Odprowadzenie spalin
Odprowadzenie spalin
Witam wszystkich,postanowiłem wymienić w mojej n126N lodówkę Polara która chodziła na 230v i 12v na chłodziarkę zasilaną również gazem,udało mi się kupić w dobrej cenie Electroluxa
,mam więc pytanie w jaki sposób odprowadzić spaliny,w szafce gdzie będzie stała lodówka są zamontowane dwie kratki wentylacyjne,rura od spalin znajduje sie na wysokości drugiego wywietrznika,może wystarczy tylko dosunąć lodówkę bliżej kratki?

Re: Odprowadzenie spalin
Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 19:35 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
To musi być kominek przystosowany wraz z rurą łączącą. Nie może być przerwy między wylotem spalin a ścianą przyczepy.

KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
- KONZIO
- Przyjaciel
- Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...
kotek pisze:To musi być kominek przystosowany wraz z rurą łączącą. Nie może być przerwy między wylotem spalin a ścianą przyczepy.
Tzn. może być przerwa ba nawet wcale nie trzeba robić kominka, tyle że czasem można się już razem z całą rodziną rano nie obudzić...
"...Tlenek węgla (CO), popularnie zwany czadem, jest bezbarwnym, bezwonnym, bez smaku, silnie trującym gazem, nieco lżejszym od powietrza. Powstaje w skutek niepełnego spalania (przy niedostatecznym dopływie tlenu) substancji organicznych i nieorganicznych."
Stężenie Tlenku węgla - objawy zatrucia:
* 100-200 ppm (0,01% - 0,02%) lekki ból głowy przy ekspozycji przez 2-3 godziny
* 400 ppm (0,04%) silny ból głowy zaczynający się ok. 1 godzinę po wdychaniu tego stężenia; 800 ppm (0,08%) zawroty głowy, wymioty i konwulsje po 45 minutach wdychania; po dwóch godzinach trwała śpiączka;
* 1 600 ppm (0,16%) silny ból głowy, wymioty, konwulsje po 20 minutach; zgon po dwóch godzinach
* 3 200 ppm (0,32%) intensywny ból głowy i wymioty po 5-10 minutach; zgon po 30 minutach;
* 6 400 ppm (0,64%) ból głowy i wymioty po 1-2 minutach; zgon w niecałe 20 minut;
* 12 800 ppm (1.28%) utrata przytomności po 2-3 wdechach; śmierć po 3 minutach.
Co jest przyczyną wydzielania się tlenku węgla?
Podstawową przyczyną wydzielania się tlenku węgla jest szczelne uszczelnienie mieszkania, domu a zwłaszcza szczelne okna, drzwi, brak wentylacji, mikro wentylacji, brak kratki wentylacyjnej lub otworów w drzwiach do pomieszczenia gdzie znajduje się piec, piecyk do ogrzewania, niesprawna wentylacja pomieszczenia np. niedrożny przewód kominowy, wentylacyjny, zakryta kratka wentylacyjna.
Kiedy wydziela się tlenek węgla?
Tlenek węgla wydziela się wtedy kiedy brakuje dopływu świeżego powietrza do Twojego mieszkania. Powietrze potrzebne jest do spalenia w piecach, piecykach, kominkach jakie używasz do ogrzania lub kuchence gazowej na której gotujesz potrawy. Jeśli powietrza w tym tlenu jest za mało WYDZIELA SIĘ TLENEK WĘGLA.
ad
No Konzio ale walnąłeś elaborat, ale z drugiej strony bardzo dobrze, bo sprawa bardzo ważna i nie warto ryzykować
pozdrawiam
zoltan
pozdrawiam
zoltan
Stajnia:
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Świdnik Trade 23602SE - 2010
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Świdnik Trade 23602SE - 2010
-
Pytanie tak czytam wasze porady i mnie przerazacie mam w mojej dudce polara lodowke na230/12v podobno na amoniak tez musze robic jakis kominek wydziela ona z siebie jakies opary
Post usuniety
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 mar 2013, 19:39 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
- stef
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
a tym amoniakiem to jest dokładnie tak jak pisze zundapp600. Ma działać w układzie zamkniętym, a spaliny to tylko i wyłącznie produkty spalania gazu. Ale trzeba pamiętać że spaliny są i gorące i do tego łatwo w nocy się załatwić dzięki nieszczelnemu odprowadzeniu spalin. Niestety ale na to trzeba bardzo uważać.
Dlatego ja też kombinowałem z różnymi kratkami ale niestety, czujki mi wykazywały nieszczelności i syf w przyczepie, dlatego póki nie mam dobrego odprowadzenia spalin to nie używam lodówki na gaz w przyczepie.
Dlatego też szukam kominka, jakby ktoś miał ... to ja chętnie zakupie. - rurę od lodówki mam więc kwestia tylko samej kratki i wylotu.
Dlatego ja też kombinowałem z różnymi kratkami ale niestety, czujki mi wykazywały nieszczelności i syf w przyczepie, dlatego póki nie mam dobrego odprowadzenia spalin to nie używam lodówki na gaz w przyczepie.
Dlatego też szukam kominka, jakby ktoś miał ... to ja chętnie zakupie. - rurę od lodówki mam więc kwestia tylko samej kratki i wylotu.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ
T4 EuroSky 550
było
- stef
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
no właśnie zalicytowałem...
czy ta druga osoba która to licytuje to z naszego forum?? jeśli tak to odpuszczę, żeby nie podbijać kasy.
czy ta druga osoba która to licytuje to z naszego forum?? jeśli tak to odpuszczę, żeby nie podbijać kasy.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
T4 EuroSky 550
było