Moje zabawy z mikrokontrolerami (arduino, AVR)
- robert
- Administrator

Moje zabawy z mikrokontrolerami (arduino, AVR)
Dzisiaj był bardzo udany dzień...
Udało się popracować nad mikrokontrolerami. Na fotce ultradźwiękowy czujnik odległości z sygnałem dźwiękowym w zależności od odległości oraz wyświetlaniem na wyświetlaczu OLED zmierzonej odległości.
Na wtorek do dorobienia obsługa ekranu dotykowego na drugim mikrokontrolerze oraz zdalne sterowanie pomiarem czyli on-demand
Po co to?
Do pomiaru poziomu wody w zbiorniku w kufrze przyczepy.
Wiem, wiem... można wyjść i sprawdzić ale, ucząc się mikrokontrolerów i transmisji bezprzewodowej chce efekt prac i testów oraz to czego się nauczyłem do czegoś wykorzystać.
Udało się popracować nad mikrokontrolerami. Na fotce ultradźwiękowy czujnik odległości z sygnałem dźwiękowym w zależności od odległości oraz wyświetlaniem na wyświetlaczu OLED zmierzonej odległości.
Na wtorek do dorobienia obsługa ekranu dotykowego na drugim mikrokontrolerze oraz zdalne sterowanie pomiarem czyli on-demand
Po co to?
Do pomiaru poziomu wody w zbiorniku w kufrze przyczepy.
Wiem, wiem... można wyjść i sprawdzić ale, ucząc się mikrokontrolerów i transmisji bezprzewodowej chce efekt prac i testów oraz to czego się nauczyłem do czegoś wykorzystać.
Re: Moje zabawy z mikrokontrolerami (arduino, AVR)
Ciekawe to, chociaż czekam aż ktoś wymyśli "miernik" ilości gazu w butli 
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Miernik ilości gazu w butli jest banalnie prosty... Wystaw ją na mróz 

Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
Ja w zeszłym roku robiłem wskaźnik poziomu cieczy a w zasadzie szamba na działce. Myślałem o ultradźwiękach ale w końcu ostało się na pływaku z magnesem i w szczelnej rurce z pvc a w niej kontaktrony z drabinką rezystorów i układ mierzy rezystancję. Ciekaw jestem jak to będzie się zachowywało nad lustrem wody. Chodzi mi o odbicia sygnału od powierzchni wody. A miernik ilości gazu w butli to chyba waga najprostszym rozwiązaniem.
Kooba, nawet nie wiedziałem że tak się ładnie zaznaczy poziom
Tylko że to nie działa w sezonie letnim
Btw, czy ja widzę samochodową butle LPG w kuferku N-ki?
Waga ok, myślałem nad tym, ale ja robię pewne mocowanie, co by butla nie latała, i już ten patent odpada.
Tylko że to nie działa w sezonie letnim
Btw, czy ja widzę samochodową butle LPG w kuferku N-ki?
Waga ok, myślałem nad tym, ale ja robię pewne mocowanie, co by butla nie latała, i już ten patent odpada.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Shadow69 pisze:Btw, czy ja widzę samochodową butle LPG w kuferku N-ki?![]()
Dobrze widzisz. Opiszę temat w swoim wątku remontowym tylko muszę cyknąć fotki.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
- Tarapukuara
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
A to tak prawie na temat jak ktoś boi się programowania a chce coś pokombinować samemu: http://tinycontrol.pl
Konkretnie lankontoroler z gamą czujników i interfejsem graficznym www. My sami jako sprzedawcy dowiadujemy się od klientów do czego można go użyć.
Podobno jeden wskazuje właśnie poziom wody czystej i szarej, prądy i napięcie w instalacji w przyczepie- obsługa z tabletu i smartfona;)
Konkretnie lankontoroler z gamą czujników i interfejsem graficznym www. My sami jako sprzedawcy dowiadujemy się od klientów do czego można go użyć.
Podobno jeden wskazuje właśnie poziom wody czystej i szarej, prądy i napięcie w instalacji w przyczepie- obsługa z tabletu i smartfona;)
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 łoś+n126tr
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://sp5brh.eu.org
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://sp5brh.eu.org
- robert
- Administrator

Dzisiaj ciąg dalszy zabawy...
Nie wiem czy Was to zainteresuje, ale napiszę w kilku słowach na jakim etapie projektu jestem.
Poza Arduino Leonardo w projekcie wykorzystuję również chińskiego klona Arduino o nazwie Pro Mini.
Jak on wygląda można zobaczyć na foce (w powiększeniu) poniżej:
Dlaczego pomyślałem o Arduino Pro Mini?
Ano dlatego, że jest to w pełni funkcjonalny mikrokontoler - oparty o ATmega 328 - ale przy tym jest bardzo mały.
Płytka ma wymiar ok. 3x1.7 cm - co nie jest bez znaczenia dla moich projektów.
Docelowo każdy kolejny projekt finalnie będzie oparty właśnie o ProMini.
Po co w projekcie czujnika poziomu wody korzystam z więcej niż jednego mikrokontrolera?
Ano dlatego, ze nie chcę niepotrzebnie dziurawić kufra i budki i do wymiany danych wykorzystam łączność bezprzewodową.
Do tego celu wykorzystam moduł NRF24L01 - na fotce poniżej.
Pozwala on na cyfrową, transmisję danych na ok. 100 m
Dzięki ustawieniu pinu IRQ można łączyć ich kilka ze sobą.
I docelowo finalny projekt będzie się składał z centralki (z dotykowym, 6'' ekranem TFT) oraz dołączanych bezprzewodowo dodatkowych modułów.
Jednym z nich będzie czujnik poziomu wody, działający w oparciu o ultradzwiękowy pomiar odległości do/od lustra wody w kanistrze/zbiorniku.
Pomiar będzie dokonywany na żądanie czyli po wybraniu na centralce odp. opcji zostanie wysłany sygnał do czujnika, który po ocenie odległości od lustra wody (a tym samym zawartości % kanistra) odeśle wynik z powrotem.
Na fotce poniżej płytki stykowe (do szybkiego montażu i testowania układów).
Docelowo -rzecz jasna - zarówno centralka jak i moduły czujników będą na płytkach drukowanych PCB z odp. zaprojektowanymi obudowami.
Z kolei na tej fotce widać wynik działania SerialMonitora czyli takiego pomocniczego terminala na którym widać co, skąd i dokąd jest wysyłane i odbierane.
Test polega na wysłaniu losowej danej liczbowej z jednego mikrokontrolera do drugiego, który odsyła z powrotem...
Nie wiem czy Was to zainteresuje, ale napiszę w kilku słowach na jakim etapie projektu jestem.
Poza Arduino Leonardo w projekcie wykorzystuję również chińskiego klona Arduino o nazwie Pro Mini.
Jak on wygląda można zobaczyć na foce (w powiększeniu) poniżej:
Dlaczego pomyślałem o Arduino Pro Mini?
Ano dlatego, że jest to w pełni funkcjonalny mikrokontoler - oparty o ATmega 328 - ale przy tym jest bardzo mały.
Płytka ma wymiar ok. 3x1.7 cm - co nie jest bez znaczenia dla moich projektów.
Docelowo każdy kolejny projekt finalnie będzie oparty właśnie o ProMini.
Po co w projekcie czujnika poziomu wody korzystam z więcej niż jednego mikrokontrolera?
Ano dlatego, ze nie chcę niepotrzebnie dziurawić kufra i budki i do wymiany danych wykorzystam łączność bezprzewodową.
Do tego celu wykorzystam moduł NRF24L01 - na fotce poniżej.
Pozwala on na cyfrową, transmisję danych na ok. 100 m
Dzięki ustawieniu pinu IRQ można łączyć ich kilka ze sobą.
I docelowo finalny projekt będzie się składał z centralki (z dotykowym, 6'' ekranem TFT) oraz dołączanych bezprzewodowo dodatkowych modułów.
Jednym z nich będzie czujnik poziomu wody, działający w oparciu o ultradzwiękowy pomiar odległości do/od lustra wody w kanistrze/zbiorniku.
Pomiar będzie dokonywany na żądanie czyli po wybraniu na centralce odp. opcji zostanie wysłany sygnał do czujnika, który po ocenie odległości od lustra wody (a tym samym zawartości % kanistra) odeśle wynik z powrotem.
Na fotce poniżej płytki stykowe (do szybkiego montażu i testowania układów).
Docelowo -rzecz jasna - zarówno centralka jak i moduły czujników będą na płytkach drukowanych PCB z odp. zaprojektowanymi obudowami.
Z kolei na tej fotce widać wynik działania SerialMonitora czyli takiego pomocniczego terminala na którym widać co, skąd i dokąd jest wysyłane i odbierane.
Test polega na wysłaniu losowej danej liczbowej z jednego mikrokontrolera do drugiego, który odsyła z powrotem...
Wróć do „Hobby Fanklubowiczów”