Rejestracja przyczepy stojącej na działce

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
buko33

Rejestracja przyczepy stojącej na działce

Postautor: buko33 » niedziela, 15 maja 2011, 23:41

:? Mam do wzięcia z działki znajomych przyczepę n126e. Chcąc dopuścić ją do ruchu muszę przerejestrować na siebie. Przyczepa jest własnością nie żyjącego już ojca mej bratowej, ale to najmniejszy problem. Problemem największym jest to, że od ponad 16 lat przyczepa stała nie wyrejestrowana na działce i nie opłacane było za nią OC. Obawiam się, że przy próbie rejestracji mogę narobić problemów znajomym z tytułu nie opłacania przez ten okres ubezpieczenia. Pomóżcie, może ktoś miał już taki problem kiedyś. Pomóżcie Mi stać się pełnoprawnym użytkownikiem tego forum gdzie w awatarze będę mógł zamieścić zdjęcie swego ping-ponga. :?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Rejestracja przyczepy stojącej na działce

Postautor: Paczek » poniedziałek, 16 maja 2011, 07:25

buko33 pisze:...
Pomóżcie Mi stać się pełnoprawnym użytkownikiem tego forum
...

Trzeba zacząć od :

viewforum.php?f=1

buko33 pisze:
Chcąc dopuścić ją do ruchu muszę przerejestrować na siebie.

a nie wystarczy umowa kupna - sprzedaży ? ( przynjamniej na 30 dni )

buko33 pisze:Przyczepa jest własnością nie żyjącego już ojca mej bratowej, ale to najmniejszy problem.

Jeśli jest przeprowadzone postępowanie spadkowe i są określeni spadkobiercy to rzeczywiście mały problem

buko33 pisze:Problemem największym jest to, że od ponad 16 lat przyczepa stała nie wyrejestrowana na działce i nie opłacane było za nią OC. Obawiam się, że przy próbie rejestracji mogę narobić problemów znajomym z tytułu nie opłacania przez ten okres ubezpieczenia
....

Po prostu zapytaj w jakiejkolwiek agenci ubezpieczeniowej co z tym fantem zrobić

gimof
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: gimof » poniedziałek, 16 maja 2011, 08:09

Co do ubezpieczenia - nie będzie żadnych problemów. Podpisujesz nową polise i jedziesz. 16 lat temu nie było tego durnego przepisu o samo przedłużających się ubezpieczeniach.
C5 ;)

buko33

Postautor: buko33 » środa, 18 maja 2011, 09:25

Na różnych innych forach tak mi doradzają.

Wpadł mi taki pomysł do głowy - może łatwiej byłoby ją zarejestrować od nowa jako nowowybudowaną? Niech sie wypowie ktoś obeznany. :thumbdown:

albo tak:

Ubezpieczenie zbywcy pojazdu przechodzi na nabywcę. Jesli go nie ma, nabywca ma obowiązek wykupić OC w dniu kupna pojazdu, na podstawie umowy kupna. To wszystko. Żadna spłata długow, kary Ci nie grożą. :thumbdown:

najgorsza wersja z fachowego portalu ubezpieczeniowego brzmi tak:

"...od ponad 16 lat przyczepa stała nie wyrejestrowana na działce i nie opłacane było za nią OC." Aby wyrejestrować pojazd mechaniczny musi on zostać zezłomowany. Istnieje możliwość czasowego wycofania z ruchu, jednakże dotyczy wyłącznie określonych kategorii pojazdów tj. samochodów ciężarowych i przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5t; ciągników samochodowych; pojazdów specjalnych; autobusów. Pojazd może być czasowo wycofany z ruchu na okres od 2 do 24 miesięcy. Okres ten może być przedłużony, jednak łączny okres wycofania pojazdu z ruchu nie może przekraczać 48 miesięcy. Jednakże to nie zwalnia jego posiadacza od zawarcia ubezpieczenia OC(składka jest wtedy niższa). Jest to ubezpieczenie obowiązkowe w związku z tym, nawet jeśli pojazd stoi, mówiąc kolokwialnie "na cegłówkach w ogrodzie" musi posiadać ubezpieczenie OC. W Pana przypadku, jeśli zakupi Pan tę przyczepę, radzę jak najszybciej przerejestrować na siebie i w dniu spisania umowy kupna-sprzedaży ubezpieczyć w zakresie OC. Zgodnie art.31 pkt.3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, który brzmi : "W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego." Co do narobienia problemów znajomych, jeśli informacja z wydziału komunikacji zostanie skierowana do Funduszu Gwarancyjnego (instytucja zajmująca się kontrolą zawierania przez kierowców ubezp.OC), że pojazd nie posiadał ubezpieczenia to istnieje ryzyko, że znajomi będą musieli zapłacić z tego tytułu karę. :-?

W wolnej chwili zagłębię się w przepisy wykonawcze i sprawdzę to jeszcze ,ale póki co przyczepa odjechała w nieznane.Przeszczepów robił nie będę. Decyzja "KUPIĘ TANIO NIEWIADÓWEK DO REMONTU" Tematu nie zamykam, może znajdzie się ktoś mądry w tym temacie.
Komentarze zamieszczam na wypadek takich problemów innego użytkownika bo w necie nie znalazłem jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi. :cry: :cry: :cry:
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » środa, 18 maja 2011, 10:04

tu nie ma reguły i raczej nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi :roll:
zwłaszcza w/s ew problemów byłego właściciela

znam sytuację podobną, cepka stała na działce, ostatnie oc jakie było opłacone to lata 90 ?
z towarzystwa które już nie istnieje.
Przyczepka kupiona, w dniu zawarcia umowy opłacone OC na nowego właściciela (na stare tablice)

zresztą bagażówka którą kupiłem chyba też nie miała aktulanego OC, nic nie wiem o problemach byłego właściciela :roll:

więc tak jak radził ktoś wyżej - tu nie ma wątpliwości - Tobie nic nie grozi na 100%

a co do przeszłości, wszystko zależy, jeśli Twój ubezpieczyciel lub WK zgłosi to do UFG to klops
w praktyce ... nie zgłaszają, przynajmniej kilka lat temu :roll:
jak będzie dzisiaj ... nie wiadomo, dziura budżetowa coraz większa :wink:

jednak coś i tak trzeba zrobić, obecny właściciel nie pozbędzie się problemu ot tak :roll:
nawet jak zezłomuje to musi zgłosić do WK a tu j/w :roll:
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
wedrowniczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: wedrowniczek » poniedziałek, 30 maja 2011, 07:12

Witaj,
Poprosilem zone by spytala kolezanke pracujaca w rej.poj. Sytuacja jest mniej wiecej taka, jak pisza poprzednicy - Ty bezwzglednie w dniu zakupu musisz kupic OC na obecne numery stareg posiadacza.
Jest jednak pewna rada, co zrobic by sprobowac przynajmniej uchronic rodzine przed ew.konsekwencjami finansowymi za brak OC. Ale tytulem wstepu:
Zakladam bowiem,ze jest to dosc stara przyczepka. Sprawdz wiec, czy w dowodzie ma pelny nr VIN, czy tylko 8 ostatnich. Jesli tak - to dla wlasnego bezpieczenstwa, jesli planujesz z nia wyjezdzac za granice, w nowym dowodzie musisz miec caly nr, ktory jest nabity na ramie i na tabl.znamionowej. Wowczas i na umowie musisz wpisac pelen numer. Pani porowna umowe z dowodem i "cie skieruje do diagnosty" bo bedzie niezgodnosc. Wiec wizyta (ok.90zl) cie nie ominie. Jezeli numery sie zgadzaja - to odejmij od ceny przyczepy 90zl i sam pojedz na przeglad, bo.. I teraz wracamy do sprawy "triku" - w umowie k-s na koncu, wpiszcie punkt "uwagi o stanie technicznym przyczepy", w ktorym napiszecie, np. "Stan techniczny przyczepy nieznany. Przez 16 lat sluzyla za domek dzialkowy. Sprzedaje jako uszkodzona". Wowczas pani rejestrujaca i tak by cie skierowala na przeglad, a w umowie sprzedajacy troche sie kryje. To jedyna rada, jaka uzgodnily dziewczyny z rejestracji. Bo potem kazde slowne zapewnienie,ze byla domkiem itp. nie beda mialy zadnej wartosci. Tu takie stwierdzenie pojawia sie "przed afera".
Jednak piszesz tez o sprawie spadkowej. I tu juz sie robi brudno. Umowe k-s mozesz zawrzec wylacznie z wlascicielem lub jego spadkobierca. Przypomnij wiec rodzinie, ze zglaszajac w sadzie majatek (w tym ruchomosci) podlegajace podzialowi musza podac tez przyczepke! Mimo, ze jej wartosc jest moze bliska 0, ale z uwagi na urzedowa rejestracje, jesli nie chca z nia zostac "do swojej smierci" musza miec tez oficjalna mozliwosc dysponowania prawem do jej wlasnosci.
Ja zas jeszcze gadalem z kolegami i byl jeszcze jeden pomysl - kup "nieoficjalnie" przyczepke bez umowy, zostaw dowod i tablice w rodzinie, niech sie nimi potem ktos podzieli, albo od razu zakopie na dzialce dla potomnych, niczym puszke pandory. Zrob wszystko w przyczepie, pojedz do diagnosty na badania (na lawecie!!) i powiedz, ze kupiles w czesciach, sam zlozyles i niech wystawi papiery przegladu SAM. Jesli to twoja pierwsza taka przyczepka - to nie powinienes miec zadnych problemow z jej rejestracja. Powodzenia w omijaniu prawa ;(

Marcinosik

Postautor: Marcinosik » piątek, 3 cze 2011, 22:32

Sam nie przejdzie na diagnostyce raczej bo ma tabliczkę i znamiona fabrycznej konstrukcji, a składaków już nie wolno rejestrować...
Z tego co wiem to po 3 latach zrywana jest umowa OC od czasu ostatniej zapłaconej Polisy OC czyli jeśli ktoś zapłacił w 2007 i miał do 2008 potem nie płacił to już dalej nie liczą mu się składki od tego roku...
Ja kupiłem stare auto bez polisy, przeglądu i do tego z zagranicy więc w ogóle mogiła. Zrobiłem tak: poszedłem po blachy do WK, na te co dostałem poszedłem do ubezpieczalni TEGO SAMEGO DNIA i zapłaciłem OC. Kary nie dostałem, ten co od niego kupiłem też mi nie meldował o karach i bym mu zwrócił. Z tego co wiem to w umowie musi być zapis kupujący kupuje pojazd bez polisy OC, idziesz kupujesz na siebie polisę tego samego dnia i do WK a potem jest spokój tylko w ubezpieczalni idziesz zgłosić zmianę tablic.
Masz OC, teraz nie istnieje jeszcze baza mówiąca czy poprzedni właściciel miał OC i nie ma jakiegoś bata na tego co nie płacił OC w realu jeśli pojazd stał, tym bardziej że jego właściciel oficjalny jest już raczej nie doścignięcia przez prawo ludzkie... Twoich znajomych urząd może tropić dopiero po tym jak staną się posiadaczami przyczepki na papierze i nie zapłacą przez 3 lata...
Co do postępowania spadkowego to akurat będzie ono potrzebne chyba, że zostawił testament i w nim jest zapis o przyczepie... Albo znalazłem coś takiego w kodeksie:
art.640-644 kodeksu cywilnego mogą mieć tutaj zastosowanie, czyli oświadczenie o prostym przejęciu spadku. Co prawda, musisz dopytać prawnika co i jak ale mogło by przejść jeśli by napisać, że o przyczepie dowiedzieli się niedawno, że jej właścicielem jest Ś.P. Tata Bratowej i ją przejmują albo jak podpisali takie oświadczenie na cały Jego majątek to wtedy sprawa prosta... Nigdy naszczęście nie miałem takiej sprawy tylko to znalazłem w kodeksie więc podesłałem, nie jestem prawnikiem dla jasności... Zadzwoń do notariusza to Ci napewno powie...

Wróć do „Pozostałe”