Bateria słoneczna....

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Bateria słoneczna....

Postautor: b.b tulipan » piątek, 23 sty 2009, 15:27

Jaro, Kipor chyba jest OK. a koszt jego to chyba około 2300, czy to się zgadza?
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » piątek, 23 sty 2009, 18:02

http://allegro.pl/item526787938_agregat ... _2_kw.html

Ja mam taki tani agregat (tyle, że ma 900W albo 800? Musiałbym sprawdzić, ale to mało istotne) i nie mogę powiedzieć złego słowa na niego. Co prawda korzystamy z niego okazjonalnie, może przepracował do tej pory z 10h (przez 4 lata), ale bezproblemowo. Efektywnie pracuje na nim sprzęt do 750W (mniejsze kątówki, szlifierki, wiertarki, pilarki, itp.). Ciekawe jak długo wytrzyma jeszcze, ale jak do tej prory pracuje OK. Pali około 0,7l/h (mniej więcej tyle zaobserwowałem).

No i ma też wyjście na 12V - mozna podładować akumulator.

Więc z Bogusiem się nie zgodzę - uważam, że warty jest tej kasy :)

Niemniej jakbym miał z niego korzystać często (50h rocznie) to zainwestowałbym w coś renomowanego.

Awatar użytkownika
Jaro-Gosia
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Jaro-Gosia » piątek, 23 sty 2009, 19:21

Nie narzekam , jednorazowo pracował najdłużej około 6 godzin w domu w sierpniu jak były te wichury , zasilał cały dom. Kupiłem kipora rok temu w marcu w firmie TOP-TECH w Pruszkowie .Dałem za niego 2650 , ale teraz jest tańszy około 2400(na allegro jest za2370-2585). Jednorazowo podłączałem pod niego około 2200W(hydrofor,szlifierkę i wyrzynarkę).
Używam go na działce nad morzem i co najważniejsze ma wyjście na 12V,gdy pracuje to można podładować akumulator.Jest w miarę cichy (około 60 decybeli) . Zgadzam się ,jakby był wykorzystywany częściej to bym kupił coś lepszego (Hondę) , ale jest okej.
Aby chodził tak dalej!!! :D
Pozdrawiam Wszystkich :)
N 126 N / N 126 E / N 250
http://www.plandekijaro.pl
http://www.plandeki-warszawa.pl

Awatar użytkownika
b.b tulipan
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: b.b tulipan » piątek, 23 sty 2009, 20:51

szary11, Michał ja nie stwierdziłem kategorycznie że nie można takiego kupić i używać.
to co ja zaobserwowałem to co mają kilku kolegów to jest to po prostu strata pieniędzy.strasznie hałasują, kopcą bo to dwu sów,
szwagier kupił na działkę i po pierwszym podłączeniu do kosiarki 350W przestał pracować po jednym dniu koszenia. Jaro, natomiast Twój sprzęt to jest o niebo lepszy, z tym też się spotkałem bo koledzy taki mają i nie którzy podłączają cały dom tz.po awarii oświetlenia, włączają światło lodówkę i czasami pompę do instalacji ogrzewania.
nasze komentarze może pomogą komuś w podjęciu decyzji o zakupie takiego czy innego sprzętu.
nie raz wydaje się po co taki sprzęt. miałem taki przypadek że zapieczone były śruby w kołach od przyczepy towarowej, zginęły kluczyki od zabezpieczeń , do warsztatu niema jak dojechać. wtedy po agregat, po wiertarkę i do dzieła. takich przykładów można by mnożyć.
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.
Nie A4, nie L4 tylko T4

szary11
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: szary11 » sobota, 24 sty 2009, 10:03

Boguś, co do hałasu to po części się zgodzę - nie jest super wyciszony, ale biedy też nie ma.

Co do kopcenia to co najwyżej jak jest zimny. To kwestia zrobienia odpowiedniej mieszanki.

Osobiście nie mam odniesienia do innych użytkowników. BYć może się "kasztanią". A może mój się trafił? A może za mało przepracował by coś mówić... okaże się :)

Napewno droższy sprzęt będzie lepszy, trwalszy... niemniej stosunek ceny do otrzymanego produktu wydaje się dobry. Jak coś nie tak zawsze możemy skorzystać z 2letniej gwarancji :wink:

Porównując agregat do innych tanich urządzeń - albo będzie chodził długo, albo padnie w międzyczasie i dostaniemy nowy (lub zwrot kasy - zależnie gdzie kupiony).

Awatar użytkownika
Borivoj
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Borivoj » piątek, 30 sty 2009, 23:18

Bateria slonecna - zarezerwowac v Google " TPS 936A" (made in China :? )
Panowe, co powiete na to?

U nas v Czesku to na www.123store.cz :

Solární generátor v kufříku TPS 936A
vhodný pro chaty, karavany, obytné a nákladní vozy, lodě
tenký kufříkový desing, velmi jednoduše skladný a přenosný
magnety na držadle zabraňují samovolnému otevření
nastavení úhlu panelu umožňuje maximální výkon panelu
indikátor oznamující činnost zařízení
možnost připojení odlišných konektorů pro různé aplikace
špičkový výstupní výkon 13W/17,5V
Cena:1 199,00 Kč (1 426,81 Kč s DPH)

Technické parametry Výstupní výkon 13 Watt/17.50V