Blackout?

Piszcie o wszystkim nie związanym z Niewiadówkami i karawaningiem
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark

Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.

Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).

Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2566
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 17:32
Lokalizacja: Rybnik

Blackout?

Postautor: tantalos » sobota, 20 lis 2021, 21:40

W cieniu covida i wydaje mi się że też bez specjalnego zainteresowania polskich mediów, przewija się gdzieniegdzie w necie widmo blackout'u,czyli co robić jak nie będzie prądu np. tydzień, miesiąc i to w zimie.
Pandemia, imigranci, inflacja, drożyzna, braki półprzewodników i wpychanie pojęcia EKO do każdej dziedziny życia daje podstawy do tego że "to" do czegoś prowadzi i nadchodzą niespokojne czasy. Co o tym sądzicie?
Czy komuś już to chodzi z tyłu głowy i myśli co z tym fantem zrobić? Działać czy olać...

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1033
Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: mannt » sobota, 20 lis 2021, 22:12

Brak prądu to totalny kataklizm w każdej dziedzinie. Tak naprawdę teraz w przypadku ataku na Polskę siły zbrojne przede wszystkim uderzą w główne punkty takiej jak elektrownie. W obecnych czasach wszystko opiera się na energii a agregaty prądotwórcze to tylko ratunek doraźny na chwilę. Gdzieś widziałem informację, że rosyjska armia do zredukowania Polskiego wojska o 80% potrzebuje 3h. Do całkowitego rozbrojenia kraju 7h. Pocieszające informacje... zawszę można uruchomić art. 4 NATO tylko zanim się tam naradzą to nie będzie już po co interweniować.

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2052
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 21:41
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: Blackout?

Postautor: Miron EZD » niedziela, 21 lis 2021, 10:34

Mnie udało się wczoraj wyposażyć w sprawdzone urządzenie przeciw blackoutowe.
Znalezione na złomie.
Po uzupełnieniu paliwa zadziałała od pierwszego razu.( bez prądu)
20211120_202335.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10834
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Blackout?

Postautor: reflexes » niedziela, 21 lis 2021, 11:26

Byle słońce świeciło to do budy. Tam solar, ogrzewanie niewymagające prądu itp. I to wcale nie są żarty. Miałem kilka dni temu awarię na ulicy, bo ktoś uszkodził słup i padło zasilanie. W domu zaczęło się robić chłodno, bo ogrzewanie gazowe bez prądu nie działa. Nie wiedzieliśmy ile to potrwa ale już był plan, że jak na noc nie włączą to idzie spać do przyczepy. Na szczęście włączyli, ale przez kilka godzin przydały się wszystkie lampki które mamy w przyczepie :lol: . W domu mamy "analogowy" kominek więc nie zamarzniemy a poważnie zaczynam rozważać zakup małego agregatu. Przyda się na takie okazje i na zimowe wyjazdy gdy brakuje słońca do naładowania akumulatora.

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1033
Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: mannt » niedziela, 21 lis 2021, 11:35

Jakiej mocy agregat chcesz kupić?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10834
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Blackout?

Postautor: reflexes » niedziela, 21 lis 2021, 11:41

Myślałem o czymś małym. Byle pociągnął piec gazowy i ewentualnie naładowałem akumulator. Nie doktoryzowałem się jeszcze w tym temacie ale pewnie 1000 Watt wystarczy.

Awatar użytkownika
mannt
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1033
Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 18:48
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: mannt » niedziela, 21 lis 2021, 11:59

Też pochylę się nad tym tematem... niby honda fajna ale cena...

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10834
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Blackout?

Postautor: reflexes » niedziela, 21 lis 2021, 12:04

Dlatego jeśli się zdecyduję to raczej coś tańszego, bo awarie prądu miałem tu gdzie mieszkam drugi albo trzeci raz w ciągu 15 lat. Bardziej chcę to wykorzystać jako awaryjne zasilanie na zimowych wyjazdach, bo zdarzyło mi się, że prądu brakowało a to przecież też ledwo raz albo dwa w roku więc mimo że Hondy fajne to jednak za drogie.

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1643
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Blackout?

Postautor: ruciak76 » niedziela, 21 lis 2021, 12:14

Ja kiedyś nabyłem drogą licytacji "spadów z regału" w magazynie za cenę wywoławczą 50pln chinola Fairline, czy coś takiego o mocy 2200W i nie raz mi lub bratu co prowadzi w sezonie dwie lodziarnie dupę uratował. Hałasuje strasznie bo to silnik jak w kosiarce ale daje radę, zamykam w zewnętrznym garażu albo korzystając że tyłem działka graniczy z polami stawiam przy ogrodzeniu. Co do ogrzewania to daje radę ale z racji że nie ma pełnego sinusa to u mnie w tłokowcu na ekogroszek trochę inaczej dmuchawę słychać.
Obecnie rozważam też zakup jakiegoś bardziej markowego sprzętu ale takiego co pociągnie ogrzewanie i cztery lodówki z zamrażalkami (chodzi o zasilanie dla wszystkich domowników).
Oglądałem parę szt. ale zawsze sprawa utknęła na etapie faktycznej mocy wystarczającej do uniesienia takiego obciążenia lub osiągnięcia pełnego sinusa, nie ukrywam że najbardziej podobały mi się te najdroższe, inwerterowe gdzie faktycznie ten sinus jest pełny, bo podczas testu dmuchawa nie hałasowała tak jak przy moim chińczyku.
Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2023 - 20 nocek 1861km
2022 - 30 nocek, 3748 km
2008-2021 - 244 nocki, 27983 km

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2566
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 17:32
Lokalizacja: Rybnik

Re: Blackout?

Postautor: tantalos » niedziela, 21 lis 2021, 12:47

Na wiosnę szukałem agregatu co by pociągnął PC w razie braku prądu i to jest jeden z modeli które brałem pod uwagę. Mocny niezawodny sprzęt marki PROTON.
https://proton-polska.pl/product-pol-64 ... iesel.html

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 5470
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » niedziela, 21 lis 2021, 17:15

Ja przy budowie domu od razu przewidziałem przełącznik 1-0-2 i gniazdo przyłączeniowe do agregatu. Agregat kupiłem inwertorowy bo na takim może chodzić też elektronika. Dokładnie to Stanley sig2000, moc 1,8 kW. Na wtyczce zrobiłem mostki i podaję 1 fazę z agregatu jako 3 w domu. Oczywiście wtedy zakaz używania czajnika, żelazka, pralki, etc., ale piec, oświetlenie, lodówka i jakieś ładowanie telefonu da radę. Z takim zabezpieczeniem da się kilka dni wytrzymać jak by np. linię w zimie zerwało.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 3865
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Blackout?

Postautor: tomcat » niedziela, 21 lis 2021, 19:59

Honda jest faktycznie droga w każdej wersji.
Na rynku jest też bardzo dużo podróbek tego sprzętu.
Z marek bardziej przyjaznych kieszeni polecam ENDRESS lub PRAMAC.
Do użytku domowego Endress ESE z linii niebieskiej w zupełności wystarczy.
Jeśli chodzi o Pramaca to linia WX i PMI spokojnie ogarnie temat.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 10834
Rejestracja: czwartek, 10 sty 2013, 09:16

Re: Blackout?

Postautor: reflexes » niedziela, 21 lis 2021, 20:23

Pany, a coś za 500 :lol: . Ja bym chciał tym raz, może dwa w roku doładować akumulator i raz na kilka lat użyć jako awaryjne zasilanie do pieca co.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Posty: 5470
Rejestracja: środa, 13 cze 2012, 10:00
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Blackout?

Postautor: kooba » niedziela, 21 lis 2021, 20:28

Stanley nowy 1200

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator
Posty: 3865
Rejestracja: niedziela, 24 sie 2014, 22:39
Lokalizacja: Gostyń,Wielkopolska

Re: Blackout?

Postautor: tomcat » niedziela, 21 lis 2021, 20:33

reflexes pisze:Pany, a coś za 500 :lol: ...

Za "pińcet" :) nowy to raczej będzie kłopot :? , a jeśli się znajdzie to zweryfikowałbym w praktyce czy dane, które podaje producent są prawdziwe.


Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości