Pozwoliłem sobie na nowy temat , a post dotyczy pianki gumowej
byłem w OBI i zainteresowała mnie pianka o grubości ok 3-4 mm szerokość 85 cm i 130 cm
jedna strona gładka a druga ze wzorkiem podobnym do przeplatanki -tkaniny kolor biały
pani poinformowała iż mate stosuje się pod obrusy aby nie zsuwały się
ja pomyślałem aby zastosować w przyczepie jako podsufitkę przykleić klejem np.tapicer
lub jako tapetę w łazience -izolacja termiczna i izolacja wodna
wada to cena nie pamiętam która szerokość ale mb to ok 39 zł
Pozdrawiam
Materiały przydatne do remontów
Re: Materiały przydatne do remontów
Jeżeli zastosujesz oryginalną tapicerkę, to materiał jest laminowany pianką grubości 5 mm, i wtedy wystarcza jedno klejenie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Może mało precyzyjnie opisałem , chodzi o to że pianka a w zasadzie mata jest gumowa w białym kolorze z ładna strukturą z jednaj strony do użycia jako wykładzina rodzaj tapety , nie jest to pianka poliuretanowa typu tapicerskiego myślę że nie chłonie wilgoci określił bym to jako spieniona guma
trudno powiedzieć jak w praktyce wrażenie pozytywne jedna warstwa z "wbudowaną" izolacją
trudno powiedzieć jak w praktyce wrażenie pozytywne jedna warstwa z "wbudowaną" izolacją
kolega Finger w swojej niewiadce miał coś w tym typie -tylko w kolorze niebieskim 

- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
jedrek101 pisze:kolega Finger w swojej niewiadce miał coś w tym typie -tylko w kolorze niebieskim
Dla mnie to był podkład pod podłogi, a z opisu NIL-a nie wygląda na to samo.
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
Proponuję przejechać sie po sklepach tapicerskich, sa materiały podbite gąbka i myślę że znakomicie nadają się do wyklejania ścian naszych przyczepek.
-
- Fanklubowicz
popieram BIGL-a tez mam tapicerke zrobiona z materiału na pokrowce samochodowe i jestem zadowolony
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 640 km 2 nocki
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 640 km 2 nocki
Jak będę w OBI postaram się zrobić fotkę trudno mi to opisać jednakże to nie pianka pod panele ani pianka -gąbka taka jak była pod oryginalną tapicerką w Niewiadowie , jeżeli chodzi o zastosowanie to szanowni koledzy na sufit a na ściany do łazienki ,
natomiast w JYSK-u oglądałem ceratę kolor kremowy ze wzorkiem w kształcie sześciokątów z dość grubym podkładem włókniny szerokość 100 cm i cena 10,- zł za mb
piszę o tym ponieważ podczas remontu mojej N-ki w 2008 r ociepliłem sufit ekranem za-grzejnikowym (w przetłoczenia dachu wkleiłem na klej montażowy listwy drewniane i następnie do nich przymocowałem płytę cienką 3 mm
stolarze nazywają "plecówka" , pilśniowa z jednej strony lakierowana (trochę żal że nie pomalowałem spodniej strony) dopasowana do dachu z lekkimi luzami mimo to płyta lekko pracuje pod wpływem wilgoci w efekcie pofalowane brzegi
dlatego jak koledzy którzy remontują swoje domki pytają jakich materiałów użyć to coraz częściej myślę o zdjęciu mojej podsufitki z płyty podklejeniu klejem polimerowym do styropianu pianki z pod podłóg i klejem np. tapicer czy butapren przyklejenie takiej pianki gumowej tyle że to trochę kasy lub właśnie tej ceratki , jasny kolorek w miarę elastyczna łatwa do utrzymania czystości
natomiast w JYSK-u oglądałem ceratę kolor kremowy ze wzorkiem w kształcie sześciokątów z dość grubym podkładem włókniny szerokość 100 cm i cena 10,- zł za mb
piszę o tym ponieważ podczas remontu mojej N-ki w 2008 r ociepliłem sufit ekranem za-grzejnikowym (w przetłoczenia dachu wkleiłem na klej montażowy listwy drewniane i następnie do nich przymocowałem płytę cienką 3 mm
stolarze nazywają "plecówka" , pilśniowa z jednej strony lakierowana (trochę żal że nie pomalowałem spodniej strony) dopasowana do dachu z lekkimi luzami mimo to płyta lekko pracuje pod wpływem wilgoci w efekcie pofalowane brzegi
dlatego jak koledzy którzy remontują swoje domki pytają jakich materiałów użyć to coraz częściej myślę o zdjęciu mojej podsufitki z płyty podklejeniu klejem polimerowym do styropianu pianki z pod podłóg i klejem np. tapicer czy butapren przyklejenie takiej pianki gumowej tyle że to trochę kasy lub właśnie tej ceratki , jasny kolorek w miarę elastyczna łatwa do utrzymania czystości