__ArroW__ pisze:Gwarancja nie ucierpi przez takie prace? (pytam z ciekawości, bo przy dołożeniu paneli już robią co niektórzy problem)
Nie ma problemu. Pytałem.
Jak przyczepę kupowałem to pytałem jak jest z dokładniem paneli czy markizy i co z gwarancją. Odpowiedź była, że jako takiej utraty gwarancji całości nie ma, ale jak potem będzie jakikolwiek problem ze ścianą którą dziurawiłem albo z dachem to producent nie uzna gwarancji na tę część. Dlatego zdecydowałem się na markizę, panele i bojler gazowy od razu z przyczepą żeby ASO zakładało.
A ja podłubałem dalej

Przecież nie może tak być żeby nie było przetwornicy. Musiałem to ogarnąć tak żeby 230V z przetwornicy było co najmniej przy kuchni i na pewno nie było do lodówki i do ładowania akumulatora. Na szczęście podłączenie prądu ze słupka jest pod kuchnią tam rozdziela się na kuchnię i drugi kabel do elektrowni koło akumulatora, a tam dalszy rozdział dalej. Taka sytuacja prawie idealnie mi pasuje. Koło przetwornicy dałem przekaźnik R15 z cewką na 12V. W pozycji spoczynkowej wszystko jest połączone i prąd ze słupka jest w całym kamperze. A jak włączam przetwornicę to włącznik podaje też 12V na przekaźnik i łączy przetwornicę z kablem od kuchni odłączając jednocześnie dalszą część kampera w tym lodówkę i ładowarkę.
Dorobiłem też gniazdo obok przetwornicy żeby było koło stołu np. do laptopa.
A wszystko tak na prawdę po to żeby kawa była z ekspresu, który to tak się ładowanie złożyło, że dostał stałe miejsce na blacie i dedykowane gniazdeczko

Jedyne co mnie w tym boli to brak możliwości zautomatyzowania odłączenia przetwornicy od instalacji kampera jak podłączam się do słupka

Dla bezpieczeństwa dałem w szeregu z włącznikiem ogólnodostępnym dodatkowy wyłącznik po deską. Jak będę podłączał słupek to najpierw wyłączę ten dodatkowy po deską żeby nawet jak ktoś z rozpędu kliknie ten ogólnodostępny to przetwornica i tak się nie włączy.
Lipa tylko taka, że to nadal opiera się na mojej pamięci żebym wyłączył pstryczek zanim podłączę słupek. A jak wiadomo w każdym systemie zabezpieczeń najsłabszym ogniwem jest użytkownik