błagam o pomoc gdzie jest numer vin ramy niewidów 126 z 74 r
błagam o pomoc gdzie jest numer vin ramy niewidów 126 z 74 r
Prosze o pomoc gdzie jest nr ramy wybity, mam ogromne problemy z rej . bo nie umiem znależc numeru prosze o jakieś informacje zdjęcia cokolwiek prosze bo mam juz pomału dość
Re: błagam o pomoc gdzie jest numer vin ramy niewidów 126 z
A czy w 1974 na pewno był nabijany vin na ramie czy może tylko numer na tabliczce znamionowej? Pewnie bardziej obeznani koledzy zaraz podpowiedzą ale moim skromnym zdaniem czeka Cię procedura nadania i nabicia tego vinu.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Numer jest nabijany od góry na dyszlu, ale reflexes może mieć rację odnośnie rocznika 1974
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
/Panowie co zrobic jak go nie ma, nabic samemy ma ktos zdjecie jak to wygląda ?
mam tabliczke na niej numer 4 cyfrowy ale na dyszlu nie ma tego nabitego
poczekaj kilka dni, to Ci powiem gdzie jest numer i czy w ogóle jest poza tabliczką. Najprawdopodobniej około czwartku/piątku będę odbierał ramę po piaskowaniu (n126a '76) i będzie widać czy jakikolwiek numer jest nabity poza tabliczką.
A tak swoją drogą to co masz dokładnie za problem z rejestracją ? Przecież mając papiery i tabliczkę wszystko powinno być ok.
Przy rejestracji diagnoście wystarczył d-d rejestracyjny i tabliczka na ramie do uzupełnienia danych, których w starym dowodzie nie było.
u mnie po lewej stronie przy dyszlu była:
A tak swoją drogą to co masz dokładnie za problem z rejestracją ? Przecież mając papiery i tabliczkę wszystko powinno być ok.
Przy rejestracji diagnoście wystarczył d-d rejestracyjny i tabliczka na ramie do uzupełnienia danych, których w starym dowodzie nie było.
u mnie po lewej stronie przy dyszlu była:
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876
Nie do końca. Ode mnie też zażądali przy rejestracji (Przyczepa była na czarnych tablicach i ze starym dowodem w którym były tylko 4 ostatnie cyfry numeru wpisane. Dodatkowo brakowało masy własnej i DMC.) żeby diagnosta odczytał cały numer vin z tym, że u mnie był on nabity na ramie. Jeżeli go nie ma to trzeba go nadać i nabić. Nie jest to jakiś wielki problem tylko trzeba się nalatać i więcej zapłacić. Ja za samo odczytanie numerów i wystawienie zaświadczenia o parametrach przyczepy (spisanych z instrukcji) zapłaciłem 60 zł.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Normalnie co kraj to obyczaj.
Jak w czerwcu przerejestrowywałem przyczepę to co prawda była kupiona z białymi tablicami i miała już nowy dowód. Ale w dowodzie były tylko 4 ostatnie cyfry VINu i nie robili mi żadnych problemów z tego tytułu. Poprzedni właściciel też raczej nie miał problemów skoro był nowy dowód z takimi danymi. Przyczepa jest z 88r., więc na pewno kiedyś miała czarne tablice i stary dowód.
Jak w czerwcu przerejestrowywałem przyczepę to co prawda była kupiona z białymi tablicami i miała już nowy dowód. Ale w dowodzie były tylko 4 ostatnie cyfry VINu i nie robili mi żadnych problemów z tego tytułu. Poprzedni właściciel też raczej nie miał problemów skoro był nowy dowód z takimi danymi. Przyczepa jest z 88r., więc na pewno kiedyś miała czarne tablice i stary dowód.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
reflexes, dokładnie to samo, tyle że mój diagnosta brakujące dane wziął z internetu a nie z ramy 
najprawdopodobniej posiłkował się niniejszą stroną. Na początku chciał szukać danych w komputerze, ale
miał w bazie tylko jakieś nowsze (i cięższe) niewiadówki.
Czyli zależy od diagnosty... bo żadnego numeru do tej pory nie znalazłem, on nawet nie szukał.
Czekam na zdarcie tej brązowej farby i się okaże czy coś mam.
--edit--
radzio114, w którą stronę otwierają Ci się drzwi w przyczepce ?
najprawdopodobniej posiłkował się niniejszą stroną. Na początku chciał szukać danych w komputerze, ale
miał w bazie tylko jakieś nowsze (i cięższe) niewiadówki.
Czyli zależy od diagnosty... bo żadnego numeru do tej pory nie znalazłem, on nawet nie szukał.
Czekam na zdarcie tej brązowej farby i się okaże czy coś mam.
--edit--
radzio114, w którą stronę otwierają Ci się drzwi w przyczepce ?
rapid '89 / n250 '79 / n126a '76 / +48 505 230 876
reflexes, dokładnie to samo, tyle że mój diagnosta brakujące dane wziął z internetu a nie z ramy
Nie pisałem, że z ramy tylko z instrukcji (oczywiście poza vinem), która oczywiście pochodziła ze strony fanklubu i musiałem ją wydrukować
PRoblem sam sie rozwiązał, znalazłem rozsądnego diagnoste
któremu nie chciało sie szukac nr ramy tylko sczytał z tabliczki, a dane spisał instrukcji forumowej . I tym o to sposobem udało mi sie przerejestrowac i mam juz białe blaty
dziekuje wszystkim za pomoc, a moze i ja pomoge . szukajcie rozsadnego diagnosty . pozdrawiam i szerokości
Uważam , że w ogóle wizyta u diagnosty nie była potrzeba ( a pewnie coś tam kosztowała )
O ile tylko pani w okienku wykaże minimum dobrej woli - wystarczy przedstawić jej wyciąg ze świadectwa homologacji .
Same se spisze co brakuje i .... oszczędzamy czas no i kaskę .Ale dobrze , że w ogóle się udało .
O ile tylko pani w okienku wykaże minimum dobrej woli - wystarczy przedstawić jej wyciąg ze świadectwa homologacji .
Same se spisze co brakuje i .... oszczędzamy czas no i kaskę .Ale dobrze , że w ogóle się udało .
Nie miałem wyjscia, ponieważ urząd komunikacji odmówił rej . Kazali mi u diagnosty ustalić dane przyczepy dopiero z tym do nich . nastepnie diagnosta uparł sie ze ma byc ramy i juz . i dupa załatwił mnie. po wielu godzinach nie znalazłem tego numeru. resztka sił pojechałem do innego diagnosty, który nie szukał numeru ramy tylko wystarczyła tabliczka i forumowa instrukcja i to tez nie od razu bo wysyłał mnie na wage .. wpisał mi przyczepa specjalna na moje nieszczescie . wiec z urzedu do diagnosty znowu celem zmiany na lekka kempingowa . i tak wycieczka od 7 rano do 15. 10 o tej godzinie wyszedłem z tablica .
dla zainteresowanych droga nabicia vin wyglada tak
1jedziemy sami do rzeczoznawcy uprawnionego który robi dokumentacje . 350 zł
2 z dokumentami do wydz kom, który daje skierowanie do okregowej stacji tam nabiją nam nr . nie wiem ile kosztuje omineło mnie to
3 z tym do wydziłau komunikacji 121 zł
dla zainteresowanych droga nabicia vin wyglada tak
1jedziemy sami do rzeczoznawcy uprawnionego który robi dokumentacje . 350 zł
2 z dokumentami do wydz kom, który daje skierowanie do okregowej stacji tam nabiją nam nr . nie wiem ile kosztuje omineło mnie to
3 z tym do wydziłau komunikacji 121 zł
Gdy wszedł przepis, że przyczepa ma jeździć na własnych numerach, a nie na tablicach auta, przerabiałem ten sam problem. Moja przyczepa jest z 74r. Wtedy nie były nabijane numery na ramie, a były tylko na tabliczkach znamionowych. Także nikt nie dodawał żadnych świadectw homologacji. W 84r ,gdy trzeba było wyrobić przyczepie dowód rejestracyjny udałem się do stacji diagnostycznej i tam bez problemów nabito na dyszlu numer składający się z 3 liter oraz 6 cyfr. Zapewne przyjdzie mi pokazać się na stacji diagnostycznej gdy zachce mi się zmieniać tablice z czarnych na białe - gdyż w DR nie mam wpisanych żadnych mas i chyba nikt mi nie uwierzy, że zgodnie z instrukcją przyczepa ma 270kg + 50kg.
Pozdr. matse
Pozdr. matse
W tym roczniku nr ramy nie był nabijany...
sikor
N126 kurołapka ex
N126e ex
N126n
GK 110 namiotówka
FSM 126p 650 E
FSO 125p 1,5 ME 1990
Polonez Caro 1,6 GLE 1992 ZŁOMBOLOWÓZ
Polonez Caro 1,6 GLE 1994 STRAŻACKI
Polonez Caro 1,6 GLE 1994
Junak M-10 500 1964
N126 kurołapka ex