Obowiązkowe światła Niewiadów N-126 E 1981 r ?
Oryginalnie nie posiadają przeciwmgielnych i z przodu przyczepy tylko odblaski...
Muszę to zmieniać ??
Światła przyczepa rok 1981 N 126 E
Re: Światła przyczepa rok 1981 N 126 E
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Rozdział 3
Światła
§ 12. 1.Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
1) drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h;
2) mijania - pojazd samochodowy;
3) kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.;
4) hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa;
5) oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa;
6) pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;
7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa;
8 odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy;
9) odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa;
10) odblaskowe przednie - przyczepa;
11) odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa;
12) awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
13)
przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
14) cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla;
15) obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m; nie stosuje się do podwozia samochodu ciężarowego z kabiną w zakresie świateł obrysowych tylnych;
16) pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).
2.Przepisów ust. 1:
1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. oraz pojazdu Sił Zbrojnych;
Jeżeli przyczepa została po raz pierwszy zarejestrowana po dniu 1 stycznia 1986 roku, wówczas światło przeciwmgłowe tylne należy do jej obowiązkowego wyposażenia. Wyłączenie pojazdu z obowiązku wyposażenia go w przedmiotowe światło jest podyktowane datą jego pierwszej rejestracji a nie fabrycznym montażem świateł przez producenta.
Rozdział 3
Światła
§ 12. 1.Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
1) drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h;
2) mijania - pojazd samochodowy;
3) kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.;
4) hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa;
5) oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa;
6) pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;
7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa;
8 odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy;
9) odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa;
10) odblaskowe przednie - przyczepa;
11) odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa;
12) awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
13)
14) cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla;
15) obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m; nie stosuje się do podwozia samochodu ciężarowego z kabiną w zakresie świateł obrysowych tylnych;
16) pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).
2.Przepisów ust. 1:
1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. oraz pojazdu Sił Zbrojnych;
Jeżeli przyczepa została po raz pierwszy zarejestrowana po dniu 1 stycznia 1986 roku, wówczas światło przeciwmgłowe tylne należy do jej obowiązkowego wyposażenia. Wyłączenie pojazdu z obowiązku wyposażenia go w przedmiotowe światło jest podyktowane datą jego pierwszej rejestracji a nie fabrycznym montażem świateł przez producenta.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
...
...
13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
...
2.Przepisów ust. 1:
...
Alle pozycyjne z przodu będziesz musiał/powinieneś założyć.
Skoro i tak będziesz grzebał w elektryce to załóż i mglaczka, zawsze to bezpieczniej a na bezpieczeństwie się nie oszczędza.
Ja wiem, że to rzadko się używa, ale jest stara zasada:
Jak masz to nie używasz, a jak nie masz to akurat jest potrzebne
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
- stef
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
Jeśli fabrycznie nie miała świateł przeciwmgielnego i pozycyjnych z przodu to nie musisz ich zakładać.
Ja też mam z 81 roku i dwa lata temu podczas remontu zgłębiałem temat wypytując również znajomych policjantów z drogówki. Ale podobny dylemat miałem kilka lat temu jak remontowałem starego uaza z 78roku. autko podobnie jak nasze cepki nie posiadało pewnych elementów które teraz powinny być - między innymi światło przeciwmgielne, pasy bezpieczeństwa itd. Wtedy pytałem na stacjach diagnostycznych i też mi powiedzieli tak samo - fabrycznie nie było to nie musisz mieć.
Jednak nikt mi nigdy nie wyjaśnił czy data rejestracji ma coś z tym wspólnego czy nie. Ja po prostu nie maiłem takiego dylematu bo data pierwszej rejestracji była zawsze równa dacie produkcji.
Z przodu powinny być w takim razie białe odblaski.
Ja przeciwmgielnego nie mam, a dzięki temu tym pinem podpiąłem z auta stałe 12V.
A do przyczepki z dodatkowego wyposażenia poprawiającego bezpieczeństwo to zamiast kupować i dokładać światła pozycyjne z przodu - lepiej te pieniążki przeznaczyć na porządną, dużą gaśnice lub detektor gazu.
Ja też mam z 81 roku i dwa lata temu podczas remontu zgłębiałem temat wypytując również znajomych policjantów z drogówki. Ale podobny dylemat miałem kilka lat temu jak remontowałem starego uaza z 78roku. autko podobnie jak nasze cepki nie posiadało pewnych elementów które teraz powinny być - między innymi światło przeciwmgielne, pasy bezpieczeństwa itd. Wtedy pytałem na stacjach diagnostycznych i też mi powiedzieli tak samo - fabrycznie nie było to nie musisz mieć.
Jednak nikt mi nigdy nie wyjaśnił czy data rejestracji ma coś z tym wspólnego czy nie. Ja po prostu nie maiłem takiego dylematu bo data pierwszej rejestracji była zawsze równa dacie produkcji.
Z przodu powinny być w takim razie białe odblaski.
Ja przeciwmgielnego nie mam, a dzięki temu tym pinem podpiąłem z auta stałe 12V.
A do przyczepki z dodatkowego wyposażenia poprawiającego bezpieczeństwo to zamiast kupować i dokładać światła pozycyjne z przodu - lepiej te pieniążki przeznaczyć na porządną, dużą gaśnice lub detektor gazu.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ
Też mi tak mówiono ze nie trzeba i tak właśnie stwierdziłem ze ich nie zrobię.
Gaśnice kupię to jest obowiązek nie ma co.
Czujnik gazu dla bezpieczeństwa się przyda tylko ja i tak będę zakręcał gaz na noc a poza tym butle mam na zewnątrz
Gaśnice kupię to jest obowiązek nie ma co.
Czujnik gazu dla bezpieczeństwa się przyda tylko ja i tak będę zakręcał gaz na noc a poza tym butle mam na zewnątrz