Ubezpieczenie przyczepy .
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Ubezpieczenie przyczepy .
Podobnie jak w karawaning.pl temat podaję tutaj .
W ostatnich dniach otrzymałem , prawie jednocześnie , kwity przesłane przez ubezpieczalnie (PZU) do opłacenia składki ubezpieczenia za przyczepę (N-126E) i towarówkę . W sumie normalna sprawa ale wydaje mi się , że zaczynają trochę przeginać z wyciąganiem kasy od ludzi .
Wytłumaczcie mi proszę czy w przyczepie opłacacie razem ze składką OC również NW . Mniejsza teraz o wysokość składek .
Z tego co wiem OC jest obowiązkowe ale NW z tego co się orientuję jest bardziej przyporządkowane do przewożonych osób w pojeździe (holowniku) . Wiadomym jest , że osób w przyczepie nie przewozimy , więc skąd to NW w ubezpieczeniu przyczepy .
Co ciekawe takie same kwity przyszły mi na przyczepkę towarową .
Co o tym sądzicie ? Czy są jakieś podstawy prawne do opłacenia składki NW na przyczepę ?
Tak jak pisałem wcześniej , moim zdaniem jest to wyciąganie kasy od mniej świadomych klientów . Podczas ubezpieczania przyczep nikt w ubezpieczalni nie potrafi racjonalnie wytłumaczyć po co jest to NW (podkreślam w przyczepie) .
W ostatnich dniach otrzymałem , prawie jednocześnie , kwity przesłane przez ubezpieczalnie (PZU) do opłacenia składki ubezpieczenia za przyczepę (N-126E) i towarówkę . W sumie normalna sprawa ale wydaje mi się , że zaczynają trochę przeginać z wyciąganiem kasy od ludzi .
Wytłumaczcie mi proszę czy w przyczepie opłacacie razem ze składką OC również NW . Mniejsza teraz o wysokość składek .
Z tego co wiem OC jest obowiązkowe ale NW z tego co się orientuję jest bardziej przyporządkowane do przewożonych osób w pojeździe (holowniku) . Wiadomym jest , że osób w przyczepie nie przewozimy , więc skąd to NW w ubezpieczeniu przyczepy .
Co ciekawe takie same kwity przyszły mi na przyczepkę towarową .
Co o tym sądzicie ? Czy są jakieś podstawy prawne do opłacenia składki NW na przyczepę ?
Tak jak pisałem wcześniej , moim zdaniem jest to wyciąganie kasy od mniej świadomych klientów . Podczas ubezpieczania przyczep nikt w ubezpieczalni nie potrafi racjonalnie wytłumaczyć po co jest to NW (podkreślam w przyczepie) .
- Przyjaciel

Re: Ubezpieczenie przyczepy .
Do mnie cały czas przychodzi w takiej formie ale to jest alternatywa. Druki kupon jest niewypełniony i możesz wpisać samo OC. Co do NW na przyczepkę towarową to kiedyś na moje pytanie do agenta po co to jest skoro nie wozi się ludzi to odpowiedział: "Panie a jednemu to klapa przytrzasnęła palce i dostał odszkodowanie". Można i tak tłumaczyć.
Jeśli się nie mylę Tylko PZU przysyła kwity pocztą
Nigdy w życiu nic nie ubezpieczę w PZU - kiedyś poważnie zostałem przez nich oszukany .
Jest przecież tyle firm ubezpieczeniowych ....
Nigdy w życiu nic nie ubezpieczę w PZU - kiedyś poważnie zostałem przez nich oszukany .
Paczek pisze:Jeśli się nie mylę Tylko PZU przysyła kwity pocztą
Michał myślisz że inne firmy palą się z wypłatą
ja mam dobre wspomnienia po likwidacji dwóch szkód z OC sprawców PZU
szybkie oględziny, 3tyg i kasa na koncie ... co do wysokości ... cóż brałem gotówkę
wiec i kasa marna - na ASO by nie wystarczyło
swoje ubezpieczam tam gdzie taniej
w sumie pasażerowie są objęci ubezpieczeniem OC, a NNW jest bardziej dla nas
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Nie płace NW na przyczepki (camp i towarówka) szkoda kasy niby nie duże pieniądze, ale po co?. No powiedzmy ze w towarówce możesz sobie krzywdę zrobić coś lądując tylko jak często jej używasz, a w campie co ma się niby stać i jak to potem udowodnisz że to właśnie w przyczepce sobie coś zrobiłeś np wkładając leżak??
Kiedyś N126 1980r, potem N127 1979r, N126n z 1996r. obecnie Sprite Alpine ^89 + Lew 406
-
piotr05
- Fanklubowicz

Paczek pisze:Jeśli się nie mylę Tylko PZU przysyła kwity pocztą
jest tyle firm to prawda ale tylko w PZU jest najtaniej ja w PZU płace 32zl. za rok w innych firmach wołaja przynajmniej 50zl.
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2026 240 km
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2026 240 km
piotr05 pisze:Paczek pisze:Jeśli się nie mylę Tylko PZU przysyła kwity pocztą
jest tyle firm to prawda ale tylko w PZU jest najtaniej ja w PZU płace 32zl. za rok w innych firmach wołaja przynajmniej 50zl.
PZM (jakiś pododdział PZU) nalicza 26zł (z zieloną kartą - mam tam OC)
piotr05 pisze:Paczek pisze:Jeśli się nie mylę Tylko PZU przysyła kwity pocztą
pytanie chyba nie ma sensu, bo OC zależy od rejonu - przynajmniej tak jest z autami, zniżek i firmy
ja w warcie płace 20parę zł - coś chyba 24zł, mam 60% zniżki, jakieś bonusy typu KK, powiat KWI
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Ja swoją mam ubezpieczoną w Warcie i płacę 21 zł.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
zdaje mi się że temat dotyczył zasadności płacenia NNW w przyczepach kempingowych i towarowych , a nie wysokości składek OC w różnych regionach kraju 
Płacenie NNW przy OC przyczepki jest zwykłym naciąganiem ze strony ubezpieczyciela, już samo OC przyczepki mija się z logiką . Przytszaśnijcie sobie rękę i spróbujcie potem wyegzekwować odszkodowanie
- bzdura jakich mało. Niestety żyjemy w takim kochanym kraju że takie absurdy i samowole są na porządku dziennym, chociażby wysokość składki względem pojemności silnika itp. Mam jedną praktyczną radę jeżeli macie więcej pojazdów to ubezpieczajcie je w różnych firmach gdyż przy jakiejś przygodzie (z waszej winy
) u niektórych ubezpieczycieli potracicie zniżki na inne pojazdy.
BIGL pisze:Mam jedną praktyczną radę jeżeli macie więcej pojazdów to ubezpieczajcie je w różnych firmach gdyż przy jakiejś przygodzie (z waszej winy) u niektórych ubezpieczycieli potracicie zniżki na inne pojazdy.
Dokładnie tak to jest ważne ja wszystkie pojazdy i cepki mam w rożnych ubezpieczalniach
Kiedyś N126 1980r, potem N127 1979r, N126n z 1996r. obecnie Sprite Alpine ^89 + Lew 406
Bale76 pisze:BIGL pisze:Mam jedną praktyczną radę jeżeli macie więcej pojazdów to ubezpieczajcie je w różnych firmach gdyż przy jakiejś przygodzie (z waszej winy) u niektórych ubezpieczycieli potracicie zniżki na inne pojazdy.
Dokładnie tak to jest ważne ja wszystkie pojazdy i cepki mam w rożnych ubezpieczalniach
Potwierdzam, sam ma juz 3 szt ogonków i 3szt samochodzików... hura ...każdy pojazd w innej ubezpieczalni
życie jak droga, kiedyś się kończy...