Jak się przygotować? Termomodernizować chałupy tak, żeby dom ogrzewać tealightem

To może teraz napiszę jak ja sobie to kombinuje.
Piec ekogroszkowy
Ostatnie dwa miesiące na dotację, późnej Eko ma mieć inna nazwę, inne parametry czytaj inne ceny. Btw, wczoraj cena ekogroszku u nas 1650 zł. To nie żart.
Chcąc kupić markowy piec trzeba czekać kilka tygodni, koszt około 13tyś plus podłączenie czyli około 16 tyś.
W starym domu jak mój, sprawdzał się bardzo dobrze, niestety przyszłość takiego sprzętu jest żadna. Polska właśnie zadeklarowała odejście od węgla.
Piec na pellet
Bio, eko, automat, cud miód i orzeszki.
Wiadomo jak jest, jeśli jakieś paliwo jest na topie to szybko zyskuje na wartości. Tak było z ekogroszkiem, który na początku był odpadem za grosze, z miałem, olejem opałowym i nawet jakby wymyślili piec na gówno to by kosztowało tyle, że nie było by nas na nie stać.
Koszt pieca około 16k z montażem 19-20K.
Nie wiem ile jest dotacji na te oba te piece z czystego powietrza. W moim starym domu zużycie będzie spore, normalnie spala o 30 procent więcej niż groszku.
Są jeszcze hybrydy, że niby na Eko i na pellet, ale jak coś jest do wszystkiego to najpewniej jest do niczego...
Z tego co się zdążyłem zorientować, budowa pieca na pellet znacznie różni się od tego na eko więc to pewnie jest jakiś kompromis. Kompromisy nie są dobre dla sprawności i wydajności, no ale wszyscy znamy syrop na kaszel mokry i suchy jednocześnie.
Piec zasypowy
Kopciuch z buforem ciepła.
W tej i tylko tej konfiguracji taki kocioł(nowy) zyskuje miano kotła klasy 5
Niestety cofamy się o 20 lat, w starym domu oczywiście. W nowym możemy naładować bufor i ciągnąć z niego ciepło nawet kilka dni, w moim starym domu bufor 1000l przy minus 20 wymaga ciągłego palenia, około 0 raz dziennie...
Jestem stary jak stary jest mój dom, w dodatku muszę biegnąć do sąsiada żeby dołożyć... Nie chce się cofać o 20 lat...

Jak już jesteśmy przy buforze
Bufor i grzałka oporowa
W zasadzie dwie grzałki, 3kw i 6kw.
Wygodnie i (niby)ekologicznie bo na prąd.
Niestety, stary dom... To się nie uda, koszty będą astronomiczne. 30gr za kWh? Halo halo, schodzimy na ziemię

Taryfa G12 to rok temu kosztowało 35gr w nocy i chyba 75 w dzień (przy 60gr w G11)
Rok temu... Dziś trzeba sprzedawać narządy żeby płacić rachunki, a będzie jeszcze drożej no niestety.
Z 1kW energii otrzymujemy 1kw ciepła, w sumie proste liczenie.
Piec 7k, bufor 4.5k razem z resztą nakrętki 13-15k
Podoba mnie się to, niestety po dokładnej analizie, nie na moją chałupinę. Wszyscy którzy mają i chwalą to rozwiązanie mają nieduże, bardzo dobrze ocieplone domy wyposażone w podlogówke. Przy grzejnikach to się po prostu nie sprawdzi, nie te temperatury.
Piec elektrodowy plus bufor
Lepsza wydajność niż grzałka oporowa, droższy od grzałki, ale i tak tani, około 1200 1500 zł. Również nie dla mnie, powody jw.
Chociaż w połączeniu z buforem i ogrzewaniem podłogowym w niedużym dobrze ocieplonym domu... Czemu nie.
Maty na podczerwień
Fajne

dość drogo tu wychodzi ekonomia grzałki, tylko do nowych domów jeśli mają powinno rolę ogrzewania, a nie dogrzewania. Przy dojrzewaniu zbyt wysoki koszt montażu, wydawać kilka tysięcy żeby sobie podgrzac kilka godzin jesienią? Bezsens.
Pompy ciepła:
Klimatyzatory, jeśli ktoś ma otwarte przestrzenie w domu takie rozwiązanie może być bardzo ciekawe. W zasadzie moja klima ratuje nam teraz życie, grzeje, chłodzi z 1kw energii wytwarza 2.5 do 3.5 kW ciepła.
Jest to jakieś rozwiązanie, koszt za powiedzmy multisplita 10-14 k można taniej jeśli wystarczy jedna większa jednostka bądź dwie mniejsze, ale to zależy od tego jaki mamy rozkład domu.
Korzystam, ale sezonowo. Przejść na takie ogrzewanie nie zamierzam, nie w sposób permanentny. Do mojego domu się nie nadaje.
Klimatyzator PP przerobiony na pompę powietrze woda. Tym bym się jarał, pompa ciepła za 4-5k? Tak to jest to, prosta jak budowa cepa przeróbka, tanio, COP około 3
Czyli z 1kw energii mamy 3 ciepła.
Niestety wymaga podłogówki, niska temp cieczy około 35st nie wystarczy na grzejniki.
Nie dla mnie, nad czym ubolewam ja i mój portfel

Na koniec pompa PW, koszt zakupu wysoki 26-55 tyś w zależności od mocy i fantazji inwestora. Działa i będzie działać na grzejnikach, niestety COP znacząco spada przy niskich temp zewnętrznych w porównaniu do podłogówki, ale i tak wynosi od 2.8 do 4.5 w zależności od temp zewnętrznej. W zależności od modelu grzałki uruchamiają się od -7(LG) do -20(Panasonic T cap) czy nawet więcej z mojego rozeznania wynika, że to jest kilka maks kilkadziesiąt godzin w roku, nie więcej niż 50 w ostatnich kilku latach. Niestety pompę trzeba dobrze dobrać do naszego budynku. Nie wolno jej przewymiarowywać bo będzie często się wyłączać i załączać, to tzw taktowanie.
Oprócz zwiększonego zużycia prądu, wykończymy też sprężarkę. Zbyt mała pompa będzie często załączać grzałki, tego nie lubimy

Wadą na pewno jest to, że nie ma zbyt wiele informacji o pompach, za to krąży o nich wieje legend tzw z "mchu i paproci"
Jak na razie ujawnilo się tu dwóch użytkowników, obaj wydają się być zadowoleni

Dla mnie koszt pompy z montażem i całą kotłownią to 30k, z czystego powietrza dostanę 13.5k(pompka ma klasę A+++ więc jest więcej kaski) od podatku odliczę 17procent z pozostałej sumy czyli około 3k.
Całość inwestycji będzie mnie kosztowała realnie 13.5k dużo? Nieeee

jak się to porówna i policzy, to nie wygląda tak źle jak szczelone z sufitu 40k
Nie wiem ile można odliczyć za piece, bufory itp. Wiem za to, że wygoda i komfort będzie bez porównania do wszystkiego w czym palimy żywym ogniem

A koszty?
Może spotkajmy się tu za rok, będę już chyba mógł coś powiedzieć w tym temacie.
Zapomniałem o gazie, nie mam i mieć nie będę na mojej wsi więc nie wspominam o takiej możliwości.
A, i dla chcących sobie policzyć zapotrzebowanie na ciepło swojego domku, zapraszam na stronę cieplowłasciwe.pl
Można tam też zobaczyć, co zrobić żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu, jaki bufor jest potrzebny, jaki piec, jaka pompa. Trzeba brać poprawke bo solidnego raportu OZC to nie zastąpi, ale na pewno się przydaje.
I jeszcze jedno, życzę wszystkim, żeby nie musieli nigdy się tego wszystkiego dowiadywać i analizować u progu zimy