Kontynuując wątek chciałbym Was zainteresować kolejną z serii Dewar's Smooth whisky finiszowaną w unikatowych, dębowych beczkach wyprodukowanych z dębu mizunara.
Tym razem Japanese Smooth
Sam dąb z których wykonywane są w/w beczki jest bardzo ciekawy. To bardzo interesujące drewno, choć niebywale trudne w przygotowaniu do produkcji beczek. Jak można wyczytać
na tej stronie japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.
Nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie jej smak....