Transport rowerów
Re: Transport rowerów
Kubek nie groźny, no chyba, że kawa gorąca [emoji3]
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Oczywiście każda inwestycja zawsze jest konfrontowana z zasadnością. Takie życie. Gdybym woził rowery raz do roku to myślałbym o wypożyczeniu tak jak robię z boxem na narty.
Re: RE: Re: Transport rowerów
Być może ja też ale tak się złożyło, że belki + dwa uchwyty dostałem za zupełne 0, a trzeci dokupiłem używany za jakieś 20 - 30 plnów.kooba pisze:Oczywiście każda inwestycja zawsze jest konfrontowana z zasadnością. Takie życie. Gdybym woził rowery raz do roku to myślałbym o wypożyczeniu tak jak robię z boxem na narty.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Miron EZD
- Fanklubowicz
W temacie transportu rowerów, na wyjazd wakacyjny zmontowałem z części które miałem pod ręką
coś na wzór kolegi Degustibus'a.
W moim wykonaniu wygląda to tak:
Do wykonania stojaka użyłem standardowych uchwytów rowerowych stosowanych do transportu na dachu.
Tu skręciłem dwa ze sobą, w sumie niepotrzebnie, jeden by wystarczył.
całość zamontowana na szynie adaptowanej z bagażnika na klapę tylną, który zakupiłem wcześniej z zamysłem
zastosowania go w N126e.
Rozwiązanie sprawdziło się podczas tegorocznych wakacji. W planach mam dołożenie drugiego stojaka
i przewożenie dwóch rowerów.
coś na wzór kolegi Degustibus'a.
W moim wykonaniu wygląda to tak:
Do wykonania stojaka użyłem standardowych uchwytów rowerowych stosowanych do transportu na dachu.
Tu skręciłem dwa ze sobą, w sumie niepotrzebnie, jeden by wystarczył.
całość zamontowana na szynie adaptowanej z bagażnika na klapę tylną, który zakupiłem wcześniej z zamysłem
zastosowania go w N126e.
Rozwiązanie sprawdziło się podczas tegorocznych wakacji. W planach mam dołożenie drugiego stojaka
i przewożenie dwóch rowerów.

Zastanawiam się czy hak z homologacją (lub bez) zamontowany z tyłu cepki jest nielegalny. Chodzi o zamontowanie na nim bagażnika rowerowego a nie holowanie jakiejś przyczepy. Wiadomo, że w aucie hak jest do ciągania przyczep i homologację musi mieć lecz w tym przypadku jest ..tylko.. mocowaniem bagażnika. Przecież takie ..mocowanie.. nie różni się niczym od tego jak ktoś sam robi mocowanie do innych bagażników i też homologacji nie ma.
Jeśli zamontujesz z tyłu przyczepy hak i na nim bagażnik prawdopodobnie zasłonisz rejestracje i lampy. O ile bagażniki wyposażone są w oświetlenie jednak problem może być z tablicą. Legalnie nie możesz jej przełożyć z przyczepy. Zresztą chyba Kooba przerabiał taki temat (nawet w tym wątku wystraczy się cofnąć do początkowych postów)
Niewiadów 126e 1986
Toyota Previa
Toyota Yaris
Cinquecento 0.9
Kawasaki ZX-12R
Wigry 3
Toyota Previa
Toyota Yaris
Cinquecento 0.9
Kawasaki ZX-12R
Wigry 3
- WitekJ
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
cześć,
Ja zamontowałem w roku 2015 bagażnik firmy Fiamma nie był tani około 800 zł. + własny montaż ale jestem zadowolony doskonale się spisuje oraz robi przeciw wagę dla bagażu zgromadzonego w kufrze polecam mi się sprawdził przejechałem z nim kilka tysięcy kilometrów z dwoma rowerami nic się nie dzieje najdłuższy wyjazd to Rumunia, Chorwacja oraz liczne wyjazdy w Kraju.
Ja zamontowałem w roku 2015 bagażnik firmy Fiamma nie był tani około 800 zł. + własny montaż ale jestem zadowolony doskonale się spisuje oraz robi przeciw wagę dla bagażu zgromadzonego w kufrze polecam mi się sprawdził przejechałem z nim kilka tysięcy kilometrów z dwoma rowerami nic się nie dzieje najdłuższy wyjazd to Rumunia, Chorwacja oraz liczne wyjazdy w Kraju.