tabliczka

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Bartosz93

tabliczka

Postautor: Bartosz93 » niedziela, 6 lis 2011, 10:12

Witam moja rama od niewiadówki doczekała sie piaskowania malowania itd. ale podczasz piaskowania stała sie żecz nie unikniona aluminiowa tabliczka znamionowa przepadła w niepamięć i co teraz :?: teoretycznie przecież moze być to każda rama założona do skorupki :!: co ja mam teraz zrobić nadadzą mi jakąś zastępczą w wydziale komunikacji czy jak bo nie mam pojęcia jak teraz ten problem rozwiązac :?

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Re: tabliczka

Postautor: jedrek101 » niedziela, 6 lis 2011, 10:57

musisz jechać na nabicie tabliczki do stacji diagnostycznej
(ale zupełnie nic nie zostało ze starej blaszki ?)
masz jeszcze numery nabite na ramie na poziomej płaszczyźnie przed kufrem

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » niedziela, 6 lis 2011, 13:07

z tabliczki zostały tylko narożniki z nitami a numerów na ramie nie widziałem a malowałem ją podkładem i farbą czyli widziałem te miejsce conajmniej 2 razy czyli chyba mam poważny problem teraz :oops:

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » niedziela, 6 lis 2011, 13:09

moze były te numery ale słabo wybite i przy piaskowaniu troche sie ztarły i ich nie zauważyłem :?: sprawdze to jutro bo rama leży w innej miejscowości na wymiane rury dyszla

Awatar użytkownika
pitta

Postautor: pitta » niedziela, 6 lis 2011, 14:55

numery na pewno są i zapewne słabo nabite, ja żeby się dostac do nich musiałem sporo popracować papierem ściernym i dużo rozpuszczalnika zużyć, a numery wybite były ledwo co, niektóre cyfry tylko w połowie a druga sprawa korozja lekko je nadgryzła. Szukaj ich na górnej płaszczyźnie dyszla przed kufrem na drugim ramieniu nie na tym co była tabliczka
Laguna II 1,8 16V aut. + N126a + 2 + 2 :-)

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » niedziela, 6 lis 2011, 15:08

ok dzięki jutro bede szukał ale raczej marne sznse bo oglądałem rame nie jednokrotnie po piaskowaniu szukałem wszelkich pęknięć i nie dorubek spawów a następnie malowałem pędzlem zeby była grubsza warstwa i nic mi sie w oczy nie żuciało :oops:

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » piątek, 11 lis 2011, 11:54

znalazłem nr na ramie ale nie taki jak w dowodzie chyba nie to wogule bo to jest 3 cyfrowy w sumie a w dowodzie mam 4 cyfrowy jak dobrze pamietam to mam 612/76 76 to chyba rok a te 612?

Awatar użytkownika
pitta

Postautor: pitta » niedziela, 13 lis 2011, 16:12

bo to jest numer samej ramy a w dowodzie zapewne miałeś numer seryjny przyczepy jako całość
Laguna II 1,8 16V aut. + N126a + 2 + 2 :-)

Bartosz93

Postautor: Bartosz93 » niedziela, 13 lis 2011, 16:46

no nie wiem teraz bo napewno jest w 100% legalna to dam sobie reke uciąć kupiona od pierwszego właśćciela znajomy na ramie mam 812/76 a w dowodzie 2846 1976 rok to te /76 to pewnie rok?? ale czy tak mam być to nie jestem pewien pojade na stacje diagnostyczną i co ja powiem teraz :?: :oops:

Awatar użytkownika
piotr

Postautor: piotr » niedziela, 13 lis 2011, 20:53

Teraz musisz napisać podanie o nadanie decyzji o nabiciu tabliczki zastępczej do starostwa czy innego tworu odpowiedzialnego za ewidencje pojazdów. Przeważnie czeka się na nią z tydzień po czym jedziesz do diagnosty a ten czyni swoją powinność :D . Możesz w podaniu wskazać konkretną stacje diagost.
Przerabiałem temat z autem i z tego co pamiętam to groszowa sprawa

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » niedziela, 13 lis 2011, 21:42

Powinieneś jechać na Okręgową Stację Diagnostyczną, celem ustalenia danych. Ja tak miałem ze swoją 132, gdy pani w Wydziale Komunikacji dopatrzyła się jakichś nieścisłości pomiędzy wpisami w dowodzie rejestracyjnym a danymi w urzędzie. Koszt całkowity wraz z przeglądem technicznym 80,00 zł i mam spokój do końca żywota przyczepy.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 14 lis 2011, 09:23

Bartosz93 pisze:no nie wiem teraz bo napewno jest w 100% legalna to dam sobie reke uciąć kupiona od pierwszego właśćciela znajomy na ramie mam 812/76 a w dowodzie 2846 1976 rok to te /76 to pewnie rok?? ale czy tak mam być to nie jestem pewien pojade na stacje diagnostyczną i co ja powiem teraz :?: :oops:

zanim pojedziesz na SKP to ... przemyśl jak to ugryźć, teoretycznie masz budkę z wadą prawną :roll:
DR nie od tej przyczepy ? ... podjedź i zapytaj co i jak, ale bez przyczepy, a najlepiej jakiegoś znajomego diagnostę poszukaj
przecież równie dobrze ktoś mógłby ukraść przyczepę, a potem kupić same papiery od spalonej i ktoś to klepnie ?

sama tabliczka to pikuś, przerabiam to teraz w aucie i sprawa wygląda dość prosto w teorii ;)
wniosek do wydziału komunikacji, oni dają skierowanie do SKP gdzie nabijają tabliczkę zamienną
ale u Ciebie nie zgadza się nr ramy z DR więc tak prosto nie będzie ...
w sumie nie wiem jak to ugryźć legalnie

najprościej było by nabić nowy nr zgodny z tym w DR ? zwłaszcza że piszesz iż stary jest mało czytelny

masz jakieś inne papiery na tą przyczepę ? homologację, stary DR ? może ktoś się pomylił po drodze ?
może faktycznie to jakieś inne nr, tylko jak to teraz udowodnić ?

zapytaj może na forum diagnostów http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/index.php
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 lis 2011, 09:52 przez konrad, łącznie zmieniany 1 raz.
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 14 lis 2011, 09:49

kotek pisze:Powinieneś jechać na Okręgową Stację Diagnostyczną, celem ustalenia danych. Ja tak miałem ze swoją 132, gdy pani w Wydziale Komunikacji dopatrzyła się jakichś nieścisłości pomiędzy wpisami w dowodzie rejestracyjnym a danymi w urzędzie. Koszt całkowity wraz z przeglądem technicznym 80,00 zł i mam spokój do końca żywota przyczepy.

ale Tobie brakowało pewnie jakiś danych, a tu jest inny nr ramy niż w dowodzie +brak tabliczki
nie wiem czy w takim wypadku diagnosta nie ma obowiązku zatrzymać DR :roll:
i Kolega zostanie ugotowany ?

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » poniedziałek, 14 lis 2011, 19:35

A może po prostu nie martwić się i jechać zapytać do diagnosty jak to wygląda teraz? Skoro budka jest w 100% legalna i nigdy nie było kombinowane to nie ma czym się martwić.
C5 ;)

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 14 lis 2011, 19:42

gimof pisze:A może po prostu nie martwić się i jechać zapytać do diagnosty jak to wygląda teraz? Skoro budka jest w 100% legalna i nigdy nie było kombinowane to nie ma czym się martwić.

ale o to właśni chodzi - jak udowodnisz że jest legalna ?
gdyby był to błąd typu pominięta/zamieniona cyfra to ok, sprawa do odkręcenia
ale tu nr wygląda zupełnie inaczej niż w dowodzie :roll:

tak więc pisałem, pewnie że podjechać i pogadać, ale bez budki :wink:

Wróć do „Pozostałe”