elektryka?

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
babula
Przyjaciel
Przyjaciel

elektryka?

Postautor: babula » niedziela, 11 lip 2010, 15:34

witam,tym razem moja Enka jest niekompletna,będę potrzebował zakupic urządzenie w instrukcji nazwane "transformatorem "by po podpięciu do 220v miec 12v w przyczepie,tutaj potrzbowałbym pomocy gdzie mozna cos takiego zakupuc,może link do aukcji(szukałem lecz znalazłem w drugą stronę)
-jakie bezpieczniki należy zakłądac do orginalnego gniazda -te wkręcane-po podłączeniu wymieniłem ale nie wiem czy nie będą za małej mocy.
ogólnie mój nabytek będzie wymagał remontu .ale to po sezonie a tak to na teraz by móc wyjechac na kilka dni

Awatar użytkownika
babula
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: elektryka?

Postautor: babula » niedziela, 11 lip 2010, 15:49

duszek181 pisze:witam ja wsadziłem sobie akumulator i prostownik ale czytałem gdzieś na forum ze wsadzają chłopaki zasilacze od komputera i też po podpięciu 220v otrzymujesz 12v to też jest jakieś wyjście.

dokładnie,tez myslałem o aku i mysle ze jest to nawet niezły pomysł,tak na teraz i na już,tym bardziej że planuje remoncik całej instalacji wew. a wtedy wykorzystam pomysł z zasilaczem z PC

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » niedziela, 11 lip 2010, 21:57

ja zastosowałem po prostu tzw power station - czyli urządzenie internujące w sobie akumulator, urządzenie rozruchowe do autka, transformator oraz dodatkowo przetwornicę z 12 na 220V.
Działa mi to super. Jak mam zewnętrzne zasilanie z 220 transformator mam też 12, a jak nie mam zew. zasilania to z urządzenia mam 12V+220V dzięki przetwornicy mam 220V do ładowania tel. czy laptopa.
Mniej więcej to jest coś takiego: http://www.allegro.pl/item1133773535_po ... e_102.html
I zamiast kompresora mam zintegrowaną przetwornicę.
Sprzęt kupiony za 230zł w makro. Super pomocny na biwaku ale też w zimę super się sprawdza jako urządzenie rozruchowe.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » niedziela, 11 lip 2010, 23:05

Do zasilania urządzeń 12 V zastosowałem ładowarkę akumulatorów 15 A, dodatkowego akumulatora nie stosuję, po co dodatkowy balast. Jak mam przyczepę na haku, to mam 12 V z samochodu, jak jestem na kempingu, to podłączam się do 230 V i też mam 12 V. Bezpieczniki powinny być 10 A, bo na kempingach w większości też jest zabezpieczenie 10 A. Największy pobór mocy to najczęściej czajnik lub termowentylator o mocy 2000 wat czyli pojedynczo zabezpieczenie wytrzyma jeszcze z zapasem mocy na oświetlenie czy telewizor czy laptop.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Wróć do „Pozostałe”