę do wylotu spalin no i oczywiście o jak pisze Henio o wlot świeżego powietrza za lodóweczkę. Do zasilania gazem możesz użyć zwykłego przewodu elastycznego (gazowego) z reduktorem i to powinno wystarczyć . Nie wiem jaki masz rozkład wnętrza w przyczepie - czy lodówka stoi daleko od kufra - bo jeżeli tak to możesz pokusić się o miedzianą instalację pod przyczepą . Musisz też zobaczyć jakiego ciśnienia gazu potrzebuje twoja lodóweczka 50 mbar czy 37 mbar. Moja lodówka chyba ma 50 mbar ( też Electrolux -brak oznaczenia
) - na 37 też chodzi lecz przy 50 płomień jest lepszy i da się go sprawniej regulować.
Jeżeli będziesz potrzebował końcówek lub przewodów to wszystko znajdziesz w sklepie przy ul. Kopernika ( chyba 58
) " Wszystko na gaz" obok PKP Cargo.

Jeżeli będziesz potrzebował końcówek lub przewodów to wszystko znajdziesz w sklepie przy ul. Kopernika ( chyba 58

- stef
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
dzięki - zawory są w dechę. będę szukał czegoś dla siebie
a co do odprowadzenia spalin... kratka wywietrznika i dwa wentylatory od zasilacza komputerowego nie wystarczą??
a co do odprowadzenia spalin... kratka wywietrznika i dwa wentylatory od zasilacza komputerowego nie wystarczą??
Stefan
T4 EuroSky 550
było
T4 EuroSky 550
było
POTRZEBNY CI KOMIN
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7a90972e48 . Do stacjonarnych lodówek są specjalne kominki które to odprowadzają spaliny na zewnątrz. Nie myśl nawet o odpalaniu lodówki bez komina w przyczepie (zwłaszcza z małym dzieckiem) - CZAD.

Ostatnio zmieniony środa, 14 lip 2010, 12:13 przez BIGL, łącznie zmieniany 1 raz.
Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:33 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
- stef
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
O czadzie wiem i nawet o tym nie myślałem żeby odpalać lodówkę bez wywietrznika.
ok poszukam jeszcze o odprowadzeniu spalin na zewnątrz.
a póki co muszę mieć lodówkę chociaż na prąd.
Czy przy podłączeniu lodówki do instalacji 12V mają znaczenie bieguny??
Bo nic nie jest opisane na lodówce i nie wiem gdzie + a gdzie -.
ok poszukam jeszcze o odprowadzeniu spalin na zewnątrz.
a póki co muszę mieć lodówkę chociaż na prąd.
Czy przy podłączeniu lodówki do instalacji 12V mają znaczenie bieguny??
Bo nic nie jest opisane na lodówce i nie wiem gdzie + a gdzie -.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
T4 EuroSky 550
było
O ile mi wiadomo to tutaj podłączenie biegunów nie ma znaczenia.Tak jak na 230V to i na 12V pracuje
grzałka , i jak ją podłączysz to jest bez znaczenia (jak żarówkę),tylko przy 12V nie masz regulacji temp.
grzałka , i jak ją podłączysz to jest bez znaczenia (jak żarówkę),tylko przy 12V nie masz regulacji temp.