Wyklejanie przyczepy
- robert
- Administrator
Re: Wyklejanie przyczepy
Ja kleiłem używając BONATERM A+
Smarowałem obie powierzchnie, zostawiałem do podeschnięcia na kilka minut i dociskałem.
Trzyma jak ta lala.
Smarowałem obie powierzchnie, zostawiałem do podeschnięcia na kilka minut i dociskałem.
Trzyma jak ta lala.
ok dzieki za podpowiedzi. Wyklejone mam polowe przyczepy , jeszcze jutro po pracy sie wezme wiec w sobote koncze z podkladem no a pozniej to czego sie obawiam najbardziej czyli wykladzina ale mysle ze chyba dam rade . Jak juz sie ze wszystkim uporam wrzuce pare fotek z przebiegu pracy . Jeszcze raz dzieki .
A zadam takie głupie pytanie: Załóżmy, że zedrzemy gąbkę, ale nie pozbędziemy się resztek kleju tzn. tak jak zrobił to reflexes. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zagruntowanie powierzchni jakimś gruntem budowlanym przed rozpoczęciem klejenia?
naal pisze:zagruntowanie powierzchni jakimś gruntem budowlanym
... to raczej nie jest dobry pomysł, grunty budowlane są raczej do zupełnie innych struktur materiału...
dlaczego pytasz? przeraża Cię wizja zdzierania resztek szczotką?
To napisałem ja, dworek 

Nie no logiczne, że to co odpada trzeba zerwać. Grunt budowlany stosuje się na różne powierzchnie: cegła, beton posadzka, na drewno nawet i na KG, czyli właściwie papier. Zastanawiam się tylko, czy nie uszkodzi to w jakiś sposób laminatu. Poza tym wydaje mi się, że tylko wzmocni podłoże.
moim zdaniem to przerost formy nad treścią ale zastosuj, będziesz pionierem 

To napisałem ja, dworek 

Tylko,że cegła ,beton,drewno płyty G-K sa materiałami chłonnymi i na tym tez polega działnie gruntu,ma się wchłonąć,a do laminatu się raczej nie wchłonie
wiec ja bym nie ryzykował,skoro bardzo wiele osób kleiło bez gruntu na stary klej i nic sie z tym nie dzieje,to po co kombinować?

Znając właściwości gruntów budowlanych to powiem Ci tylko, że moim zdaniem jest to pierwszy krok do tego żeby kleić przyczepę dwa razy a i jeszcze szorować laminat z tego gruntu. Grunt jest po to aby "zakleić" pory w materiałach bardzo chłonnych by ją ograniczyć. Na laminacie zrobi Ci się cienki film, który skutecznie ograniczy przyczepność kleju. Jeżeli mi nie wierzysz to zrób najpierw próbę, bo szkoda roboty.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n