Wszyszcy mają Trumę (albo traumę), mam i ja

A po Niewiadówce...
Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Wszyszcy mają Trumę (albo traumę), mam i ja

Postautor: reflexes » środa, 3 lip 2024, 21:09

Zbyszek prawie idealny jest :lol: ale ciągle coś tam dłubie.
Dzisiaj zakończyłem porządkowanie kwestii kamer i ekranów. Miałem dwa ekrany tzn. do kamery cofania i naprowadzanie do spustu szarej wody i ten do android auto ale brakowało mi lusterka wstecznego więc zakupiłem rejestrator jazdy w lusterku z kamerą cofania. Wyleciał ekran do kamery cofania a jego miejsce zajął android auto który też ma możliwość podłączenia kamery. Teraz służy to do map i naprowadzania spustu szarej wody a rejestrator jest rejestratorem a przy okazji lusterkiem wstecznym które działa cały czas a nie tylko podczas cofania. Wszystko uruchamiane oczywiście po przekręceniu kluczyka, bo wczesniej gniazda zapaloniczki były na stałym plusie więc trzeba było wszystko wyłączać ręcznie.
Załączniki
IMG_20240703_185445.jpg
IMG_20240703_190717.jpg

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 3 lip 2024, 21:30

No i pięknie :)

Niby wszystko ma, ale zawsze można coś nowego i fajnego zrobić ;)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » czwartek, 4 lip 2024, 07:14

Dokładnie.
W międzyczasie Zbyszek dostaje też dodatkowe nagłośnienie w kabinie. Nie wiem czy to obecne jest fabryczne czy poprzedni właściciele montowali ale jest trochę słabe a wiadomo, że najciszej w kabinie nie jest. Oczywiście oszczędny ze mnie człowiek więc zdemontowałem w alkowie "kolumnę" z 2 głośnikami (na 100% inwencja poprzedników), bo mam w zabudowie drugie radio z 4 głośnikami, ale bardzo rzadko używam i 2 mi wystarczą, a te 2 luźne montuję w drzwiach. Mimo, że zamontowałem dopiero po stronie kierowcy to już jest dużo lepiej. Do tego ten ekran z android auto ma transmiter FM więc elegancko łączy się z radyjkiem i można słuchać ulubionej muzy ze Spotyfaja, YT itp oraz radia z netu a nie być zdanym tylko na to co akurat radio złapie w eterze. Ekranik ma też slot na kartę MicroSD więc na pewno wleci tam też jakaś kolekcja ulubionych płyt na sytuacje gdyby stracił się również net. Długa droga przede mną w urlopie więc trzeba się przygotować.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 4 lip 2024, 08:19

Ale jaką masz fajną tabliczkę z wymiarami żeby nie musieć się zastanawiać jak zobaczysz oznaczenie na drodze :)

Gdzie urlop, że długa droga?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » czwartek, 4 lip 2024, 08:35

kooba pisze:Ale jaką masz fajną tabliczkę z wymiarami żeby nie musieć się zastanawiać jak zobaczysz oznaczenie na drodze

Była na szybie zwykła kartka z wymiarami i mnie wkurzała. Może estetą nie jestem ale jakoś nie mogłem paczeć :lol: więc zrobiłem sobie projekt graficzny :shock: zalaminowałem i sobie wisi żeby później nie było płaczu
Obrazek
kooba pisze:Gdzie urlop, że długa droga?

Zaczynamy od Obrazek a później Obrazek aż do Black Sea :mrgreen:

W sumie zgodnie z planem jakieś 4500-5000 km, bez klimy :shock:

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » czwartek, 4 lip 2024, 09:48

To widzę, że kierunek i termin ten sam. Zobaczymy, może uda się gdzieś spiknąć na spotkanko :)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 19 lip 2024, 12:54

Normalnie, nie wyjdę z tego Zbyszka. Codzinnie coś grzebię i poprawiam. Przedwczoraj reanimację przeszedł moduł odpowiedzialny za wskaźnik paliwa. Wskazówka u mnie latała jak chciała o czym już wspomniałem. Wyczytałem gdzieś, że to przez wyschnięte kondensatory na płytce modułu za to odpowiedzialnego więc je wymieniłem, bo modułu już nie idzie kupić. Czy to pomogło okaże się na następnym wyjeździe. Poza tym porządkuję przy okazji trochę instalację. Ktoś tu ostro rzeźbił i gdzie nie spojrzę są jakieś dodatkowe włączniki, kable, wtyczki itp. Jakiś czas temu znalazłem włącznik. Nie mogłem rozkminić do czego on jest więc nie ruszałem. Wczoraj odkryłem, że włącznik służy do wyłączania głośników od radia :o :roll: Niech mi ktoś wytłumaczy czemu to miało służyć? Włączam radio i wyłączam głośniki? Mój mózg tego nie ogarnia. O tym, że od włącznika do kostki w radio było jakieś 20 cm a ktoś do tego użył ze 2 metry kabla, który później elegancko pozwijał i schował pod deską nie wspomnę i izolowaniu powertapem też. Wszystko oczywiście wyleciało i teraz nie da się wyłączyć głośników. Pewnie jeszcze tego pożałuję :lol: Mam jeszcze jeden taki włącznik i jakąś kontrolkę, która nie świeci (nie wiem czy to dobrze czy źle :lol: ) ale kiedyś odkryję do czego to jest. :lol:
Także ten, Zbyszek w sumie gotowy na wywczas. Pozostało, mycie i pakowanie.
Fotka z ostatniego wypadu nad jeziorko :D
Załączniki
7f37edd1-ff12-4983-a2e7-c8974655e565.jpg

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » wtorek, 30 lip 2024, 20:12

No dobra miało być idealnie, a tu lipa.
Zbyszek stał sobie elegancko 2 tygodnie, dzisiaj go wyprowadziłem żeby się spakować, bo jutro zaczynamy urlop a tam praktycznie 0 prądu mimo, że całkiem słonecznie jest. Zdarzyło mi się już jakis czas temu że zabrakło mi prądu, a aku mam 180 Ah. Doładowałem go wtedy porządnie prostownikiem, później pojechaliśmy na jedną nockę i od tamtej pory kamper stał nieużywany. Dzisiaj włączyłem prąd, wysunąłem stopień a później zauważyłem że świeci się "Alarm" i nic nie działa. Miernik pokazuje, że akumulatro ma 7,5 V. Słabo. Teraz się ładuje, ale raczej nadzieji dla niego nie ma. Jutro podjadę z nim jeszcze do składnicy, bo mają tam przyrząd do sprawdzania prądu rozruchowego więc da to jakiś obraz i ewentualnie kupię nowy aku. Mam też podejrzenie, że trafiony jest regulator. Nie mam do niego kwitów i nie mogę znaleźć w necia ale według symboli pokazuje, że akumulator jest pełny a poza tym nie odciał aku z powodu nieskiego napięcia, no ale jak miał to zrobić skoro akumulator jest full. Zamówiłem więc Victrona MPPT 15A. Będzie w piątek więc jak wrócimy w niedzielę z pierwszego etapu urlopu to szybko wymienię. Tam na szczęście będzie 230V.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 30 lip 2024, 22:55

A może akumulator jest ok tylko przez padnięty regulator nie jest ładowany?

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 31 lip 2024, 06:49

kooba pisze:A może akumulator jest ok tylko przez padnięty regulator nie jest ładowany?

To też może być, ale aku 180 Ah został naładowany przed ostatnim wyjazdem na full prostownikiem. Aku to jakiś stary grat, poprzedni właściciel był mechanikiem samochodowym więc sądzę że tu trafił jakiś który wyleciał z auta. Ostatnio byliśmy 1 noc na wyjeździe bo pogoda się zepsuła i po tym wyjeździe kamper cały czas stał z wyłączonym prądem w zabudowie a wczoraj error. Nie ma szans że wtedy zużyliśmy tyle prądu. Zwarcia w instalacji raczej nie ma bo wywaliło by gdzieś bezpiecznik.
Tak jak wspomniałem poproszę panów w SMR żeby mi go sprawdzili. Victron zamówiony, bo i tak chciałam kupić tylko po urlopie, ale miałem plan rozbudować instalację też o LiFoPo4. Dzisiaj na już nigdzie nie kupię u siebie więc będzie kwasiak. Sterownik zamontuję w niedzielę, jak żona będzie pakować małolaty na drugi etap urlopu. Będzie wtedy też podgląd jaka jest produkcja i jakie zużycie więc łatwiej będzie diagnozować problem jakby się utrzymywał.
Mam nadzieję, że to to bo nic bardziej nie wkurza na urlopie jak problemy techniczne.
Mam tylko nadzieję, że na Pol'and'rocku uda mi się podlączyć do 230V.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 31 lip 2024, 15:22

Lipa, byłem w składnicy, panowie mają przyrząd do sprawdzania akumulatorów pod obciążeniem i aku jest ok. Jechać obserwować.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » środa, 31 lip 2024, 16:31

To jest nadzieja, że po wymianie sterownika solara będzie ok.

Awatar użytkownika
Miron EZD
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Miron EZD » środa, 31 lip 2024, 18:07

Wyłącz wszystkie odbiorniki w kamperze.
Podłącz amperomierz bezpośrednio w obwód przy akumulatorze i zobacz ile masz mA.
Może jest coś co po cichu zjada akumulator.
Znam przypadek, że cały czas świecąca żarówka w bagażniku potrafiła rozwalić nowy akumulator.
:shock:

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » środa, 31 lip 2024, 18:35

Dzisiaj nie ma na to czasu, bo zaraz startujemy na festiwal. Tam podłącze sie do 230 i nie będzie problemu. Na miedzylądowaniu w niedziele będę rzeźbił. Zaczynam się skłaniać ku teorii że uwalony jest pwm i nie ładuje. Nowy bedzie pokazywał produkcję i zużycie więc bedzie można coś wywnioskować.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » niedziela, 4 sie 2024, 18:29

Dobra, Zbyszek dostał Victrona. Szybka akcja, chwila roboty ale niewiele można powiedzieć, bo u mnie pełne zachmurzenie dzisiaj i deszcz.
Załączniki
Screenshot_2024-08-04-17-43-54-972_com.victronenergy.victronconnect.jpg

Wróć do „... i nie tylko (niewiadówka)”