Moje wątpliwości wynikają z doświadczeń z grzejnikiem elektrycznym. W chłodne noce ogrzewa on wnętrze przyczepy, natomiast czuje się chłód od łóżek i ścian. Nie wiem do jakiej temperatury musiałbym ogrzać przyczepę, żeby nie "wiatr przestał w niej hulać". Stąd pytam o te nawiewy. Wychłodzone wnętrza łóżek to dla mnie duży dyskomfort. Być może należałoby w nich zamontować takie okrągłe wywietrzniki jak w drzwiach łazienek.
A powiedz mi jeszcze czy nie skrapla Ci się woda na ścianach? One nie są ocieplone co może powodować powstawanie wilgoci.
ogrzewanie gazowe
Re: ogrzewanie gazowe
Pozdrawiam,
Petek
Petek
petek pisze:Moje wątpliwości wynikają z doświadczeń z grzejnikiem elektrycznym. W chłodne noce ogrzewa on wnętrze przyczepy, natomiast czuje się chłód od łóżek i ścian. Nie wiem do jakiej temperatury musiałbym ogrzać przyczepę, żeby nie "wiatr przestał w niej hulać". Stąd pytam o te nawiewy. Wychłodzone wnętrza łóżek to dla mnie duży dyskomfort. Być może należałoby w nich zamontować takie okrągłe wywietrzniki jak w drzwiach łazienek.
A powiedz mi jeszcze czy nie skrapla Ci się woda na ścianach? One nie są ocieplone co może powodować powstawanie wilgoci.
Teraz w ojcowie było zupełnie sucho nic się nie skraplało.
W bieszczadach jak grzaliśmy elektrycznie słoneczkiem to pomiędzy materacem a deską było lekko mokro.(w jednym moze dwoch miejscach)
Zauważ w bieszczadach przy tym słoneczku elektrycznym spałem poubierany nawet w pewnym momencie to czapkę założyłem na noc. Było poprostu zimno z tym prądem było coś nie tak słoneczko nie dawało rady ogrzać budy.
W ojcowiw spałem jak w domu można powiedzieć w piżamie

Temp na polu w Bieszczadach i w Ojcowie była porównywalna, w bieszczadach było w nocy zimniej ale roznica moze wynosiła 2 stopnie, wiec to nie mogło miec wplywu. ja mysle ze w ojcowie miekismy na tyle cieplo w budzie ze kazda woda ktora sie pojawiala to poprostu wysychala. Zobaczymy co bedzie w grudniu.

przyczepa N126N + kajak Neptun T100 1969r.
Dystans/liczba nocy w 2016r : 5040/26
Dystans/liczba nocy w 2017r : 1245/7
czasowo mam grzejnik 400W i agregat prądotwórczy 0,8 KW ,a skorupka jest ocieplona jedno centymetrowym styropianem...
jeszcze w tym roku zamierzam ją przetestować w chłodne noce ...
wtedy opiszę dokładnie jak się moja budka sprawowała...
na marginesie od dawna myślę o trumie tylko z finansami jak zwykle kłopot, ale kiedyś....

na marginesie od dawna myślę o trumie tylko z finansami jak zwykle kłopot, ale kiedyś....

jedrek101 pisze:czasowo mam grzejnik 400W i agregat prądotwórczy 0,8 KW ,a skorupka jest ocieplona jedno centymetrowym styropianem...
prosze napisz czym kleiles ten steropian do laminatu, i ile on już jeżdzi z tobą w budzie, i czy się trzyma dobrze czy odlatuje
przyczepa N126N + kajak Neptun T100 1969r.
Klej polimerowy trwały bez zapachu podczas klejenia
tak jak napisał NIL, kleiłem polimerowym i styropian do laminatu i wykładzinę do styropianu, tylko nie trzeba żałować kleju to będzie trzymać jak zawzięte
w mojej skorupce nr 1 żałowałem na szyber i muszę teraz podkleić , a w nr 2 tej nowszej zrobiłem coś ponad 2000 km i wszystko się trzyma 

jedrek101 pisze: w mojej skorupce nr 1 żałowałem na szyber i muszę teraz podkleić , a w nr 2 tej nowszej zrobiłem
jak to fajnie brzmi ...hehehe
życie jak droga, kiedyś się kończy...