Strona 53 z 59

Re: Wyroby domowe.

: czwartek, 2 lip 2020, 20:30
autor: dzin1975
No to 500 powinna raz na jakiś czas dać radę. Dzięki.

Re: Wyroby domowe.

: piątek, 3 lip 2020, 10:35
autor: jacek45
Witam!
Też mamy taki sprzęt już od jakiegoś czasu.My natomiast używamy do robienia mrożonek tzn po zapakowaniu w woreczki na mrożonki i zamknięciu
próżniowym pakunek idzie do zamrażarki.Właściwie to samo tyle że my też tak przechowujemy jarzyny np.do zup.Pozdrawiam.

Re: Wyroby domowe.

: piątek, 3 lip 2020, 11:13
autor: dzin1975
Ooo, dobrze wiedzieć Jacku. Kiedyś testowałem woreczki do mrożonek, rozpadały się po miesiącu. Teraz lecimy na wszelkiego rodzaju pudełkach, ale upierdliwe są. Kolejny plus żeby kupić.

Re: Wyroby domowe.

: sobota, 4 lip 2020, 17:26
autor: jacek45
Witam!
Nam nie zdarzyło się aby woreczki do mrożonek w trakcie przechowywania popękały a bywało, że leżały w zamrażarce dość długo.
wiem, że problem może polegać na grubości folii. W handlu są o różnych grubościach.Trzeba używać tych grubszych. Na pewno
wytrzymają. Pozdrowienia.

Re: Wyroby domowe.

: sobota, 4 lip 2020, 23:17
autor: kotek
Ja używam do pakowania próżniowego rękawa z wypustkami 28 cm na 300 cm firmy SWITCH ON, temperatura stosowania -20 do 110°C, można mrozić jak i gotować w normalnych warunkach.

Re: Wyroby domowe.

: wtorek, 14 lip 2020, 22:11
autor: RAFALSKI
Ostatni weekend minął pod znakiem dymku ;) u Agaty i Piotrka czyli z1c00. Kochani, wielkie dzięki za super weekend i do zobaczenia na rewanżu :)
A wędziliśmy rybki (makrela, dorada, pstrąg i leszcz), serki i jaja. Te ostatnie na szybko z pomysłu i czystej ciekawości. Całkiem spoko, można poeksperymentować bo jest potencjał.

IMG_20200711_150039.jpg

IMG_20200711_154421.jpg

IMG_20200711_195736.jpg

IMG_20200711_220453.jpg

Re: Wyroby domowe.

: niedziela, 19 lip 2020, 22:57
autor: reflexes
Wracając do tematu pakowarki próżniowej muszę powiedzieć że sprawdza się super. Jak widzieliście zapakowałem tego przed wyjazdem trochę, na tyle duże, że 2 paczki wędliny i mięsa wróciły z nami do domu. Wędlina rozpakowana wczoraj na kolację wygląda i smakuje jak świeżo kupiona. Mięsa zamarynowały się super i były zawsze pod ręką gdy zachciało mam się grilla.
Skoro pakowarka umożliwia tak długie przechowywanie to wracam do tematu szynkowara. Zawsze miałem z nim ten kłopot, że nie zjadłem całości, bo się psuło, obsychało itp. Teraz nagotuję, popakuję i będzie git.

Re: Wyroby domowe.

: środa, 5 sie 2020, 06:36
autor: reflexes
Wczorajszy wyrób.
Czasu nie ma więc nastrzyk i peklowanie 24h. Później pakowanie próżniowe i gotowanie metodą sous vide 6h w temperaturze około 70-75 stopni.
Zalewa to woda, sól, cukier w proporcji 1l/100g/10g na każdy kg mięsa oraz cebula, czosnek, pieprz, ziele, liść laurowy, majeranek na oko. Zero chemii, zero konserwantu itp. Pycha.
IMG_20200805_062226.jpg

Edit. Dodam, że szumnie zwana metoda sous vide to długie gotowanie mięsa zapakowane próżniowo w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Generalnie służą do tego różne urządzenia, których cena zaczyna się powiedzmy od 200-250 zł a kończy w tysiącach. Nie posiadam ale próbuję. Pierwsza próba była w biedromixie ale niestety nie wyszła, bo rozcięło worek. Podobno najnowsze Thermomixy mają taką funkcję i specjalne akcesoria ale to też koszt rzędu kilku tysięcy. Miałem to gotować w garnku i pilnować temperatury ale to jest dość trudne, bo naprawdę trzeba uważać i zdarzają się mocne wahania w momencie nieuwagi. Wymyśliłem więc, że wrzucę paczuszki do garnka z wodą i wstawię do piekarnika. Daje to szansę na w miarę dokładną regulację temperatury. Efekt jest zaskakująco dobry. Teraz czas pomyśleć o innych mięsiwach i innych miksach przypraw.

Re: Wyroby domowe.

: środa, 5 sie 2020, 07:38
autor: RAFALSKI
Ciekawy pomysł z piekarnikiem, faktycznie można dokładnie ustawić temperaturę. Chyba spróbuję też poeksperymentować bo trochę dobrego o tej metodzie się nasłuchałem.

Re: Wyroby domowe.

: środa, 5 sie 2020, 07:50
autor: reflexes
Niby tak ale mój piekarnik jest że tak powiem analogowy i trochę ciężko ustawić temperaturę precyzyjnie. Zgodnie z tym co znalazłem w necie to wieprzowina powinna się gotować w 68 stopniach. U mnie nagrzało się do 75 (termometr w wodzie). Pewnie ma to jakiś wpływ ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem w sumie 4 szyneczki (łącznie około 3kg). Na pewno następna na tapetę pójdzie karkówka. Takie gotowanie powoduje, że mięso się nie wytapia i nie wygotowuje jak w wyższych temperaturach i nie zmienia tak bardzo swojej objętości. Faktycznie coś w tym jest, bo te szynki są mniej więcej takie jak były. Wody trochę puściły ale to może być zalewa którą nastrzyknąłem i w której moczyłem. Dodatkowo do woreczków wrzuciłem to co było w garnku po odcedzeniu zalewy czyli cebulkę czosnek i przyprawy. Przy następnej próbie zastosuję chyba peklowanie na sucho i obtoczę w jakimś miksie przypraw, bo ciekaw jestem jak to wyjdzie. Podsumowując chyba po wypłacie kupię cyrkulator, bo tam i temperaturę i czas można ustawić co do stopnia i minuty. Poza tym ten cyrkulator miesza też wodę co powoduje, że temperatura jest wszędzie idealnie jednakowa.

Re: Wyroby domowe.

: środa, 5 sie 2020, 08:22
autor: Murano
Jak to wygląda po schłodzeniu w lodówce?
Daje radę się kroić jako wędlina?
Ciekaw jestem i chyba w wolnej jesiennej chwili skorzystam z porad.

Re: Wyroby domowe.

: środa, 5 sie 2020, 08:27
autor: reflexes
No tak wygląda jak na fotce. Wczoraj to gotowałem, całą noc się chłodziło, a to co na zdjęciu to po dzisiejszej degustacji i kanapkach do pracy. Rozważałem jeszcze wsadzić to w siatkę ale jakoś stwierdziłem, że folia to będzie trzymać w kupie. Kroi się idealnie.

Re: Wyroby domowe.

: czwartek, 13 sie 2020, 16:02
autor: reflexes
No to wchodzimy na drugi level metody sous vide. Zanabyłem cyrkulator i testuję. Dzisiaj schabik, peklowany od poniedziałku, dzisiaj obtoczony w majeranku i czerwonej papryce. 7 godzin 68 st. C.

Re: Wyroby domowe.

: piątek, 14 sie 2020, 06:29
autor: reflexes
7 godzin gotowania później i po nocy w lodówce.
Schab celowo wziąłem taki oszukany żeby nie było zbyt suche. Nieskromnie powiem, że jest super. :lol:

Re: Wyroby domowe.

: piątek, 14 sie 2020, 07:36
autor: tomcat
Ślinka cieknie... ;)