N126N kontra reflexes, czyli pamiętnik remontowy
Re: N126N kontra reflexes, czyli pamiętnik remontowy
Ok, skoro tak piszecie to tak zrobię. Żywica pod listwę dla uszczelnienia i kilka pasków maty dla wzmocnienia i myślę, że będzie trzymać jak trzeba.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
............Ciekawe jak tam remont .....
Ja się pochwale dzisiaj rozmontowałem mebelki i zerwałem starą piankę spod tapicerki a tapicerka oczywiście też już wylądowała na śmietniku historii
w tygodniu mam zamiar zerwać starą podłogę i założyć nową płytę osd i pomalować chlorokauczukiem.
Natomiast nie zauważyłem jak są zamontowane półeczki powieszone na ścianach czy śruby są na przestrzał i łby to te po korodowane od zewnątrz?
Pozdrawiam
Ja się pochwale dzisiaj rozmontowałem mebelki i zerwałem starą piankę spod tapicerki a tapicerka oczywiście też już wylądowała na śmietniku historii

w tygodniu mam zamiar zerwać starą podłogę i założyć nową płytę osd i pomalować chlorokauczukiem.
Natomiast nie zauważyłem jak są zamontowane półeczki powieszone na ścianach czy śruby są na przestrzał i łby to te po korodowane od zewnątrz?
Pozdrawiam

............Ciekawe jak tam remont .....
Postępuje na całe szczęście.

Wczoraj udało mi się zrobić tylne okno, tzn wymienić wszystkie zgniłe listwy. Myślę, że wyszło mi to całkiem ok. Uszczelka dolega do okna. Wszystko się kupy trzyma a jak się to zakryje płytą to bęzie super

P.S. Zapomniałem wcześniej napisać, że podpory zostały zamontowane jakiś czas temu i sprawują się jak oryginał. Muszę je tylko pomalować i posmarować, bo piszczą

Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
No to zaczyna się rodzić co raz więcej problemow i wątpliwości :
Pytanko :
zamiast chlorokauczukowej można pomalować barankiem bitumiczno-kauczukowym na podłogę pod płytę OSB .
i jak motyla noga zdjąć te półeczki ?
Będę wdzięczny za pomoc
Ja jutro mam zamiar popracować , zerwać piankę i zdjąć półki i może podłogę
Pozdrawiam.
Pytanko :
zamiast chlorokauczukowej można pomalować barankiem bitumiczno-kauczukowym na podłogę pod płytę OSB .
Będę wdzięczny za pomoc

Ja jutro mam zamiar popracować , zerwać piankę i zdjąć półki i może podłogę

Pozdrawiam.
No to zaczyna się rodzić co raz więcej problemow i wątpliwości :
Spodziewałem się, że tak będzie i jestem na to gotowy. Pytam, bo może ktoś pod sprawdzoną metodę a jak nie to będę szukał co w marketach jest na półkach z klejami.
Tu Ci nie pomogę, bo do swojej podłogi jeszcze nie dotarłem, wciąż leży na niej stara wykładzina. Półek też nie ściągałem, bo zrobił to poprzedni właściciel.
P.S. Taką małą mam propozycję kolego trinio abyś założył swój temat remontowy, bo zrobi się bałagan. Lepiej i przejrzyściej to wygląda jak ktoś opisuje i pyta w swoim temacie.
Jakim barankiem - przecież to będzie cuchnąć przez 40 lat
Już lepiej wymyć dokładnie i w ogóle nie malować - przecież sam zabieg jest tylko kosmetyka i nie ma żadnych walorów ochronnych czy konserwujących 

Oki masz rację zrobi się zaraz bałagan .... ewent będę podpatrywał u Ciebie Kolego
ja jutro biorę się za półeczki.
ja jutro biorę się za półeczki.
Okazało się, że szyba wylataz aluminiowej zawiasy. Myślę, że było to jakoś zaprasowane, bo nie widzę tam żadnych resztek kleju. Czy ktoś z was jakoś to mocował? Czym to przykleić, bo zaprasować na nowo to raczej będzie ciężko?
Pozwalam sobie podnieść temat, bo chyba umknęło w natłoku innych informacji. Może ktoś montował szybę w zawias i podpowie co dobrego użyć aby trzymało?
Powinen tam być klinek gumowy taki jak przy kabinach prysznicowych - niedawno składałem i dlatego taki przykład 

hym... nie bardzo wiem o co chodz, bo jakoś nie widzę możliwości żeby coś tam wcisnąć a w domu mam tylko wannę 

- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz
Kolego, jak już zaopatrzyłeś się w żywicę do tych ram okiennych, to nie ma sensu wydawania kasy na dodatkowe kleje, do pleksi i aluminium, które i tak od żywicy lepiej się nie sprawdzą. Oczyść dobrze, delikatnie przesmaruj żywicą, wsuń szybę w rowek i po temacie. Przynajmniej ja bym tak to zrobił.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 23 / 1222 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 23 / 1222 km
Szyba w oryginale jest wkładana w gumowy profil U (S583) i zaciskana w zawiasie aluminiowej na prasce. Teraz już chyba nie uda ci się wcisnąć tego wszystkiego w zawiasę, zresztą nie masz praski (trzeba zacisnąć równo na całej długości). Ta uszczelka byłaby najlepsza, jak nie można próbować poszukać cienkiej płyty gumowej i umieść to w zawiasie w masie klejąco-uszczelniajacej (np Total Fix PL700 ) i dodatkowo przymocować dwoma wkrętami.
Myślałem o żywicy ale ona jest dość mocno żrąca i mam pewne obawy. Przy drugiej też nie widzę żadnej gumy, a trzyma się i nie widzę żeby ktoś tam grzebał. Przy okazji popatrzę w markecie co można za jakieś rozsądne pieniądze kupić, bo wydaje mi się, że ta spoina powinna być jednak chociaż trochę elastyczna, bo oba materiały inaczej reagują na zmiany temperatury i może to spowodować jakieś drobne pęknięcia.
Obiecałem rozstawić przedsionek i dzisiaj to na szybko zrobiłem. Niestety buda stoi w takim miejscu, że nie mogłem ponaciągać go wszędzie gdzie trzeba, bo ciężko się wbija szpilki w polbruk a poza tym był to mój debiut. Następnym razem na pewno będzie lepiej. Wrażenia moją są jak najbardziej na plus. Spokojnie zmieści się tam stolik i krzesełka dla 4 osobowej rodziny. Chcę dodatkowo zrobić sobie słupki żeby można było z przedniego wejścia zrobić dodatkowy daszek. Myślę, że za to cenę nic więcej bym nie osiągnął.
Obiecałem rozstawić przedsionek i dzisiaj to na szybko zrobiłem. Niestety buda stoi w takim miejscu, że nie mogłem ponaciągać go wszędzie gdzie trzeba, bo ciężko się wbija szpilki w polbruk a poza tym był to mój debiut. Następnym razem na pewno będzie lepiej. Wrażenia moją są jak najbardziej na plus. Spokojnie zmieści się tam stolik i krzesełka dla 4 osobowej rodziny. Chcę dodatkowo zrobić sobie słupki żeby można było z przedniego wejścia zrobić dodatkowy daszek. Myślę, że za to cenę nic więcej bym nie osiągnął.
no OK ale u mnie 2,5 m2 więcej było droższe tylko o 300zł - czas rozkładania ten sam

no OK ale u mnie 2,5 m2 więcej było droższe tylko o 300zł - czas rozkładania ten sam![]()
No i?
Nie znalazłem za 800 złotych nowego przedsionka do eNki więc kupiłem to co kupiłem, bo budżet ograniczony a do zrobienia jeszcze sporo. Mi taki wystarczy.