Zamykanie okien przód i tył w N126e

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Wojaak32

Zamykanie okien przód i tył w N126e

Postautor: Wojaak32 » wtorek, 4 maja 2010, 14:56

Panie i Panowie,

Właśnie wymieniłem okna na przyciemniane w mojej N126e i te metalowe trzpienie http://www.niewiadow.pl/katalog/cat/cze ... nne/typ/17, za które zaczepia się "rączkę" zamykającą okno poszły .. do śmieci. W nowych oknach już jest inne zamknięcie http://www.darius-przyczepy.pl/componen ... g_0130.jpg i ta część (płytka oporowa), którą przykręca się do ramy okna wystaje poza ramę. Nijak to przykręcić, a nie wiem jak jest to zamontowane w nowszych modelach, ma ktoś może jakieś zdjęcie jak to wygląda? Czy trzeba poszerzyć ramę okna - dokleić listwę? Ponadto została stara uszczelka i w przedniej szybie wystaje na tyle, że nie można domknąć okna bez jego lekkiego wygięcia. Zawsze mogę ją trochę "przytrzeć" - ale oznacza to chyba, że nowe szyby mają trochę inne wytłoczenie.
Pozdrawiam

Jacek

N126d, N250c off-road edition
+ 3-litrowy holownik
catering, grill, kuchnia polowa, zapraszam na http://www.grill-kuchnia.com

Konto usuniete

Re: Zamykanie okien przód i tył w N126e

Postautor: Konto usuniete » wtorek, 4 maja 2010, 16:16

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:55 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 4 maja 2010, 18:00

Ja też wymieniałem stare okno na nowe. Te nowe zamknięcia pasują też do ramy okna. Tylko "języczek" klameczki w pozycji do "wietrzenia" jest w rowku a w pozycji "zamkniętej" jest całkiem na zewnątrz - i w takiej pozycji należy przykręcić uchwyt do ramy okna. Też jak montowałem okno to na początku coś mi nie pasowało.

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » wtorek, 4 maja 2010, 21:49

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:55 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 4 maja 2010, 22:15

Dla mnie to masz odwrotnie przykręcone. Ta strona, którą masz od wewnątrz przyczepy powinna być odwrócona na zewnątrz i wtedy "wchodzi" w ten wpust w klameczce przykręconej do okna (skosy). Wkręty wtedy wychodzą na środku uszczelki. W położeniu klameczki takim jak na zdjęciu powinno być "wietrzenie" czyli okno rozszczelnione bez możliwości otworzenia z zewnątrz.

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » wtorek, 4 maja 2010, 22:25

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:53 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » wtorek, 4 maja 2010, 22:32

Jak zaczynałem przypasowywać to w pierwszej chwili ustawiłem tak jak na zdjęciach ale zaczęło mi brakować "parapetu" do przykręcania więc obróciłem, bo coś przypomniałem sobie jak pan w sklepie mówił o położeniu "do wietrzenia". To wpasowanie się wzajemne klameczki i uchwytu zapobiega możliwości przesuwaniu się okna w poprzek przyczepy (dodatkowo blokują to wkręty u góry w listwie.

Wojaak32

Postautor: Wojaak32 » środa, 5 maja 2010, 10:07

Dzięki za podpowiedzi. Wczoraj wieczorem mierzyłem to w przyczepie i owszem, ta płytka wpasowuje się dokładnie w środek uszczelki, w pozycji wietrzenie wchodzi w środek w tą czarną szynę a do zamknięcia to wchodzi za szynę i robi pstryk - lekko się zatrzaskuje. Nie ukrywam, polska myśl techniczna zadziwia mnie po raz kolejny :shock: . A tak w ogóle to dzięki że szybko odpowiedzieliście, bo po 3 dniach roboty w przyczepie, kiedy jeszcze wydawało się że nie pasują okna i zamknięcia to ręce mi opadły i nie miałem chęci wracać do garażu. A teraz to czekam na weekend, żeby wreszcie zmontować okna do końca :D
Pozdrawiam

Jacek

N126d, N250c off-road edition
+ 3-litrowy holownik
catering, grill, kuchnia polowa, zapraszam na http://www.grill-kuchnia.com

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 5 maja 2010, 11:33

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:52 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek45 » środa, 5 maja 2010, 14:16

Koledzy - właśnie wróciłem z garażu gdzie jest moja p-pa.Uchwyty na zdjęciu zundappa600 są dobrze
zamontowane - tyle że płetwa z wkrętami jest na środku między krawędziami uszczelki.Klameczka (na
zdjęciu) jest w położeniu "wietrzenie",natomiast aby zamknąć okno powinna być zewnątrz tych skosów
na czubku których jest rowek gdzie ma wskoczyć zaczep z płetwy.Nie wiem czy to zrozumiale napisałem
ale napewno ten układ jest dobry. Pozdrawiam Jacek 45.

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » środa, 5 maja 2010, 15:47

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:52 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej132
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Andrzej132 » środa, 5 maja 2010, 18:02

Po dzisiejszej rozmowie telefonicznej z jackiem45 i wizycie w mojej przyczepie odwołuje prawie wszystko co wczoraj napisałem. Przepraszam wszystkich, których wprowadziłem w błąd. Mnie samego zmyliło to położenie klameczki.
A tak to wygląda u mnie w pozycji zamkniętej:

Obrazek.
Jeszcze raz przepraszam (chyba wczoraj za mało wypiłem i nie miałem spojrzenia przestrzennego :D )

Wróć do „Pozostałe”