Hydepark
Regulamin forum
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
W dziale "na każdy temat" został utworzony wątek Hydepark
Hydepark czyli specjalny dział ub wątek występujący na forach internetowych, czatach i innych serwisach internetowych, pozwalający na wolną dyskusję nieograniczoną żadnym tematem przewodnim. Hydepark wziął swoją nazwę od Królewskiego Londyńskiego Parku o tej samej nazwie, który zawdzięcza swoje potoczne znaczenie - jako forum swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa - od Speakers' Corner, położonego w pobliżu Marble Arch, które jest tradycyjnym miejscem przemówień i debat.
Hydepark występujący na wielu forach internetowych (głównie specjalistycznych, poświęconych wąskiemu zagadnieniu), charakteryzuje się tym, iż nie jest ściśle moderowany. W miejscu tym zazwyczaj dopuszczone są wątki off-topic (czyli zagadnienia nie związane z profilem tematycznym forum).
Obowiązują zasady poprawnej pisowni (w tym bez wulgaryzmów) i zakaz obrażania osób, ich poglądów, opinii lub uczuć religijnych.
Re: Hydepark
Może to nie głupi pomysł ale ja jak by mi się chciało wjeżdżać na podwórko pod gniazdko 230V to poszedłbym w elektryczne grzanie silnika jak to mają w autach w wersjach skandynawskich. Miałem okazję kiedyś gościć znajomego z takim autem i testowałem. Włączyłem do prądu, a rano może i szyby zamarznięte ale ciepły nawiew szybko sobie z tematem poradził, a autko zapalało prawie jak w środku lata.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- stachu_gda
- Fanklubowicz
Hmm a może zdalne odpalanie jakoś przemyśleć?
Grzała lepsza, bo nie katujesz silnika na zimno.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- ruciak76
- Fanklubowicz
Na takie skrobanko polecam eberspacher tzn. mokre webasto. Mam w kjance i sprawdza się świetnie.
Skoda Octavia 3FL 1.6TDI 115KM 250Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N

Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N
2025 - 4 nocki 615 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N

Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N
2025 - 4 nocki 615 km
2024 - 28 nocek, 2932 km
2008-2023 - 294 nocki, 33592 km
- __ArroW__
- Fanklubowicz
A ja powiem szczerze, że jak najdłużej zamierzam zwlekać ze skrobaniem i odpalam auto przed pracą, nie cierpię zimy
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach

- krzysztof_cw
- Moderator
- Kontaktowanie:
Skrobianie, nawiewy, webasto.
Ja zeszła zimę przejeździlem bez nawiewu z przodu. To jest dopiero hardcore.
Ja zeszła zimę przejeździlem bez nawiewu z przodu. To jest dopiero hardcore.
Chrysler Grand Voyager 3.3 + Chrysler Town&Country + Niewiadów N126e + Adria Adiva 502 UK 

Ja mam antidotum na skrobanko - garaż
Do pracy na rowerze albo z buta. A w pozostałych przypadkach - skrobanko

Do pracy na rowerze albo z buta. A w pozostałych przypadkach - skrobanko

N126n
Remont eNki
Remont eNki
Ja po 7 latach bez garażu będę od stycznia znowu szczęśliwym posiadaczem.bo drapanie mnie strasznie irytuje, wolę odpalić i poczekać aż samo stopnieje. Ale ja codziennie do to otu rano nie jeżdżę więc nie szukałem innych rozwiązań
Paweł i Kinga. N250
A testował ktoś ten mały grzejniczek do zapalniczki na szybę? Taka mała farelka jakby. Niby ma 150W...
U mnie będzie debiut. Pierwsza zima z Dieselem.
Niestety system mojej pracy, obowiązki codzienne i brak garażu niestety wymusza skrobanie, czasami nawet 2 razy w ciągu dnia...
Wiem, że auta tym nie nagrzeję ale czy byłby pomocny w odmrożeniu szyby?
Niestety system mojej pracy, obowiązki codzienne i brak garażu niestety wymusza skrobanie, czasami nawet 2 razy w ciągu dnia...

- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Murano pisze:A testował ktoś ten mały grzejniczek do zapalniczki na szybę? Taka mała farelka jakby. Niby ma 150W...
Jak masz sprawny termostat i chłodnice spalin to w miarę szybko się grzeją te silniki.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
Prawie najlepsze rozwiązanie to ma Ford - podgrzewana przednia szyba.Prawie ,bo tylko przednia.Miałem to i super sprawa,2 minuty i lód spływa.
N126n
Remont eNki
Remont eNki
Nowe diezle grzeją się w miarę sprawnie, chłodnica spalin robi robotę i jak ktoś się przesiada z zacofanej bendzynki to się może zdziwić ze po minucie już czuć ciepło z nawiewu
Paweł i Kinga. N250
Re: RE: Re: Hydepark
Ojciec miał ten farelek, bo w jego corsie strasznie parują szyby. Ogólnie badziew. Chwilę działało i przestałoMurano pisze:A testował ktoś ten mały grzejniczek do zapalniczki na szybę? Taka mała farelka jakby. Niby ma 150W...

Re: RE: Re: Hydepark
A poczytaj w necie czy przypadkiem nie masz nagrzewnicy elektrycznej seryjnej w aucie . Ja np u sb mam taka i jak urochomie auto to po 2 min juz letnie powietrze mam .Murano pisze:A testował ktoś ten mały grzejniczek do zapalniczki na szybę? Taka mała farelka jakby. Niby ma 150W...
Tabbert Sportiv 395/ Opel Insignia Sport Tourer
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
2020- 7 nocy 700km
2019-46nocy 1577km
2018-39 nocek 3963 km
Miałem coś takiego w C4GP. Elektryczna grzałka pod deską rozdzielczą. Był do tego oddzielny przycisk taki jak w Fordach. Tam szyba przednia miała 2m szerokości i 1.5 m wysokości (panorama) i skrobanie tej szklarni byłoby udręką. Po włączeniu silnika i włączeniu nawiewu przedniej szyby od razu leciało ciepłe powietrze.
W Cromie raczej tego nie ma. Tzn jest przycisk do przedniej szyby ale uruchamia nawiew na max obrotach i to dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury. Co do chłodnicy spalin to raczej jej nie ma.
Generalnie nie ma tragedii bo po ok 3-4 km leci już letnie powietrze a po 10 już grzeje na maxa ale to są temperatury około 0-5. Jestem świadomy, że to będzie dłużej trwało ale najbardziej upierdliwe jest doprowadzenie szyby do stanu widoczności w jak najkrótszym czasie.
W Cromie raczej tego nie ma. Tzn jest przycisk do przedniej szyby ale uruchamia nawiew na max obrotach i to dopiero gdy silnik złapie trochę temperatury. Co do chłodnicy spalin to raczej jej nie ma.
Generalnie nie ma tragedii bo po ok 3-4 km leci już letnie powietrze a po 10 już grzeje na maxa ale to są temperatury około 0-5. Jestem świadomy, że to będzie dłużej trwało ale najbardziej upierdliwe jest doprowadzenie szyby do stanu widoczności w jak najkrótszym czasie.