Gaz i kilka odbiorników
Gaz i kilka odbiorników
W swojej eNce planuję na stałe minimum dwa odbiorniki gazowe. Temat może do ugryzienia nie teraz, ale nurtuje mnie to. Wszystko pójdzie na tych śmiesznych pomarańczowych wężach pewnie w jakimś peszlu, ale zastanawiam się, jak to rozdzielić. Napewno trójnik, może dwa, albo jakiś wielozawór. Oczywiście reduktor, ale tutaj mam dylemat, odnośnie schematu podłączenia. Najprościej i łopatologicznie zapytam, jak ma to wyglądać. Na ten moment dwie opcje:
Butla -> reduktor -> trójnik -> odbiorniki
Butla -> trójnik -> reduktory -> odbiorniki
Z gazem nigdy się aż tak nie bawiłem, stąd moje pytanie. No do tego jeszcze dochodzi kwestia wielozaworu ewentualnie. Co radzicie, jak radzicie?
Na pewno lodówka, truma i może jakaś kuchenka na zewnątrz na szybkozłącze.
Butla -> reduktor -> trójnik -> odbiorniki
Butla -> trójnik -> reduktory -> odbiorniki
Z gazem nigdy się aż tak nie bawiłem, stąd moje pytanie. No do tego jeszcze dochodzi kwestia wielozaworu ewentualnie. Co radzicie, jak radzicie?
Na pewno lodówka, truma i może jakaś kuchenka na zewnątrz na szybkozłącze.
- robert
- Administrator
Re: Gaz i kilka odbiorników
W mojej ocenie w przypadku instalacji gazowej TYLKO rurka miedziana (najlepiej w otulinie) + końcówki z zaciśniętymi baryłkami.
Do tego wielozawór trumy (okresowo poczwórny pojawia się na allegro za 129 PLN).
Schemat instalacji:
butla, reduktor, wielozawór, instalacja (rurka j.w.)
U mnie do wielozaworu podłączone na stałe są:
bojler, kuchenka, ogrzewanie truma oraz wyprowadzona szybkozłączka z tyłu kufra (do podpięcia grilla gazowego, lodówki itp)
Do tego wielozawór trumy (okresowo poczwórny pojawia się na allegro za 129 PLN).
Schemat instalacji:
butla, reduktor, wielozawór, instalacja (rurka j.w.)
U mnie do wielozaworu podłączone na stałe są:
bojler, kuchenka, ogrzewanie truma oraz wyprowadzona szybkozłączka z tyłu kufra (do podpięcia grilla gazowego, lodówki itp)
Masz może jakiś link do owej rurki miedzianej? Nie za bardzo się orientuję jak to wygląda. Nigdy nie potrzebowałem, więc i nie interesowałem się tym.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
A jeszcze sobie przypomniałem, że jednorazowo trzeba zainwestować w nóż do rurek miedzianych .
- Drednot
- Fanklubowicz
Dzięki naal za zapodanie tematu, oraz Robert i Kuba za zwięzłe i wyczerpujące temat odpowiedzi. Sam miałem zamiar spytać praktycznie o to samo a tu mam jak na tacy!
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
- Drednot
- Fanklubowicz
Robert a podrzuciłbyś info jak wygląda Twój patent na podłączenie Twojej przenośnej lodówki? W sensie jakie ta szybkozłączka wygląda i jak ją zamontować?
- robert
- Administrator
Drednot pisze:Robert a podrzuciłbyś info jak wygląda Twój patent na podłączenie Twojej przenośnej lodówki? W sensie jakie ta szybkozłączka wygląda i jak ją zamontować?
Mam taką szybkozłączkę jak na fotkach Kuby.
Jutro, po dyżurze będąc w garażu pstryknę fotki i wkleje .....
No dobra. To już wiem mniej więcej, co chcę. Dzięki Panowie. Jak nie będę czegoś wiedział, to pozwolę sobie odświeżyć temat.
- Drednot
- Fanklubowicz
A ja jeszcze poproszę Roberta o obiecaną fotkę (dzięki!) i jakiś link do tej szybkozłączki lub fachową jej nazwę. Dzięki Kuba za foty.
ciekaw jestem szczelności tej złączki ona ma jeszcze jakąś uszczelkę ? przy kompresorach mam szybkozłączki to ładnie puszczają powietrze.
Szybkozłączki gazowe są trochę inaczej wykonane, i szczelność jest na wysokim poziomie, taką od kompresora jak zanurzyłem we wodzie to puszczała, gazowa nie.