Remont N126n* Dariusz{5}
Remont N126n* Dariusz{5}
Wreszcie zakończyłem remont mojej przyczepki. Kawał czasu to trwało. Wszystkie moje pomysły zostały wypróbowane i sprawdziły się. Wykładzina w przyczepce jest gruba dwuwarstwowa. Sufit z paneli. Jest zamontowany alarm i dodatkowe zasilanie z akumulatora. Instalacja elektryczna na podwójnym bezpieczniku i różnicówce, poprowadzona w rurkach ochronnych. Instalacja oświetleniowa 12V, są też 4 gniazdka 12V. Oświetlenie diodowe. Osobne awaryjne z akumulatora. Przyczepka pomalowana chlorokauczukiem. Mam pomysł na jeszcze kilka usprawnień, ale to będę robił już na drugi rok.
-
dzin1975
Re: Remont N126n* Dariusz{5}
Ladniutka,tylko jak utrzymujesz wykładzine w czystości? i nie boisz się o tego leda przy drzwiach?
- __ArroW__
- Fanklubowicz

Świetna robota, kolejny przykład do naśladowania.
Pozdr ArroW!
Pozdr ArroW!
Aktualnie ForDzik Custom...
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
O co chodzi z tym gniazdkiem obok skrzynki bezpiecznikowej? Jak zobaczyłem te oznaczenia 0 i F to lekko mnie zmroziło jak pomyślałem co to może być.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
-
sMAJSTER
kooba pisze:O co chodzi z tym gniazdkiem obok skrzynki bezpiecznikowej? Jak zobaczyłem te oznaczenia 0 i F to lekko mnie zmroziło jak pomyślałem co to może być.
Kuba ja tam nic niebezpiecznego nie widze.
Po za tym że to FKN i każda bylejakość jest dopuszczalna. Po co kupować gniazdo dedykowane .
Wtyczka pewnie wetknieta żeby nie dyndała.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Jeżeli jest tak jak piszesz, to jaka bylejakość. Elegancki uchwyt na wtyczkę żeby nie latała po kufrze.
Ale poczekajmy na odpowiedź autora pomysłu.
Ale poczekajmy na odpowiedź autora pomysłu.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
O fajniutka, i z mikrofalą.
Spieszę z odpowiedziami na zadane pytania. Wykładzinę w czystości utrzymuje żona za pomocą takich jednorazowych chusteczek do usuwania brudu. Fajna sprawa. Z lampką nie ma problemu, zdejmuję na czas jazdy. Jeżli chodzi o gniazdko i oznaczenia, to sprawa wygląda następująco; Gniazdko służy do podłączania grila elektrycznego, bo griluje się na zewnątrz. Nie polecam robienia tego w przyczepie. Wtyczka jest włożona do gniazdka aby nie latałam po kufrze. Oznaczenia -O- i -F- oznaczają gdzie przy podłączaniu prądu ma być faza, a gdzie zero. Jest to ważne, bo wyłącznik jest jednobiegunowy. Oznaczenie jest bo nie tylko ja będę jeżdził z przyczepką. Przewód zaslający ma podwójne gniazdko, w którym w jednym faza jest z lewej, w drugim z prawej strony. Sprawdzam neonówką i podłączam.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
A nie lepiej było zamontować bezpiecznik rozłączający obie żyły?
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Na wejsściu instalacji jest podwójny modułowy bezpiecznik i do tego różniówka. Wyłączniki w środku są standartowe, czyli jednobiegunowe. Po za tym, umownie zostało przyjęte, że w gniazdkach elektrycznych faza jest z prawej strony. Więc i tak trzeba to dopasować. Większości odbiorników przyłączanych do gniazdek nie robi to żadnej różnicy. Jestem z zawodu elektrykiem i pewne rzeczy to u mnie przyzwyczajenie a inne jak to się mówi skażenie zawodowe.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Dariusz pisze:Sprawdzam neonówką i podłączam.
Dariusz pisze:Jestem z zawodu elektrykiem i pewne rzeczy to u mnie przyzwyczajenie a inne jak to się mówi skażenie zawodowe.
Tak, tak... Zboczenie zawodowe. Nawet na urlopie biegasz z neonówką
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Coś w tym jest! Czy zastanawiałeś się kiedyś nad mnóstwem przewodów zasiljących przyczepy w prąd na kempingach. Leży toto na ziemi, niczym nie osłonięte i nie zabezpieczone. Mnie to przeraża. Wiem jakie z tym związane są zagrożenia. Rodzinka mówi , że przesadzam, że mam natręcwa. Z racji mojego zawodu, wiem że mam rację. Co pięć lat mamy szkolenia i egzaminy na grupy. To co pokazują nam na filmach i mówią, to horrory się do tego nie umywają. W związku z tym postanowiłem, zrobić sobie przedłużacz z różnicówką zaraz za wtyczką. Będzie chroniony cały przewód od doziemienia. Bardzo mało kempinów stosuje różniówki, bo to koszt i przy upływach prądu ciągle wyłączają obwody. Tam gdzie jeżdżę nie ma takich zabezpieczeń. Mało skrzynek do podłączenia prądu. Mnóstwo leżących na ziemi przewodów, po których jeżdżą samochody i chodzą ludzie. Dodaj do tego podmokły i wilgotny grunt. Czy ktoś może dać słowo, że jest bezpiecznie i nic się nie stanie. Że samochód przejeżdżający przez przewód, nigdy nie będzie miał kamienia w oponie, który uszkodzi izolację przewodu. Że wszyscy, którzy przyjeżdżają mają w pełni sprawne przewody. Że pani nie idzie w szpilkach wieczorem na dyskotekę. Że jakiś malec nie będzie się bawił łopatką. Wiem powiesz pewnie że przesadzam. Lepiej przesadzać niż żałować! Trochę po przynudzałem, ale może ktoś to przeczyta, pomyśli i zapobiegnie jakieś przykrej sytuacji.
Róznicówkę popieram rękoma i nogami. Piszę to jako nie elektryk bynajmniej.
Też mam takie lęki na kempach czasem...np. skrzynki przykryte workami, jak przechodzę nad cieniutkimi przedłuzaczami dwużyłowymi itp.