ekran zagrzejnikowy
ekran zagrzejnikowy
Witajcie mogę kupić i odebrać taki ekran http://allegro.pl/ekran-zagrzejnikowy-m ... 35963.html będzie dobry? czy kupić inny?
-
Re: ekran zagrzejnikowy
Wydaje się być ok.
To pozostaje kwestia ilości kleju, może ten http://allegro.pl/klej-bonaterm-as-5l-d ... 59988.html ? za dużo czy za mało? Objętość N126N, ekrany i tapicerka 

-
fortis pisze:To pozostaje kwestia ilości kleju, może ten http://allegro.pl/klej-bonaterm-as-5l-d ... 59988.html ? za dużo czy za mało? Objętość N126N, ekrany i tapicerka
nakładane pędzlem czy pistoletem?
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=3436
sądzę, że 10L będzie w sam raz, zawsze można profilaktycznie kupić na zapas puszkę 1L. - nie trzeba dawać tego kleju dużo - wystarczy cienka warstwa na obu klejonych powierzchniach. I tak.
Ekran-Buda- ekran bardzo cienko potraktować klejem, na budę z racji jej porowatości można dać ciut grubiej ale nie przesadzać.
Ekran - Wykładzina - ekran bardzo cienko potraktować klejem, na wykładzinę podobnie jak z budą trochę grubiej ale bez przegięć.
Zanim połączysz klejone powierzchnie odczekaj chwilę, żeby wyparował rozpuszczalnik z kleju i na powierzchni kontaktowej utworzyła się lepka, nie ściekająca warstwa.
W temacie kolega Reflex nakładał klej Dragon także jego rady dotyczą kleju polimerowego.
Ten sam ekran kupiłem z tym tylko że 5mm. Nie wiem jak ten 3mm, ale ten 5mm to w sumie takie 4,5mm. Folia alu trzyma się pianki zajebiście.
Kleju (Bonaterm AS) poszło mi na wyklejenie samego ekranu i wypełnienie przetłoczeń w n132 jakieś 12L - z tym, że wyklejałem ściany od samego dołu + nadkola, a powierzchnię ścian miałem trochę porowatą, gdyż starego kleju nie zdzierałem do zera. Bonaterm kupiłem w hurtowni tapicerskiej taniej niż przez internet.
Kleju (Bonaterm AS) poszło mi na wyklejenie samego ekranu i wypełnienie przetłoczeń w n132 jakieś 12L - z tym, że wyklejałem ściany od samego dołu + nadkola, a powierzchnię ścian miałem trochę porowatą, gdyż starego kleju nie zdzierałem do zera. Bonaterm kupiłem w hurtowni tapicerskiej taniej niż przez internet.
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
Dodam tylko, że ja polimerem Dragona smarowałem tylko jedną stronę. Nie wiem szczerze czy tak było zalecane czy nie ale daje radę. Ja smarowałem klej szpachlą, bo smarowanie go pędzlem to jakaś pomyłka. Za szybko wysycha i ciągnie się strasznie. Szpachlą rozprowadza się go idealnie i do tego równo po całej powierzchni. Na razie nic nie odchodzi, a nawet jak ostatnio kawałek musiałem oderwać żeby pociągnąć kabelki tu i ówdzie to darła się wykładzina, a klej trzymał.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
-
pawko pisze:Ten sam ekran kupiłem z tym tylko że 5mm. Nie wiem jak ten 3mm, ale ten 5mm to w sumie takie 4,5mm. Folia alu trzyma się pianki zajebiście.
strasznie dużo poszło Tobie tego kleju, musiałeś dawać go zdrowo od serca

Co do szpachelki faktycznie w przypadku polimeru jest dużo wygodniej, jestem zbyt nerwowy na nakładanie kleju "dziubkiem" z pomarańczowej butelki.

Dziubek z pomarańczowej flaszki to se można wyrzucić od razu do śmieci. W ogóle ten klej w butelkach ta jakieś nieporozumienia. Szczególnie jak się już zbliża do końca zawartości i klej lekko odparowany robi się zdecydowanie gęstszy niż na początku. Zmęczyłem tak 4 flaszki, bo nie byłem świadomy co mnie czeka, później wybór był oczywisty, tylko wiadro 

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
reflexes pisze:Szczególnie jak się już zbliża do końca zawartości i klej lekko odparowany robi się zdecydowanie gęstszy niż na początku
klej polimerowy można delikatnie zmiękczyć denaturatem
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876
BobBudowniczy pisze:strasznie dużo poszło Tobie tego kleju, musiałeś dawać go zdrowo od serca![]()
Sam też się zdziwiłem jak kończyła mi się druga bańka

Próbowałem nakładać pistoletem, ale albo nie umiem, albo mam nieodpowiedni pistolet bo wyglądało to jak bym smarkał jakieś gęste kluski (a klej to AS)
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
klej polimerowy można delikatnie zmiękczyć denaturatem
Wiem

Chciałbym spróbować nałożyć klej pistoletem, mam taki z dyszą 1.8, pytanie do tych co próbowali, nie zasycha za szybko ten klej w dyszy? Pistolet kosztował mnie 4 stówki nie chciałbym go zepsuć klejem, czy łatwo się ten klej czyści? po wyschnięciu rozpuszcza się przez rozpuszczalnik nitro ?